Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az érdekelne engem hogy a...

Az érdekelne engem hogy a pálinkábol mért jön ki a metil alkohol és hogy ez hány fokon jön ki?

Figyelt kérdés
2015. jan. 10. 22:02
 1/3 anonim ***** válasza:
64%

[link]


A metanol a cefre erjedése során az elfásodott növényi részek bakteriális bontása során keletkező anyagokból származik és nem megfelelően vezetett desztillálásnál az etilalkoholos főpárlatba kerülhet. Ezért ajánlatos az erjesztéshez már csak növényi résztől mentesített (szűrt) cefrét használni és ezért veszélyesek a törkölypálinkák.

2015. jan. 10. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Silurus ***** válasza:
A metil alkoholnak elvileg kb. 65 celsius a forráspontja, ezért a cefre desztillálásánál ez jelenik meg először, ezt nevezik rézelejének is mivel kimossa a lepárlóból az Cu oxidokat is, ha az rézből van. Kb 78 foknál jelenik meg az etil alkohol. Más kérdés, hogy a tróger pálinkafőző nem veszi le a rézelejét, mer há akkó kevesebb lesz a szesz.
2015. jan. 11. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:
100%

Nem „jön ki”. Pont azért készült a denaturált szesz sokáig metanol hozzáadásával, mert te azt ki nem veszed belőle, max. némileg csökkentheted az arányát.


A metanol 65 fokos forráspontja vizes oldatban (cefre, alszesz, kész pálinka) nem érvényesül, ahogyan az etanol 78 fokos forráspontja sem. Éppen ezért kezd csak 90 °C fölött forrni a cefre, ráadásul az összetevők nem a forráspontjuk, hanem az illékonyságuk szerint dúsulnak fel a főzés különböző pontjain. (A keletkező gőz eleve mindent elvisz magával, amit tud, lásd. a 234 °C-os forráspontú ánizsolajat az abszintban, ouzóban...) A metanol lepárlótól függően feldúsulhat az elején vagy a végén is, illetve jöhet egyenletesen is. Éppen ezért megoldatlan probléma máig is a nagy tételben cefrézett pálinka metanoltartalma, és ezért is lobbiztak ki ilyen magas maximumokat a főzdék az EU-nál annak idején.


Magyarul tehát ha sok metanol van a cefrében, akkor sok lesz a pálinkában is. De ha azt vesszük, hogy 250-350 éve milyen lepárlókon és milyen háttértudással készültek a gyümölcspálinkák, akkor világos, hogy nem annyira könnyű pálinkával megölni magadat (a metanolmérgezéses eseteket denaturált szeszes pancsolás okozza).


Az első nem tudom, miről beszél, a fás részekből pirolízissel (száraz desztillációval, többszáz fokon) lesz metanol, pl. szénégetés (faszéngyártás) közben. Az alkoholos italokban a pektin felbomlása miatt jelenik meg jelentős metanol. Mellesleg a törkölypálinkában éppen kevesebb metanolt engedélyeznek, mint a szilvában, almában, körtében, ami azt jelenti, hogy a törkölynél kisebb problémát jelent a metanol, mint a gyümölcsöknél.

2015. jan. 11. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!