Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A szőlő must forralása történh...

A szőlő must forralása történhet félig töltött hordóban?

Figyelt kérdés
Szüret után úgy alakult a hordók feltöltése, hogy egy háromszáz literes hordómba kb. csak 120 liter must jutott. (Azt tudom, hogy a kész bort teljesen feltöltött hordóban kell tartani.) A must forrásakor lehet gond a töltöttség szintjéből?

2015. szept. 16. 15:38
 1/4 anonim ***** válasza:
miért kell feltöltött hordóban tartani? Mi van akkor ha folyamatosan fogy a bor? :O
2015. szept. 16. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Mojjo ***** válasza:

Kedves egyes válaszoló: Azért kell feltöltött hordóban tartani, mert különben hatalmas felületen érintkezik levegővel és eloxidálódik.


Kedves kérdező: a habképződés miatt eleve némi erjedési űrt szokás hagyni, minimum 5, de akár 20%-nyit, szóval aligha gond itt, hogy 20% helyett 54% lett.

2015. szept. 16. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akkor nem is bántom hadd forrjon.
2015. szept. 16. 21:42
 4/4 anonim ***** válasza:
Egyenlőre nem gond, hogy az erjedő must csak félig tölti meg a hordót, mert az erjedéskorkeletkező széndioxid záró rétrget képez, így megakadályozza az oxidációt. Viszont a zajos erjedés után rövidesen a feltöltögetést el kellene végezni. Egyébként figyelmedbe ajánlanám: Prohászka Ferenc "SZÖLŐ ÉS A BOR" c. könyvét, mert ebbe minden lényeges ismeret érthetően le van írva.
2015. szept. 17. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!