Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Szerintetek alkoholista...

Szerintetek alkoholista vagyok? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

A heylzet a következő:

-Naponta-másnapnta megiszom egy üveg bort (heti 4-5 üveggel),

-Csak jó minőségű, száraz vörösbort (2000 Ft felett) iszok,

-Tásaságban szinte soha nem iszok, mert mindig autóval vagyok és társaságban nem is kívánom az alkoholt,

-Csak otthon iszom, és általában csak este 6-7 óra után,

-Kb 4-5 órahossza alatt iszom meg az 1 üveg bort,

-1 üveggel mindig elfogy, nem marad az üvegben, viszont második üveget már soha nem bontok fel,

-Sört, töményet abszolút nem iszok, még a szagukat sem szeretem,

- A munkámra, életemre nincs semmilyen negatív kihatással, hátránnyal,

- Reggel mindig könnyen fel tudok kelni, fejem nem fáj soha, nem émelygek, stb,

- Viszont délután 3-4 körül már eszembe jut, hogy de jól fog esni

Nos, szerintetek alkoholista vagyok ezek alapján?

2015. dec. 7. 14:14
1 2 3 4 5
 31/50 A kérdező kommentje:
29: És mit értünk rendszeres alatt? És mindegy, hogy egy pohár vagy egy üveg? Mik a határok?
2015. dec. 8. 08:18
 32/50 A kérdező kommentje:
Nos, tegnap nem ittam, úgy tervezem, hogy ma sem fogok.
2015. dec. 8. 08:21
 33/50 Mojjo ***** válasza:

Helyes, eddig jól hangzik. Csak így tovább!

Gondolkoztál már azon mondjuk, hogy veszel helyette mustot? Ilyesmit:

[link]

Baromi jó, komolyan :) És 0% alkohol.

(Vagy van Norbi update boroskóla, alkoholmentes borból, meg koffein- és cukormentes kólából - abból is vehetsz pár kartonnal, mire azokat leküzdöd, szerintem egy életre elmegy a kedved még a bor gondolatától is ;) )

2015. dec. 8. 09:54
 34/50 A kérdező kommentje:

Na, kellett neked boros webshopba irányítanod...:))

A Norbis termék nem rossz ötlet, mert eddig bármiből ettem Norbisat, tényleg egy életre elment a kedvem tőle.

Amúgy azon gondolkodtam, hogy ha felállítok magamnak egy olyan rendszert, hogy hétfőtől péntekig nem iszok, viszont szombaton és vasárnap is megiszok 1-1 üveg bort, akkor vajon mi vagyok?

Önmagam által kontrollált alkoholista?

2015. dec. 8. 10:33
 35/50 anonim ***** válasza:
0%

Az orvosok szerint ahhoz, hogy még ne kockáztasd az egészséged, a férfiak heti max. 21 egység alkoholt ihatnak, napi 4 egységet és legalább heti 2 nap nem szabad inniuk. Nőknél ez heti 14 egység és napi 3 egységet jelent, és persze nekik is kell 2 nap szünet.

12%-os alkohol tartalmú borra lefordítva: 1 pohár bor (125 ml) másfél egység alkoholnak számít. Ergo nők napi 2 pohárral (250 ml) bort ihatnak, férfiak kicsivel többet (333 ml-t). Te egy üveggel megiszol, tehát a férfi mennyiség több, mint dupláját iszod! Ráadásul rendszeresen, nemis csak alkalmanként!

Ez nemcsak hogy kimeríti az alkoholizmus fogalmát, de hosszú távon az egészségedre is ki fog hatni, ha eddig esetleg még nem is hatott.

2015. dec. 8. 12:14
 36/50 A kérdező kommentje:

Jó, akkor számoljunk, tehát 21 egység alkohol az durván 2 liter, igaz? Az nagyjából 2,5-3 üveg bor között van valahol.

Tehát ha hetente megiszok nem több mint 2,5-3 üveg bort és legalább van 2 egymást követő nap a héten, amikor abszolút nem iszok, akkor orvosi értelemben nem vagyok alkoholista?

2015. dec. 8. 12:42
 37/50 Mojjo ***** válasza:

Egyébként jól elvitatkozunk itt, hogy az alkoholista szó rádhúzható-e, vagy sem, illetve, hogy van-e egyáltalán pontosan lefektetett, egzakt ismérvek alapján egyértelműen körülhatárolható jelentése az "alkoholista szónak", de hadd kérdezzek valamit.

Iszol xy mennyiséget. Ha ez bármilyen definíció szerint alkoholistának minősít, egészségtelenebbé teszi-e az életmódod, mintha nem lehetne téged az alkoholista kategóriába besorolni? Magyarán az életmódodnak az egészségedre gyakorolt hatása mennyiben függ attól, hogy most xy azt mondja rád, hogy alkoholista, vagy sem? Tudjuk, hogy mennyit iszol. Tudjuk, hogy nem jó. Halál mindegy, hogy itt milyen kategóriákba próbálnak betuszkolni, attól ez nem lesz se rosszabb, se jobb.

Amúgy meggyőződésem szerint nem lehet téged alkoholistának hívni, de ezt már írtam. És tényleg teljesen mindegy is.

2015. dec. 8. 13:42
 38/50 A kérdező kommentje:

37: Nyilván ha orvosilag meg van határozva, hogy mikortól alkoholista valaki, akkor az viszonylag egzakt.

Én értem, hogy szerinted miért nem vagyok az (mert nem iszok meg mindent, ami A betűvel kezdődik, hanem csak a minőségi vörösbort), és valamilyen szinten egyet is értek vele.

Úgy gondolom, hogy én azon a határon vagyok, ahonnan könnyen el lehet billenni az alkoholista felé is, meg még viszonylag könnyen vissza is lehet jönni.

Aztán lehet, hogy ezen a szinten meg is állnék stabilan, de ezt sajnos előre nem lehet tudni.

Amúgy ma sem fogok bort venni.

2015. dec. 8. 15:30
 39/50 anonim ***** válasza:

Szerintem csak francia vagy. :)

Én anno még írtam erről egy értekezést az egyetemen. Az alkoholizmusnak rengeteg féle definíciója létezik.

Ebből fakadóan, én azt szeretem, ami szerint akkor vagy alkoholista, ha ez bármilyen formában negatív hatással van az életedre. Egyébként pedig csak kellemes elfoglaltság, ami az életed része.

2015. dec. 8. 20:10
 40/50 A kérdező kommentje:

39: Hm, ez szimpatikusnak tűnő gondolat.

Bár az is kérdés, hogy ha valaki már délután azon gondolkozik, hogy milyen kellemes lesz este borozni, akkor az vajon negatív kihatásnak minősül-e az életére?

Én hajlok afelé, hogy igen.

2015. dec. 9. 08:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!