Kaptam egy kis üveg pálinkát. Meg tudom e állapítani hogy etil- vagy metil-alkohol e?
Ha egy kis üveggel kaptál, és biztos van benne, hogy pálinka, akkor számodra nincs jelentősége a metanolnak, mivel akut metanolmérgezést nem a kontár pálinka, hanem a denszesszel hamisított ital szokott volt okozni, de ma már az sem, mert az EU-ban a metanol nem használható többé denaturánsként. Metanolmérgezést tehát ma már csak olyan szesztől kaphatsz, amihez tiszta metanolt öntöttek (mint pár éve Csehországban, vagy '63-ban Spanyolországban).
Ha a kontár pálinka annyira veszélyes lenne, akkor a szeszfőzés első párszáz évében, amikor a szeszfőzők még azt se tudták, mit csinálnak, százszor kihalt volna Európa... nem is hallottak a rézelejéről, inkább nem hagyták rézzel érintkezni a szeszt (belülről ónozták a rézüstöket).
Az is tévhit, hogy a rézelejében van a metanol, mivel hiába kisebb a forráspontja pár fokkal az etanolénál, oldat forralásakor ez nem érvényesül (eleve csak 90° fölött kezd forrni a cefre), és az illékonyságuk dönt, ami nem különbözik. Pont azért denaturálták a szeszt 100+ éven át metanollal, mert azt nem lehet csak úgy kifőzni belőle. Feldúsulhat az elejében a metanol, de még akkor is csak kisebb részét lehet elvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!