Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkafőzés, cefre erjesztés,...

Pálinkafőzés, cefre erjesztés, HELP!?

Figyelt kérdés
2napja elkezdtem leszedni a körtét a fáról mert lassan kezd megérni ez a kései körte. namost tavaly főztem az első pálinkám egy darab kb 10 15 éves fám van itthon 10l pálest adott le,de nem is foglalkoztam vele komolyabban. na most idén olvastam hogy kell élesztő bele,ez mind ok de én naponta kb 1 nagy vödör körtét birok kimagozni és leszedni a fáról valamint belerakni a hordóba erjedni,igy hát nemtudom hogy mikor is kellene hozzáadnom az élesztőt valamint megjelentek benne a muslincák ezért köttem 1 törölközőt a hordó szájára hogy ne tudjonak belemenni de a levegő is átjárja. segitsetek. üdv

2015. okt. 5. 19:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Élesztőt a legelején kell beletenni, a hordós erjesztés nem a legjobb választás, mert nagy a levegővel érintkező felület és meg fog ecetesedni. Tökéletesen le kell zárni, csak egy kotyogón keresztül szabad érintkezni a külvilággal, így levegő sem juthat bele és lehet látni a széndioxd kibuborékolási sebességén át, hogy hol tart az erjesztési folyamat.
2015. okt. 5. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Semmi szükség sincsen élesztőre. A a sacharomycetesek teljesen kommersz kicsi gombák, mindenhol jelen vannak, és szépen elvannak a cukros gyümölcsön. Ha bolti kenyérélesztőt teszel bele, akkor olyan gombácskákat viszel bele, ami a KEMÉNYÍTŐT bontja, és TEJSAVVÁ és ECETSAVVÁ, valamint szén-dioxiddá erjeszti. Neked OLYAN gomba kell bele, amely a GYÜMÖLCSCUKROT ETILALKOHOLLÁ erjeszti. Ergo: javaslom, ne hallgass hülyékre.

Egyébként nem szükséges a körtét kimagozni, 1-2 százalék plussz alkoholt nyersz azzal, hogy a magas fehérjetartalmú magok bennemaradnak a körtébe, nem éri meg. A minőséget pedig nem rontja.

2015. okt. 5. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:
értem. köszönöm az infót de mi is az a kotyogtató? egy képet tudnátok esetleg küldeni? valamint nem lesz baja a cefrének ha naponta csak 1 vödör körtét rakok a hordóba?... amúgy a bolti élesztős dolgot neten olvastam több fórumon nemtom mennyire igaz. valamint még szedem a hordót addig nem muszály légmentessen lezárni,de ha megszedtem utánna már lekell?
2015. okt. 5. 21:06
 4/8 Mojjo ***** válasza:

Kedves büdös nyúl! A helyzet az, hogy a bolti sütőélesztő konkrétan Saccharomyces cerevisiae. Igen, ugyanúgy, mint a fajélesztők. (Annyi, hogy a fajélesztők előnyös tulajdonságú, szelektált törzsekből vannak szaporítva.) És igen, a cukrot alkohollá alakítja. Nem csak a gyümölcscukrot, sőt. S. cerevisiae törzstől függ, hogy mennyire, de az összes glükofil, magyarán a glükózt (szőlőcukor) nagyobb előszeretettel és hamarabb alkohollá alakítják, mint a fruktózt, azaz gyümölcscukrot. (A körtében amúgy cca 1:2 a glükóz:fruktóz arány, szóval, ha csak a gyümölcscukrot alakítaná, a cukortartalom egyharmada vissza is maradna.)


Ezen kívül a Saccharomyces az gomba. A növényvédelem során használt hagyományos vegyszerek gyönyörűen elölik. Szerencsére a körténél ez kevésbé jelentős, mint mondjuk egy baracknál, szilvánál, de azért just for the record, érdemes megjegyezni. Mindenesetre a szép, tiszta, vegyszermentes körte, egy szép, tiszta vegyszermentes környezetben spontán is el kell, hogy erjedjen, élesztős beoltás nélkül. Ja igen, spontán erjesztésnél bőven nem csak Saccharomyces fajok játszanak szerepet, hanem egy egész sor mikróbafaj. Szintén just for the record.

2015. okt. 6. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Phoney ***** válasza:

A jól kiművelt otthonfőzők többsége pékélesztőt használ a cefrében, mert


1. a spontán erjesztésnél biztosabb, ha nem hagynak esélyt mindenféle (tejsav-, ecetsav-, stb.) organizmusokat elszaporodni, hanem előnyből indítják az élesztőt. A pékélesztő olcsó és tökéletesen megfelel. A fajélesztőket jellemzően arra nemesítik, hogy egy-egy konkrét alapanyagból (cukorösszetételből) születő erjedési melléktermékek (kongenerek) összetétele minél előnyösebb legyen, azaz potenciálisan finomabb legyen az eredmény, de ennek csak tapasztalt szeszfőzőként van igazi jelentősége.

2. a pékélesztő bizony cukrokat bont alkohollá. A lisztben is van némi cukor, arra elég, hogy megkelessze a tésztát.


De ha nem zúzod össze a körtét igazi cefrévé (lekváros állagúvá), akkor nem tudod elkeverni benne az élesztőt, így nem sok értelme van...


A hordót egyébként nem szükséges légmentesen lezárni, mivel csak az a lényeg, hogy ne fújja ki a szél a szén-dioxidréteget a cefre tetejéről. Sőt, az erjedés közben képződő bunda hajlamos a tejsavas erjedésre, úgyhogy sokak szerint többet ér azt naponta lenyomkodni (sőt, a zajos erjedés alatt az egész cefrét is megkeverni), mint a cefrét lezárva magára hagyni.



Büdösnyúl:

A keményítőt bontja??? Azigen... menjél a nobel-díjarért, találtál egy olyan élesztőt, ami közvetlenül tud ecetet, sőt, egyben tejsavat is erjeszteni a gabonából... Ezek után egyébként hídépítésben és génsebészetben is bátran adhatnál tanácsokat, mert ennyire azokhoz is értesz.

2015. okt. 6. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
haha :) na és 100l cefréhet mennyi élesztő kell meg hogy adjam hozzá vizzel higitsam fel? ha igen milyen arányban?
2015. okt. 6. 16:27
 7/8 anonim ***** válasza:
1 db (5dkg) sütőélesztő elég hozzá. Én kb 1L langyos vízben feloldom és lassan adagolva adok hozzá a ledarált gyümölcsből néhány merőkanálnyit. Amikor már szépen beindult az élesztő (pezseg, habzik), akkor keverem hozzá a cefréhez, ügyelve arra, hogy megközelítőleg egyforma hőmérsékletű legyen a két anyag. Alaposan elkeverem és a többit már elvégzik maguktól. Mint írták, a körtét nem kell magozni, viszont alaposan össze kell zúzni. Egy gyümölcsdaráló tökéletes erre a célra, vagy esetleg egy fúrógépbe fogható keverőszár. Bár ez utóbbihoz nagyon izmos fúrógép kell! A legjobb az lenne, ha a leszedett körtét tárolnád és egyszerre cefréznéd be az egész mennyiséget. A muslincák nem számítanak semmit, a hordót pedig elég letakarni egy falappal, vagy csak lazán a saját tetejével. A kotyogót csak az erjedés végén szokták alkalmazni, hogy ne jusson levegő a cefréhez és lássák mikor fejeződik be az erjedés. Én nem használok és még sosem volt problémám ebből. Egészségedre! :)
2015. okt. 7. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Sztem semmiféle élesztő nem kell.Savazás annál inkább.pH =3.

Meleg annál inkább.

2017. szept. 22. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!