Most akkor ez pálinkának számít vagy sem? Mi
különbözteti meg?
Figyelt kérdés
van a Győri Likőrgyárnak egy terméke, 37,5%-os "Ágyas Meggyes Snapsz" alatta kisbetűvel ágyas alma-körte-meggy gyümölcspárlat legfelül a címkén pedig hirdeti magát hogy 100% gyümölcspárlat. mégis a kupakon a kék színű szeszesital zárjegy van rajta, nem a rózsaszín pálinkazárjegy. mitől nem számít annak?
2016. máj. 6. 15:57
1/7 anonim válasza:
Van erre 2009. óta egy szabályozás, amely leírja, hogy mit lehet pálinkának nevezni, valószínű amit néztél, az nem felel meg a kritériumnak, ezért szeszes italnak kell hívni.
2016. máj. 6. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
A minimum 37.5% alkohol és a 100% gyümölcs akkor megvan, de emellett ahhoz, hogy pálinkazárjegyet kaphasson magyarországon termett gyümölcsből kell készüljön, és a teljes előállítás és palackozás folyamata is itt kell zajlódjon. Ezek viszont nem biztoshogy teljesülnek. Lehet hogy pl.: import gyümölcsből van.
2016. máj. 6. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 Phoney válasza:
Nincs hivatalos indoklás, de szerintem az lesz az oka, hogy külföldről behozott gyümölcspárlat. Elég valószínű, hogy pl. 1-1 német vagy francia üzem olyan olcsón tud szállítani vegyest (mert a Győri Snapsz vegyesből áll), hogy még a Győrinek is jobban megéri, mint magának előállítani. Az olcsó „magyar” brandyknél is gyakori, hogy a magyar italgyártó külföldről importált szeszt palackoz, és ezt nem is kötelező feltüntetni.
Esetleg az is lehetne, hogy import gyümölcsből vagy gyümölcssűrítményből készül (ekkor nem lehet pálinka, viszont gyümölcspárlat igen), de ezek kevésbé valószínűek, mert akkor már egyszerűbb és olcsóbb a kész szeszt importálni.
2016. máj. 6. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 A kérdező kommentje:
értem köszi a válaszokat. minőségileg ez magasabban állhat mint a gabona/finomszeszes ilyen alsó kategóriás vodkáik vagy szeszesitalok vagy ez is változó?
2016. máj. 6. 16:49
5/7 Phoney válasza:
Valószínűleg jobb is valamivel, de inkább az dönti el a kérdést, hogy a pálinka jellegét szereted jobban, vagy az olcsó vodka szárazságát (műgyümölcsízzel megdobva).
Azt mondjuk látatlanban nem lehet tudni, hogy a Snapsznak túlvizezett vagy „erőszakos” jellege van, mert egyébként mindkét esetre vannak 38% környéki példák.
2016. máj. 6. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 A kérdező kommentje:
hú most megkóstoltam és nem voltam elragadtatva, illatokban is fellelhető volt kicsit higítós jelleg, ízre pedig valami veszett karcos valami fogadott inkább olyan mintha aromázva lenne egy olcsó szesz, lehet csak én vártam túl sokat
2016. máj. 6. 18:39
7/7 Phoney válasza:
Az olcsó szesz sosem veszett karcos:) A gagyi gyümölcspárlat viszont gyakran az. Minél előpárlatosabbra (=ragasztó- vagy hígítószagúbbra) főzik, annál több lesz X mázsa gyümölcsből, annál olcsóbb a végeredmény.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!