A rosé borokat mennyire ajánlanátok annak, aki még nem ivott bort?
Bár nem vagyok borszakértő, de azért kóstoltam már párat.Régen azt hittem, hogy a vörös az isten, de most már inkább fehéret iszok.
Szóval szerintem a rosénál is az van, mint a többi bornál, lehet jó is meg rossz is. Szerintem elsőre valami édessel próbálkozz. A szárazak kaparnak, ha másféle alkoholt se nagyon próbált még az illető, akkor szerintem a száraz elsőre nem lesz bejövős.
Van olyan férfiismerősöm, meglett férfiember, elmúlt 50, két tinédzser gyerek apja, aki kora és neme ellenére az édesre esküszik, szerinte a száraznak se íze, se bűze, az sz*r.
Én meg nem igazán tudom meginni az édeset(ritka kivételtől eltekintve, pl. Tokaji aszúból csak azt szeretem)
32/F
Amennyiben első alkalommal, azonnal szeretné megtapasztalni, hogy mit jelent az, hogy egy bor testes, akkor igyon száraz vörösbort. Elsőre 99%, hogy nem fog ízleni.
Ha lassan ismerkedni szeretne a borokkal, akkor jöhet a fehér vagy a rosé. Először talán érdemes az illatosabb szőlőfajtákból készült borokat kínálni (pl. Irsai Olivér). Többnyire a magas cukortartalmú, félédes borok valók kezdőknek, (azt tudni kell, hogy édes bor nincs, azt csak édessé teszik...) mert a cukor úgymond eltakarja a bor sav vagy tannintartalmát, ezáltal finomabbnak, lágyabbnak, élvezhetőbbnek tűnnek ezek, mint a száraz, testes, időnként 'karcoló' vörösborok. Utóbbiak is fantasztikusak, csak meg kell tanulni fogyasztani őket.
Fontos, hogy ne olcsó borokat kóstoljon először. Vannak dolgok, amikben jobb vagy ugyanolyan jó az olcsó, de a borra ez nem igaz. (Ha iszod a bort, és meglöttyinted a pohárban, láthatod, hogy olajos marad a pohár ott, ahol a bor érte. Ha nem látsz ilyet a poharadon, öntsd ki azt a bort, mert fabatkát sem ér.)
A bort lehetőleg azon a hőmérsékleten igya, ami ajánlottként rá van írva a palackra.
Magában "ivva" őket: A vörösborokat egyáltalán nem bírom. Ha olyat iszom, hamar rám tör a hányinger. A fehérborok egész kellemesek számomra, legyen szó szárazról vagy édesről. A rosék pedig azok, amiket bármilyen formában, bármilyen körülmények között iszom és ha olyan lennék, akkor bizony nyakalnám is őket, mert eléggé itatják magukat.
A húgom nem nagy boros. Családi összejöveteleken iszik és akkor mindig rosét, mert azt a "legkönnyebb meginni" szerinte.
A saját és környezetembeli tapasztalatok alapján egy jó rosét ajánlanék annak, aki még nem ivott bort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!