S. O. S szilvacefre készítés lépései?
Szilvapálinkát szeretnék, de nem olyan bekevert vécédeszkát, hanem valami "finomabbat". Még sosem csináltam ilyet, meg nem is láttam, hogyan kell. Akiktől segítséget tudnék kérni, azok meg "jó van az úgy, nem kell azzal annyit törődni" felfogással vannak. Kezdek én is elbizonytalanodni magamban. Ott tartok, hogy a fele szilva le van szedve, megmosva, kimagvalva, ledarálva. Csatos hordóba beleraktam, nem rögzítettem rá a tetejét csak ráraktam. Tegnap csináltam mindezt. Tiszta eszközzel naponta kavarjam? Meddig tart a forrás? Honnan tudom ha kész? Élesztőt tegyek bele? Ph-t hogy kell nézni? Ha magas a ph miből és mennyit kell bele rakni? Pektinbontó kell bele, ha kell mennyi? Mi a sorrend (élesztő, pektinbontó, ph stb.)? Tényleg nem lesz büdös ha odafigyelek rá? Illetve van még ugyanennyi szilva amit cefrének van szánva, de még nem érett meg. Szerintem a hét legvégén lesz esedékes a leszedése. Azt hozzá lehet tenni az első adaghoz, vagy külön hordóban kell érnie? Ha külön akkor az érés végével össze lehet önteni?
Köszönöm a segítséget előre is!
Szia!
Józan paraszti ésszel írok Neked, ahogy Apukámtól tanultam. A szilvát megmosod, kimagozod és beleteszed hordóba. 40 kg szilvához 20 kg cukrot raksz, ezt a hordót lezárod, naponta 1x kevered. (amúgy nem kellett volna ledarálni, mert magától szétbomlik és csak plusz munka volt neked). A forrás kb. 1-2 hónap. Élesztőt nem. Csak cukor, vagy különben etil-alkoholt főzől :D. Nem ismerem ezeket, de Apu csak cukor-szilva és kész. Nem csinált vele semmit, mégis neki volt a legfinomabb pálinkája :)))
Pársoros GYIKes válaszok alapján ne akarj jól cefrézni. Ebben a pdf-ben mindent megtalálsz róla:
„40 kg szilvához 20 kg cukor” típusú átkosbeli országszégyenét ne csinálj, ha egy mód van rá...
Ezen az oldalon van egy kép itt sok mindent megtalálsz, adalékanyagok fontos lépések.
De, a lényeg:
Nincs cukor, ha jó minőségű és érett a szilva.
Rohadt gyümölcsből rohadt pálinka.
Nagyon sok múlik a főzdén, hol főzeted!
Mi például nem rakunk a szilvához semmit. Megérik kifőzetjük és pont.
Egy jó minőségű szilvából kb. 6-8 % pálinka/ kg jön le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!