Házi pálinkában mennyi metil alkohol szokott lenni tól ig?
Néhány száztól olyan 1200 g/hlf-ig. (Ez utóbbi egy 50%-os pálinkánál literenként 6 grammot jelent.) Volt régebben egy indexes pálinkateszt, ahol többek közt 5 házipálinkát is bemértek, ebből 4 kimondottan selejt volt, de így is csak 1 volt 1000 g/hlf metanol fölött (1126).
Szakszerűen, gondosan cefrézve jóval ezer alatt szokott lenni. Kis tételben cefrézve főleg, de még kereskedelmi tételben is lehet 700 alatt maradni (ez az amerikai határérték).
Az első által említett 1000 és 1350 g/hl valójában a kereskedelmi pálinkákban maximálisan megengedett értékek, persze ez is hektoliterfokban, azaz 100% alkoholra vetítve. (Gyümölcsönként eltér, hogy 1000, 1200 vagy 1350 grammot engednek meg maximum.)
Egyeske adata félrevezető, mert amit idevakkantott az nem 40% alkoholtartalmú pálinkára vonatkozó adat, hanem abszolút alkoholra.
[50 fokos pálinkában a fele lehet maximum(!!!) tehát annak amit ír]
A 110/2008/EK rendelet szabályozza a kérdést.
Lehet, hogy egy alkoholistánál hosszútávon tesz valami különbséget ez a mennyiség is, de normális fogyasztás mellett nincs vele gond. Egyébként a hibás házipálinkának sem a metanolmérgezés a krónikus veszélye, hanem leginkább a gégerák.
Akut metanolmérgezést sosem a hibás pálinka, hanem a hamisított, pancsolt ital okoz, amihez szándékosan kevertek metanolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!