Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Fehérborokból is vannak...

Fehérborokból is vannak "nagy", testes borok?

Figyelt kérdés

Mármint olyanra gondolok, hogy fehérből is készülnek mondjuk ugyanúgy, mint vörösből 3-4 fajtából házasítások? Amik mondjuk hordóban érnek és legalább 3-4 évesek?

És, ha igen akkor ott milyen fajták használhatóak erre?

Vagy ez csak vövösöknél van?



2015. dec. 21. 10:59
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Vannak.
2015. dec. 21. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
Chardonnay, furmint, olaszrizling. Bár sokan frissen szeretik, én bizony akkor szeretem, amikor a csúcsán van. És ittam 8 éves chardonnayt ami még nem volt a lefelé menő szakaszában. Sőt! Vannak rozék is, amit hordóban érlelnek és 4 éves kor alatt nincs is üzletben egy palack sem.
2015. dec. 21. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 anonim ***** válasza:
Kíváncsi vagyok a többiek mit gondolnak erről.
2015. dec. 21. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 A kérdező kommentje:
2: A Chardonnay, furmint, olaszrizling, rajnai rizlingről tudom, hogy úgymond "eláll" tovább, de ezeket házasítani is szokták?
2015. dec. 21. 11:16
 5/21 A kérdező kommentje:
És tudtok is ilyen fehérborokat írni itthonról?
2015. dec. 21. 11:18
 6/21 A kérdező kommentje:
Hordóban érlelt rozé?? Hát szerintem attól pont azt veszti el a rozé, amiért szeretjük, a frissességét, nem?
2015. dec. 21. 11:22
 7/21 Mojjo ***** válasza:
100%

Kedves kettes/hármas!


Én speciel azt gondolom erről, hogy számomra nehezen értelmezhető a "Bár sokan frissen szeretik, én bizony akkor szeretem, amikor a csúcsán van" kitételed. Igen, az említett borokból szokás hosszan érlelhető, vastag, testes borokat csinálni, amiket nem érdemes hamar fogyasztani - kis szerencsével nem is dobják hamar piacra őket, pl a Villa Tolnay pár hónapja dobta piacra a 2008-as rajnai rizlingjét, így nem nekünk kell a spájzban tárolgatni, meg nem egy bor raktárában rohad évekig, hanem szépen kivárva a sorát, kapásból érettsége teljében kerül a polcokra. De ugyanakkor ezekből a szőlőfajtákból, amiket felsoroltál is vannak gyorsan megivandó, friss, lendületes, nem érlelésre szánt tételek - akár reduktívak is. Amik bizony akkor vannak a csúcsukon, amikor a boltok polcaira kerülnek, azaz frissen.

Nem is igazán mindig a szőlőfajta számít. Láttam én már cserszegi fűszeresből is hosszan érlelhető, hordós tételt, de bőven látni egy éven belül fogyasztandó furmintokat, rajnaikat is. Bár tény, hogy a lehetőségeket azért meghatározza a szőlőfajta, de csak az alapján, igen kevés kivételtől (pl egy Irsai Olivér mondjuk) eltekintve nem fogjuk tudni megmondani, hogy az egy hosszan érlelhető tétel, vagy egy azonnali fogyasztásra szánt.


Kedves kérdező!


Igen, szoktak ezekből a fehérekből is házasításokat csinálni. De miért gondolod azt, hogy egy házasítás bármilyen módon növelné a bor testét, eltarthatóságát? Amúgy az, hogy egy rozénak frissnek, ropogósnak kell lenni, csak magyar berögződés. Lehet ugyanúgy vastag, érlelt tételeket csinálni belőle, és teljesen más lesz, mint egy testes fehér, vagy egy vörös, szóval bőven van ennek a kategóriának is létjogosultsága, csak még kevésbé felkapott.


Most tényleg írjak neked 5-10 példát magyar fehér házasításra? :)

- St Andrea: Napbor, Örökké, Boldogságos

- Sauska Tokaj: az összes Cuvée jelzésű bor

- Bott Frigyes: Granum és Super granum

- Bott pince (nem egyenlő az előzővel): Excellenciás

- Somlói Apátság Pince: Hilla

- Gizella pince: Látomás, Szil völgy furmint-hárs

- Jásdi: Ranolder


+2:

- Az összes Egri csillag nevű bor

- Minden pinceétől a fehér birtokbor, ha van

2015. dec. 21. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 anonim ***** válasza:

Én úgy szeretem, amikor megmagyarázzátok, amit nem mondtam. :)

Nyakas borokat ismeri itt valaki? Követi az eseményeket velük kapcsolatban? Ugyan úgy piacra dobják azonnali fogyasztásra a boraikat, amiket 10 év múlva felbontva is mesélik, ez bizony nemcsak kibírta, hanem bírta volna tovább is.


Na most ebbe is magyarázzatok bele valamit, ami nincs ott.


Az, hogy te miért szereted a rozét és állítod úgy ezt, hogy nem kóstoltál igazi rozét, amit hordóban érleltek, hova rakjam? Nem ismered amiről beszélek, de nem is kóstoltad, de szerinted nem lehet jó.


Nem is látom értelmét belinkelni, hogy hol kaphatod, mert úgysem fogod megkóstolni, de azért megkeresem neked. Csak azért is! Hogy rohadj meg :)

2015. dec. 21. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/21 anonim ***** válasza:

St. Andrea 2014-es! Kapható.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne hosszú távon elraktározni? Mojjo? Komolyan ezt mondod? Sőt én már nyáron is kóstoltam. Nekem harsány savakkal rendelkező bor volt. Te ezt szereted, Igyad! Én meg maradatok egy gyökér és inkább várok vele 3-4 évet. És vállalom, hogy nincs igazam és az ízlésem hazugság, de én így szeretem.


Azt is vállam, hogy Bordeaux-ben, amikor 5éves bort akartam kóstolni, néztek rám, hogy azt minek megbontani? Az még túl fiatal. Magyarok a nehéz vörös borokat még következő az évben megveszik és fogyasztják, amikor elkészült. Hát nekik meg az az ízlésük. Tannin bomba, szálkás bor, frissen, keserűen. A szejmes tannint meg igya aki olyan hülye mint én :)

2015. dec. 21. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 anonim ***** válasza:

bor: Lopez de Heredia

borász: Maria Jose Lopez

10 éves rozékkal kereskedik.


Biztos sík hülye és semmit nem ért a roséhoz, azért sikeres :)


eltakarodtam

Fogyasszátok a savbombáitokat tovább!

2015. dec. 21. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!