Kifőzethetem magamnak pálinkának a szomszéd szilváját, ha magam szedem össze?
A szomszéd hagyja rohadni a szilváját. Én szívesen átjárnék összeszedni, hogy kifőzessem magamnak. A szomszéddal jóban vagyunk, biztos megengedné és nem kérne érte semmit. Főleg, hogy sokszor segítek neki fűnyírásban, mert ő beteg.
De szabad ezt a jogszabályok szerint vajon?
Ha én gyűjtöm az ő szilváját, kifőzethetem magamnak, vagy kötelező, hogy a fa is az enyém legyen?
A Ptk.ban van ilyen konkrétan, hogy kit illet a gyümölcs ilyen esetben :))) De komolyan.
Jogosan csak a te kertedbe áthajló ágakról lehulló gyümölcs illet téged, és az is csak akkor ha a szomszéd nem szedi össze. Minden más esetben a fa tulajdonosáé a gyümölcs is.
Mindazonáltal nem értem, ha a szomszéd megengedné hogy a kertjéből felszedd, akkor mit számít a jog??? Amúgy ha megengedi, akkor az jogilag ugyanúgy tulajdonszerzésnek minősül.
1# és 3# hozzászólónak és további téves szövegértelmezés elkerüléséért:
A szomszéd garantált, hogy megengedi, ha megkérdezem, itt nem ez a kérdés! Hanem a jogszabályok! A szomszédtól még azért nem kérdeztem meg, mert előtte a jogszabályokkal kell tisztában lenni! Ha törvényellenes dolog a szomszéd által nekem ajándékozott gyümölcsből saját részemre pálinkát főzetni, akkor hagyom az egészet a csudába.
De ha ez így van, előtte meg mégis megkérdezném a szomszédot, akkor nem értené, hogy miért nem szedem össze, miért nem kell mégse. Kissé nehéz a felfogása, és tudom előre, hogy tukmálná rám, hogy vigyem csak. Ezt szeretném elkerülni.
Annyit hallottam én sokaktól, hogy cefrét másnak ajándékozni, hogy az magának pálinkát főzessen, állítólag nem szabad... Igaz ez?
És ilyen alapon más gyümölcsét összeszedni saját pálinka főzéséhez ha a tulaj megengedi, az sem szabályos???
Ez nem egyértelmű számomra!
2#-esnek köszi, egy valaki, aki érti a kérdést...!!! Mondd, biztos amit írtál? És miből gondolod, hogy így van?
Nem tréfa dolog. Ha kijönnek ellenőrizni, hogy milyen pálinkám van (ill. lesz, ha lesz), és nem tudom bizonyítani, hogy a saját fáim gyümölcséből van, akkor mi van? (Márpedig nekem nincs szilvafám, és a szomszéd szilvafáit néztem ki...)
Így talán érthető mindenkinek a kérdésem. Örülnék hozzáértők válaszának! Köszönettel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!