Szerintetek alkoholista vagyok? (Bővebben lent)
A heylzet a következő:
-Naponta-másnapnta megiszom egy üveg bort (heti 4-5 üveggel),
-Csak jó minőségű, száraz vörösbort (2000 Ft felett) iszok,
-Tásaságban szinte soha nem iszok, mert mindig autóval vagyok és társaságban nem is kívánom az alkoholt,
-Csak otthon iszom, és általában csak este 6-7 óra után,
-Kb 4-5 órahossza alatt iszom meg az 1 üveg bort,
-1 üveggel mindig elfogy, nem marad az üvegben, viszont második üveget már soha nem bontok fel,
-Sört, töményet abszolút nem iszok, még a szagukat sem szeretem,
- A munkámra, életemre nincs semmilyen negatív kihatással, hátránnyal,
- Reggel mindig könnyen fel tudok kelni, fejem nem fáj soha, nem émelygek, stb,
- Viszont délután 3-4 körül már eszembe jut, hogy de jól fog esni
Nos, szerintetek alkoholista vagyok ezek alapján?
Köszi az eddigi válaszokat, sok érdekes és elgondolkodtató dolgot vetettetek fel.
Megpróbálok mindenre reagálni, egy hozzászóláson belül.
1# Nos, hogy szerintem alkoholista vagyok-e? Őszintén?
Nem tudom, ugyanis ehhez tudni kellene, hogy pontosan ki is az alkoholista?
Az aki majdnem minden nap iszik alkoholt? Akkor valószínűleg igen.
Vagy az, aki reggel felkelés után már rögtön az alkohol után sóvárog és minden tette és gondolata az alkohol körül forog? Akkor viszont nem.
4# Igen, én is ettől tartok. Igazából engem az az egy ijeszt, hogy már koradélután azon gondolkodom, hogy de kellemes lesz megjáratni azt a bort a szép öblös borospohárba, de jó lesz megszagolni a kellemes illatát és megízlelni a finom ízét...
Tehát az, hogy ennyire csábít, ez eléggé bosszantó.
5# Szerintem ez főleg emberfüggő. Ugyanis lehet, hogy édesapád megállt a napi egy üvegnél, de az is lehet, hogy másnak egy idő után már a 2 üveg is kevés lesz. Igen, nehéz kérdés.
6# Hogy kibírnám-e? Persze, mindent ki lehet bírni.
Ma pl. csütörtök óta először nincs itthon bor és nem is ittam. Nem remeg a kezem, nem izzadok, stb.
Viszont kicsit ingerültebb vagyok és igen, sóvárgok egy pohár illatos, testes, finom vörösbor után.
Viszont van itthon ajándékba kapott 1 üveg whiskey és 1 üveg Jäger. De eszembe sem jut, hogy kibontsam őket.
7# Hát szerintem azért ennyire nem egyszerű ez a dolog sajnos, hogy ha egy hétig kibírom, akkor nem vagyok alkoholista.
Ugyanis kibírom tovább is, mert nagyon erős akaraterőm van.
Volt, hogy hónapokig nem ittam egy kortyot sem, társaságban már én éreztem magam kellemetlenül, mert minden italt elutasítottam.
Egyébként azt figyeltem meg, hogy minél több idő telik el, annál jobban bírom.
Pl. ma csütörtök óta nem iszok először. Nincs semmi testi tünetem, de kicsit olyan nyomott a hangulatom, meg ingerültebb és lehangoltabb vagyok. De tudom, hogy holnap már egy fokkal megint jobb lesz és így tovább, kb ha egy hétig kibírom, akkor már ugyanolyan lesz, mintha nem is ittam volna soha.
9# De ha 2 hétig kibírom és a 2 hét letelte után megint iszom, akkor mit értem el vele szerinted?
10# Nem nehéz elfogadnom, pont ezért is írtam a kérdést, hiszen bennem is felmerült a gondolat.
Csak látok a környezetemben magamnál sokkal többet ivó embereket, pl aki ugyan hétözben nem iszik, de egy hétvégi szórakozáson háromszor annyi alkoholmennyiséget megiszik töményből, mint én egy hét alatt borból.
Akkor ő is alkoholista?
Vagy csak az az alkoholista, aki otthon, esete, kulturáltan, szép borospohárból issza a felsőkategóriás vörösbort? És aki meg társaságban, hétvégente eszméletlenre issza magát és magából kikelve okád, az nem, mert ő viszont hét közben nem iszik?
"És aki meg társaságban, hétvégente eszméletlenre issza magát és magából kikelve okád, az nem, mert ő viszont hét közben nem iszik?"
Ő is lehet alkoholista, de kisebb az esélye. Ő inkább csak barom...
Mivel ő valószínűleg nem függő, ha egész héten kibírja gond nélkül alkohol nélkül. Ő a buli kedvéért iszik, a pillanatnyi hülyítő hatása miatt, nem a függőség miatt.
Az egy dolog, ha valaki meg tudja állni egy hétig, hogy nem iszik, de minden este arra gondol, hogy de jó lenne.
Akit írtál, az ha nem alkoholista, akkor eszébe nem jut hétköznap este. Neki a bulizás egyik kelléke a pia, nem az élete része.
13: Ő meg egész héten a péntek-szombat esti berúgásra készül.
Ne érts félre, nem magamat akarom mentegetni, csak a saját helyzetemet akarom pozicionálni.
Az alkoholista sóvárog az alkohol után. Aligha érdekli, hogy whiskey, vodka, bor, sör, vagy akármi. Ha nincs, azonnal issza. Nálad ott vannak az alkoholos italok, mégsem bontod fel egyiket sem - szóval alkoholista nem vagy. Borfüggő már lehetsz :)
Nem bírom nem megkérdezni, konkrétan milyen borokat részesítesz előnyben, milyen pincéktől? (Tudom nagyon off, csak kíváncsiság.)
És a borfüggő az nem alkoholista??:))
Szekszárdi és villányi borok főleg, amiket iszok, de néha előfordul egri, balatoni is. Hát, most a legutóbbi időkben főleg ezeket ittam: Dúzsi Tamás Birtokbor 2011, Bősz Adrián Emese 2011, Szeleshát Syrah 2012, Takler Cabernet Franc 2013, Bartina 2009, Günzer Ördögárok 2009, Merlot Bocor 2011, Sauska cuveé 11, 13, Lindbrunn Syrah 2013, Vylyan Montenouvo 2009, Cabernet Sauvignon 2011
Na, kellett neked kérdezni, most jól megkívántam...
Köszi a választ és sorry :)
A kérdésedre válaszolva: nem, a fentebb írtak miatt nem. Az alkoholista az alkoholt kívánja, és ha van alkohol a közelében, akkor minimum az, hogy epekedik érte, de leginkább meg sem tudja állni, hogy ne igya meg. Nálad ott van az alkohol, mégsem kell. Ez nem alkoholizmus. Ettől persze még nem lesz egészséges.
Egyébként, ha már ennyit iszol, és lehet egy javaslatom, szerintem érdemes lenne áttérned az ipari technoborokról a természetesebb szemlélettel készültekre. Na, nem mintha ez tök egészségessé tenné, de valamit talán mégis számít... Nem házi borra gondolok (nagyon nem!) csupán olyan borászatok boraira, akik lehetőségekhez mérten kerülik a szőlőben a vegyszerhasználatot (teljes mértékben a felszívódó gyomírtókat, rovarírtókat), valamint a borhoz sem adnak konkrétan semmit (kénen kívül persze).
Vörösben, ha Szekszárd, akkor Dániel pince (nem bánod meg, ezt garantálom), vagy Pósta borház, ha Villány, akkor Kúcs Gyula, vagy Wassmann pince. De jó borok készülnek így más vidékekről is.
Köszi, de szerintem nekem leginkább az ásványvízre kellene áttérnem...:))
Amúgy a Dániel pincétől már ittam, asszem a Crew(?) volt, tényleg nem rossz.
Igen, a Crew az az egyik alapboruk. Amit nagyon ajánlok, az a Grand Crew (2007), vagy Fleur Bleu (2007). Kategóriákkal a sima Crew felett. Na nem mintha a sima Crew nem lenne k.vajó :D
Az ásványvíz sem rossz ötlet amúgy, most hogy így említed :) Amúgy szerintem nem a bor elhagyása a megoldás, hanem a mértékletesség: heti 1 palack. Vagy kezdésnek heti 2, aztán később lemenni heti egyre - és annyival hosszú távon is aligha lesz gond. Heti 4-5 palack hosszú távon biztosan nem fog jót tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!