Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy keletkezik a metil-alkoho...

Hogy keletkezik a metil-alkohol pálinka főzéskor?

Figyelt kérdés
Mit csinál rosszul az akinél metil alkohol keletkezik, nem etil alkohol?
2016. márc. 7. 19:24
 1/4 Vlagyimir Rosztov ***** válasza:
Mindig keletkezik...csak a metil elparolog és az etil megmarad...Az anyagok elparolognak de azok az anyagok aminek több fok kell a parolgashoz...azok megmaradt akkor... A pálinka közepe jó...A teteje és az allja méreg...A metil alkohol is...Az bőrön át is felszívódik... szén monoxid megérzés is előfordult már palinakfozesnél. ..nem is Rég.... nem csak a metil alkohol miatt veszélyes... aa helyes főzésre nagyon oda kell figyelni...
2016. márc. 7. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Minimális metil-alkohol jó főzéskor is keletkezik, mint melléktermék. Van egy szabvány, hogy mekkora lehet a metil-alkohol tartalom értéke, és ezen belül számít fogyaszthatónak.
2016. márc. 7. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
68%
Metilalkohol nem a pálinka főzésekor keletkezik, hanem a cefre erjedésekor, elsősorban a lignint (= faanyag) tartalmazó növényi rostokból. Ezért kell ill. ajánlatos tisztán csak a gyümölcslevet használni és meg kell szabadulni a növényi szövetmaradványoktól, kocsányoktól, magvaktól stb. Egyébként nem az élesztőgombák, hanem a gyümölccsel bevitt egyéb mikroorganizmusok, elsősorban baktériumok hatására termelődik.
2016. márc. 7. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Phoney ***** válasza:

A metil-alkohol nem főzéskor keletkezik, hanem elsősorban pektintartalmú (gyümölcs-) cefrék erjesztésekor. A pektinek bomlásakor metanol keletkezik, főleg nagy tételben, illetve kontár módon történő cefrézéskor. Szemenként dédelgetett gyümölcs szakszerű cefrézésekor kb. elhanyagolható. A magas alkoholtartalmú, a magas hőmérsékleten erjesztett, illetve a hozzáértés nélkül, „majdkiforr” módon erjesztett cefrékben lehet magasabb metanoltartalomra számítani, viszont ez sose annyira magas, hogy azonnali mérgezést okozzon. Érdemes a szeszfőzés első párszáz évére gondolni, mikor a szeszfőzők azt se tudták, mit csinálnak, mégse vakult meg fél Európa...


Fás részekből normális esetben NEM keletkezik metanol, ez száraz desztillációnál, több száz fokon történik, nem pedig szeszfőzéskor... ezt igazolja az is, hogy amíg a pektinbomba szilvánál, almánál, satöbbinél 1200 g/hl metanolt engdedélyeznek, addig a törkölynél csak ezret.


Lepárláskor természetesen nem forráspont, hanem illékonyság szerint sorakoznak a vegyületek. Az etanol és metanol illékonysága közel azonos, főleg a lepárlórendszer felépítése dönti el, hogy a – normális esetben jelentéktelen – metanol mekkora arányban kerül a középpárlatba.

2016. márc. 8. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!