Mi jobb a pálinkának?
A zajos erjedés alatt olyan sok szén-dioxid képződik, hogy 1-1 megkeverés miatt nem okoz problémát az oxigén. Az otthoni profik mind így csinálják, és nem lesz ecetes a cefréjük. Viszont ha nem kevered, és hagyod ülni a bundát a tetején, akkor abban gombák és baktériumok egyaránt elszaporodhatnak oxigén nélkül (az élesztő is gomba, mégis megél a cefrében!) A zajos erjedés után nem szabad kevergetni, de (a CO-rétegre vigyázva) továbbra is le kell nyomkodni a bundát.
Az első főzésnél nincs középpárlat. Az első főzés eredménye (az alszesz) a cefre teljes párlata, amit az elejétől a végéig beleengedsz, illetve a szezon legelső főzésénél elveszed a rézelejét (a többinél már nincs igazi rézeleje, csak előpárlat). Párlatrészek csak a 2. főzésnél vannak. Az alszeszt érdemes 25%-ra hígítani, mert különben nehéz megfelelően elválasztani a párlatrészeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!