Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit jelent az hogy másod és...

Mit jelent az hogy másod és harmad töltésű barik hordó?

Figyelt kérdés

2016. febr. 23. 16:20
 1/4 anonim ***** válasza:
Hogy érleltek-e már benne bort, ezeket nem lehet akárhányszor újrahasználni.
2016. febr. 23. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Hány töltésig lehet használni álltalában?
2016. febr. 23. 20:32
 3/4 Mojjo ***** válasza:
100%

A barrique hordók tipikusan kicsi (errefelé leginkább 225 literes), belülről pörkölt fahordók. A pörkölés lényege az, hogy jellegzetes aromákkal gazdagítsa a bort, a kis méreté pedig az, hogy fajlagosan minél nagyobb felületen érintkezzen a bor a hordóval - ez a pörkölési aromák intenzívebb átadását és az intenzívebb mikrooxidációt is elősegíti.


Minél fiatalabb a hordó, annál erősebben érződik a boron a barrique jelleg, annál inkább átadja a pörkölési aromákat a hordó a bornak. Ahogy egyre többször volt töltve, ez meredeken csökken.


Gyakori hiba, hogy az egész bort eluralják a pörkölt fának az illat- és ízjegyei. Ennek elkerülése végett sok borászat első töltésű barrique hordót nem is használ, csak másod-harmad-negyed töltésűeket. Személyes véleményem, hogy jól is teszik, sokszor tényleg ezek adják a legjobb eredményt - első töltésnél még gyakorta túl sok a fa, ötödik töltéstől meg túl kevés.


Ha a hordót tisztességgel tisztítják, lehet használni igencsak sokáig, csak épp a fentebb elmondottak miatt barrique hordónál ennek értelme nincs sok.

2016. febr. 24. 00:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Mojjo ***** válasza:
100%

Ja igen, azt fontos megjegyezni, hogy abszolút érvényű recept az nincs. Bora válogatja, hogy hanyadtöltésű hordó a legideálisabb neki. Na meg a hordó felől nézve is jóval bonyolultabb a kérdés - fontos a hordó fájának anyaga, a pörkölés mértéke, a pörkölés hogyanja, a hordó formája, a donvavastagsága,csak, hogy pár dolgot említsek.

Az általam leírtak a töltésszámra csak erős általánosítások. Az, hogy valaki tudja, melyik borához milyen hordót párosítson, hosszú évtizedek kőkemény munkája. Már, ha komolyan gondolja.

2016. febr. 24. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!