Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Lehetséges a bor minőségének...

Lehetséges a bor minőségének javítása, ha a készítésénél hibáztam (lent részletesen kifejtve)?

Figyelt kérdés

üdv. Először leírom a pontos problémát. Nagyon magas cukorfokú tramini mustból (ráadásul elég kései szüretelésű) csináltam bort. A körülmények miatt fagytűrő és magas cukorfokot tűrő élesztőt használtam. Mikor már kóstolásra megfelelő volt a bor alkoholfoka és íze levittem a pincébe ,hogy a hidegtől majd megáll a forrás.

Aztán annak rendje és módja szerint később átfejtettem. Akkor is elég erős volt már, de még azért még félédes jellegű volt. Utána még állt egy ideig. Most viszont száraz és nagyon alkoholos ízű. Ilyenkor még valamit tudok vele csinálni? Pl. sűrítménnyel vagy gyengébb traminivel keverni? Vagy ez már bukó és legyen belőle pálinka? Mivel lehet legközelebb a forrást megállítani ha elérte a megfelelő ízt? Első próbálkozásom volt, abszolút hobbi szinten.

válaszokat előre is köszönöm!


2013. febr. 11. 11:04
 1/5 Phoney ***** válasza:
100%
Ha tényleg csak az a „baj”, hogy kierjedt a maradékcukor (és nem lett pl. ezetes vagy egyéb ízhibás), akkor természetesen elég összekeverni gyengébb/édesebb borral, esetleg félig kiforrt musttal.
2013. febr. 11. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

A forrást köztudottan kénezéssel lehet megállítani, azt kell csinálni ha be akarod fejezni a bor kezelését.

Levittem a pincébe hogy majd megáll a forrás?

2013. febr. 11. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat,nincs ízhiba,meg nem is ecetes.Csak baromi alkoholos ízű.

A második hozzászólónak: életem első bora lesz. Így bénáztam még rendesen. A pincébe leviszem és megáll a forrás alatt meg azt értettem,hogy a pince olyan 10 C fokos. Az élesztő meg nem érzi magát túl jól 15 fok alatt és nem forr rendesen. Egy 10 fokos pincében már várhatóan megszűnik a további alkohol képződés. Ezt értettem alatta.

2013. febr. 11. 18:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Önts bele rumot.
2013. febr. 11. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

én is szoktam beletrollkodni más kérdéseibe. Csak én azért próbálok vicces lenni. :) Ez nem igazán volt az.

Ráadásul ha eszembe jut a dömper nevű ital (ami 3dl bor,1 dl kóla és 1 dl rum) évek múltán is a hányinger kerülget. Úgyhogy nem fogok bele rumot önteni.

2013. febr. 12. 10:31

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!