Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Borászok! Ti milyen könyvből...

Borászok! Ti milyen könyvből tanultatok? VAgy melyik könyvet tudnátok ajánlani alapok megismerésére?

Figyelt kérdés
Igazából a borkultúra érdekel. Mit jelent, hogy hány puttonyos egy bor, mitől száraz egy száraz bor, melyik bor melyik ételhez illik, mitől kékfrankos a kékfrankos stb...
2015. máj. 3. 14:34
 1/2 Mojjo ***** válasza:

Szia!

Téged nagyon nem azok a könyvek érdekelnek, amikből borászok tanulnak (és akikből, úgy vélem, egyetlen egy sem képviselteti magát itt a gyakorikérdéseken), hanem a borral kapcsolatos ismeretterjesztő könyvek. Abból van jópár féle a legtöbb nagy könyváruházban - Alexandra/Libri/akármi -, és alapvetően kb rendben szoktak lenni ezek. De tök egyszerű, bemész, belelapozol ezekbe, látni fogod, hogy melyik stílusa, tartalma, felépítése tetszik. Csak egy pár ezek közül, amik általában a borokról szólnak:

[link]

[link]

[link]


Mondjuk annyit hozzátennék, hogy nem magyar könyvek révén nem feltétlen a kárpát medencei szőlő- és borfajták a fő csapásvonal. Bor-étel párosításhoz pedig talán ezt, mondjuk erősen a molekuláris gasztronómia irányából közelíti meg a kérdést:

[link]


De őszintén, nem is vagyok benne biztos, hogy feltétlen ilyen könyvekre van szükség. Egyrészt kérdezz nyugodtan itt is, másrészt vannak remek magyar borblogok, amiket érdemes lehet olvasni néha, pl:

- művelt alkoholista (gault & millau verzió): [link]

- borrajongó: [link]

- táncoló medve: [link]


Szerintem ezek a legjobbak, de van még jópár. Mondjuk a blogokon nem igazán az általad példaként felhozott alapkérdésekre kaphatsz választ, inkább egyes pincészetek vagy borok bemutatóját, véleményezését olvashatod, vagy éppen ilyen-olyan boros eseményekről, na meg az ott szereplő borokról olvashatsz leírásokat.


Online ajánlom még a borászportált:

[link]


Ha pedig kicsit részletesebb infóra vágysz egy-egy borral kapcsolatos témáról, akkor a pincefalvak honlapot ajánlom:

[link]

2015. máj. 4. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 Mojjo ***** válasza:

Illetve gyakorlati oktatásokat is tudok ajánlani könyv helyett/mellett:

[link]

illetve

[link]

és

[link]



Egyébként a bor/étel párosítás terén a seriouseats.com gasztrooldal remek tanácsokat ad, sommelierek tolmácsolásában:

[link]


Ismételten sajnos nem igazán magyar vonatkozás és magyar borok, tekintve, hogy nem magyar oldal, de azért az irányvonalat jól mutatja, így mindenképp hasznos.

2015. máj. 4. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!