Szerintetek alkoholista vagyok? (Bővebben lent)
A heylzet a következő:
-Naponta-másnapnta megiszom egy üveg bort (heti 4-5 üveggel),
-Csak jó minőségű, száraz vörösbort (2000 Ft felett) iszok,
-Tásaságban szinte soha nem iszok, mert mindig autóval vagyok és társaságban nem is kívánom az alkoholt,
-Csak otthon iszom, és általában csak este 6-7 óra után,
-Kb 4-5 órahossza alatt iszom meg az 1 üveg bort,
-1 üveggel mindig elfogy, nem marad az üvegben, viszont második üveget már soha nem bontok fel,
-Sört, töményet abszolút nem iszok, még a szagukat sem szeretem,
- A munkámra, életemre nincs semmilyen negatív kihatással, hátránnyal,
- Reggel mindig könnyen fel tudok kelni, fejem nem fáj soha, nem émelygek, stb,
- Viszont délután 3-4 körül már eszembe jut, hogy de jól fog esni
Nos, szerintetek alkoholista vagyok ezek alapján?
Nem napi 2 üveg, heti :D
De nem igazán tudom, hogyan lehetne erre figyelni... nem baj az, hogy ha egyszerre kicsit több megy le, mint 1 pohár, vagy akár 2, de ne legyen heti 2 üvegnél több. Egyszerűen italmentes napokat kell beiktatni. Én pl hétvégén kívül ritkán iszom, csak akkor ha kóstoló van valahol. (Oké, kéthetente biztos van, de ez még így sem valami hűde gyakoriság.) Szóval a hétköznapok alkoholmentes napok. És működik.
(Igen, baromira tudatosan kell figyelnem a mennyiséget, mert elég erős hobbi nálam a bor, és könnyen megszaladna az alkoholmennyiség, ha nem figyelnék és számolgatnék.)
Én értettem amit írtál, csak pont erre mondom, hogy nálam ez fordítva működik, mert nálam inkább folyamatosan nő a napi mennyiség, ezt sikerült most megállítani napi 1 üvegnél, és azért kellene még most abbahagynom, hogy ez ne lehessen soha napi 2 üveg.
Nagyon jó lenne, ha meg tudnék állni napi 1-2 pohárnál, de nem tudok. Az első pohár után még jobban kívánom a 2. pohárral, mint magát az elsőt.
Lehet, hogy sz@r borokat kellene innom inkább? Csak akkor meg semmi értelme az egésznek.
De szerintem pont ez a gond, amit te is írsz. Amikor már számolgatni kell, meg figyelni kell az embernek magát, akkor ott már gond van.
Szerintem akkor már nálad is gond van.
A szar bornak aztán abszolút semmi értelme. Én tényleg arra szavazok, hogy legyen az ember életében heti 5 alkoholmentes nap.
Nem tudom nálam van-e baj, normális héten heti háromnegyed üveg, max egy, ha kóstoló van, az ott elfogyasztott kb max 5-6 decivel több. Én mondjuk egy második pohár után nem, hogy nem kívánok egy harmadikat, hanem kifejezetten rosszul esik, inkább büntetés, mint hűde várt dolog.
Először is, amire szerintem kíváncsinak kéne lenned: heti 4-5 üveg bor napi és heti szinten is bőven túl van az egészségügyi ajánláson: megárthat a májnak és egyéb szerveknek, illetve átmeneti agyzsugort okozhat. Feltételezhető kisebb-nagyobb mértékű lelki függőség is, illetve észrevétlen kihatás a gondolkodásmódodra (ami nem biztos, hogy probléma).
Ami az alkoholizmust illeti, szakmai értelemben kétféle „alkoholizmust” tartanak számon.
Az egyik, az alkoholizmus mint létező betegség, egy pszichiátriai kórkép, ami NEM közvetlenül a mennyiségről, gyakoriságról vagy sóvárgásról szól, hanem az alkoholfogyasztáshoz való elmebeteg hozzáállásról, amikor az ember annak ellenére iszik, hogy közvetlenül tapasztalja a veszélyes következményeket.
Úgy tudtam, ez mint konkrét betegség már nem létezik, mert a nyugati rendszerben tényleg nem, de mint kiderült, az itthon használt rendszerben még igen. Ennek a kritériumrendszere komoly kontrollvesztést, kényszerességet és egyéb irracionális mintákat keres a fogyasztási szokásokban, amikből kiderül, hogy kézzelfogható, komoly következmények ellenére tartasz ki az ivás mellett. Önmagában a leírtakból egyáltalán nem következik, hogy ennek megfelelnél. (Még azzal együtt sem, hogy nem tudsz megállni 1-2 pohárnál.)
A másik egy tág, homályos értelem, a „többet iszik, mint az orvosa”–eset, tehát az egészségtelen(nek tartott) mértékű alkoholfogyasztás fedőneveként használják. Ebbe gyakran beleértik az egészségkárosító mennyiség fogyasztását, vagy olyan, mérsékelt lelki függőséget is, ami még nem meríti ki az elmebántalom fogalmát. De fontos megjegyezni, hogy ez ilyenkor csak egy levegőben lógó fogalom, nem pedig egy konkrét szindróma. Ennek ellenére elterjedt használat, mert a páciensnek úgyis csak annyit kell tudnia, hogy többet iszik-e, mint kéne – ha igen, akkor „alkoholista”.
+1 megjegyzés a „próbáld ki”-tanácsokhoz:
Ha meg tudod mutatni (önmagadnak vagy másnak), hogy gond nélkül kihagysz egy hetet, az még nem garantálja, hogy nincs semmilyen lelki függőség. Sok függő van, aki alapesetben minden este az üveg mellett találja magát, de bármikor demonstrál szünetet, ha kell. Őszintén szólva nem igazán látom normálisnak, hogy majd' minden este jólesik egy üveg, ott már lenni kéne némi elfojtott undornak is. Az izzadás, kézremegés egyébként már fizikai elvonási tünet, oda csak a heti 168 órában ittasak jutnak el, nem feltétele az alkoholizmusnak. A függőség szempontjából nagyon jó jel viszont, hogy csak a bor érdekel, és nem akarsz egyéb, kéznél lévő alkoholt inni.
24: Nálam nyilván a második van. Tényleg jólesik az 1 üveg, de valószínűleg azért, mert általában 4-5 órahossza alatt iszom meg. Egyszerre mindig csak picit töltök, kb fél decit a pohár aljába. Meg eszek is közbe, sajtokat, diót, stb.
Részeg soha nem vagyok. Ha érzem, hogy az egyik pohár kicsit a fejembe szállt, akkor inkább várok fél órát, és csak utána töltöm a következő pohárral.
Valószínűleg, ha 1 óra alatt innám meg, akkor sokkal jobban kiütne, de biztosan nem esne jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!