Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Likőr készítés folyamata?

Likőr készítés folyamata?

Figyelt kérdés
Milyen szeszt használnak hozzá? Hogy ízesítik?

2016. febr. 24. 11:38
 1/3 anonim ***** válasza:
2016. febr. 24. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Phoney ***** válasza:

A likőr elég tág kategória – likőr minden olyan égetett szesz, amit ízesítenek és cukroznak. Sokféle van és többféle módszerrel ízesítik őket.


1. a hozzávalók alkoholba áztatása, majd újra lepárlása (főleg minőségi narancs[héj]likőröknél és növényi likőröknél)


2. a hozzávalók egyszerű beáztatása, majd leszűrése (általában növénylikőrök kiegészítő ízesítésekor, önmagában inkább csak házilag vagy pálinka alapú likőröknél használják)


3. egyszerű keverés, pl. tojás, tejszín, méz, és persze a cukor esetén.


4. kommersz hidegutas eljárás: ez is egyszerű keverés, de ezzel az 1. és 2. módszert helyettesítik, illetve spórolják ki. A hozzávalók közvetlen használata helyett előregyártott, olcsó, tömény kivonatokat kevernek a szeszhez – rosszabb esetben természetazonos szintetikus aromákat (ez főleg gyümölcsízeknél jellemző). A kivonatok mindig gyengébb eredményt adnak – alapanyagtól függően valamennyire lapos, természetellenes vagy akár rossz ízük van. Drágább likőröknél is előfordul, hogy részben vagy egészben kivonatokból készülnek, mert bizonyos alapanyagok kivonata (pl. csillagánizs) tűrhetően beválik. A híres Pernod likőrt pl. csak kivonatokból kutyulják, és bár nem ér annyit, de azért nem kimondottan rossz.


A felhasznált szesz többnyire a legjobbaknál is finomszesz (általában kukoricából, rossz esetben répamelaszból). Tejszínlikőröket (amilyen a Bailey's) szokás whiskyből, rumból vagy egyébből készíteni, illetve Magyarországon divat a nagy pálinkareneszánsz óta (az elmúlt 10 évben) likőröket csinálni pálinkából (azelőtt kb. csak akkor csináltak pálinkából likőrt, ha a házit akarták ihatóbbá tenni). Az utóbbi években divatos a whiskylikőr is („ízesített whiskyként” népszerűsítve), de időnként sok más párlatot is felhasználnak likőralapnak.

2016. febr. 24. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
Kettes válaszoló négyes pontja szerint szoktam néha mandulalikőrt pancsolni. Fél liter vízből 3-4 evőkanál cukorral szirupot főzök, kihűtöm, hozzáöntök fél liter vodkát és egy mandula aromát.
2016. febr. 24. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!