A rosé borokról mi a véleményetek?
Ma már nagyon sok fajta van belőlük, száraz (sec), kicsit gyümölcsízű (fruité) és édeskés (moelleux) is.
Nyáron, jól behútve (de nem jegesen!) (frais vagy frappé) szervírozzák, egyébként halakhoz, baromfihoz, borjúhoz nagyon jó. A sajtok közül a kecskesajtokat szokták kísérni.
Magyarul ezt a linket találtam, nézz bele:
Hoppá. lemaradt a link! :D
Egyébként a Rosé Provençal és a Rosé Tavel híres és jó is, évjárattól, "millésime"-től függően.
A rozé borok úgy kezdődnek, ahogy a vörös borok, csak kevésebb ideig áztatják őket a héjon, ezért kevésbé intenzív ízük, és ropogós savai lesznek, valamint nem tartalmaznak (annyi) tannint. Magyarul: frissek, savasak, de nem húzzák össze a szádat.
Ha ételekhez kell párosítani, akkor a paradicsomos-paprikás ételekhez fantasztikusan illik, mert kiemeli ezek ízét. Tehát egyértelmű, hogy lecsóhoz a rozé a legjobb. :)
Rozé fröccs nyáron az egyik kedvencem. Frissít és lazít egyszerre és a szóda kiemeli a gyümölcsösségét a rozénak.
Kezdő borkóstolóknak egy fehér után a vörös borhoz való átvezetéshez a rozé érdekes élményt tud nyújtani.
(Mentőöv nevezetű rozé az egyik kedvencem a műfajban. Kellemesen gyümölcsös, közepesen savas, szódával kis túlzással "eperszörppé" változik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!