Mit jelent az hogy másod és harmad töltésű barik hordó?
A barrique hordók tipikusan kicsi (errefelé leginkább 225 literes), belülről pörkölt fahordók. A pörkölés lényege az, hogy jellegzetes aromákkal gazdagítsa a bort, a kis méreté pedig az, hogy fajlagosan minél nagyobb felületen érintkezzen a bor a hordóval - ez a pörkölési aromák intenzívebb átadását és az intenzívebb mikrooxidációt is elősegíti.
Minél fiatalabb a hordó, annál erősebben érződik a boron a barrique jelleg, annál inkább átadja a pörkölési aromákat a hordó a bornak. Ahogy egyre többször volt töltve, ez meredeken csökken.
Gyakori hiba, hogy az egész bort eluralják a pörkölt fának az illat- és ízjegyei. Ennek elkerülése végett sok borászat első töltésű barrique hordót nem is használ, csak másod-harmad-negyed töltésűeket. Személyes véleményem, hogy jól is teszik, sokszor tényleg ezek adják a legjobb eredményt - első töltésnél még gyakorta túl sok a fa, ötödik töltéstől meg túl kevés.
Ha a hordót tisztességgel tisztítják, lehet használni igencsak sokáig, csak épp a fentebb elmondottak miatt barrique hordónál ennek értelme nincs sok.
Ja igen, azt fontos megjegyezni, hogy abszolút érvényű recept az nincs. Bora válogatja, hogy hanyadtöltésű hordó a legideálisabb neki. Na meg a hordó felől nézve is jóval bonyolultabb a kérdés - fontos a hordó fájának anyaga, a pörkölés mértéke, a pörkölés hogyanja, a hordó formája, a donvavastagsága,csak, hogy pár dolgot említsek.
Az általam leírtak a töltésszámra csak erős általánosítások. Az, hogy valaki tudja, melyik borához milyen hordót párosítson, hosszú évtizedek kőkemény munkája. Már, ha komolyan gondolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!