Lehet valahogy csökkenteni egy bor savtartalmát?
Rengeteg módon.
Az egyes hozzászóló gondolom arra gondolt, hogy a szénsavas-meszes savcsökkentéssel a saverősség sorrendjében fognak megkötődni a savak - tehát először a borkősav, aztán a citromsav, majd az almasav. Ha van számottevő ecetsav, az csak legvégül kötődne meg - tehát a gyakorlatban nem fog, ha csak nem nullázod ki a bor savtartalmát. A kalciumkarbonátos savmegkötés így felborítja a savak arányát a borban. Ezért szokás a gyakorlatban, borászati méretekben máshogy savat csökkenteni, de a te esetedben ez pont mindegy, így hagyjuk is :) Neked pont jó lenne a kalciumkarbonát, de egy üveg lőre miatt halál fölösleges még akár ezzel is kísérletezgetni. Ha túl savas egy bor, akkor sem lesz jó, ha csökkented a savtartalmát. Ha túl savas borunk van, akkor az jó eséllyel a szőlő éretlenségére utal - ami így jó eséllyel fenolosan éretlen volt, így az életben nem lesz neki jó íze, akárhogy savcsökkentgetsz. Egy üvegért meg svédtornázni vele, tényleg értelmetlen, főleg, mivel az az egy üveg is értéktelen.
Teljesen biztos vagyok benne, hogy a kérdező nem finomabbá akarja tenni azt a bort, hanem csak kevésbé gyomorforgatóvá :)
A szódabikarbóna jól semlegesíti az ecetsavat (rossz, savanyú házibor vagy túl rég felbontott bolti bor), a tanninokat (erősen fanyar bor), meg gondolom a többit is. Egy rommá áztatott teát simán megszelídít, az előbb pedig egy bag-in-box merlot-n teszteltem kíváncsiságból, azt is simán lefogta (mondjuk bornál inkább maradok a jól bevált édesítésnél, ha ilyen kínom van).
Egy üveg borba nyugodtan keverj egy csapott kávéskanállal, ha zavaróan savas. Ha véletlenül sok is lesz, megmérgezni nem fog :)
A klasszikus vicc jut erről eszembe:
- Abból a PET palackos borból kérnék!
- Hányat?!
- Ó, akkor mégsem kérek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!