Mi az a cukorsüveg?
SÜVEGCUKOR
Régen ilyen kúp alakú formára préselt cukrot árultak a boltokban, különféle méretekben.
Ezt a háziasszonyok otthon feldarabolták, illetve porrá törték mozsárban...
"...Nagy Sándor a perzsa birodalom meghódítása (Kr. e. 327) után seregével az Indus torkolatáig nyomult előre. Admirálisa, a krétai Nearchos tudósított európai emberként először egy indiai nádról, mely “méhek nélkül ad mézet". Kr. u. 600 körül a perzsák készítettek először formázott cukrot, ők a süvegcukor feltalálói..."
"...Az első cukorfőzde a mai Ercsi Cukorgyár területén, Lilien József báró birtokán létesült 1808-ban. A cukorfőzést Tessedik híres szarvasi mezőgazdasági iskoláján kívül később Linberger Gyula pesti iskolája is népszerűsítette. (1835-ben 100 cukorfőző dolgozott, egyik-másik – családjával – napi 100–200 fontnyi süvegcukrot tudott előállítani.) A magyar cukoripar gyáripari jellege 1849-től 1867-ig alakult ki és 1888-ra vált nagyiparrá. A cukorfogyasztás 1847-ben 0,61 kg/fő/év, 1913–1914-ben 7,84 kg/fő/év, 1993-ban 36,0 kg/fő/év volt..."
======================
Krampampuli bólé - a téli ünnepek itala
"Végy egy 25 dekás MCM süvegcukrot, készíts elõ egy tûzálló tálat és egy tartórácsot (a süvegcukornak). A tálba kerüljön két palack vörösbor a legjobb fajtából, majd tégy hozzá narancskarikát, citromkarikát, rúdvaníliát, fahéjat és szegfûszeget ízlésed szerint. Az egészet forrósítsd fel. Tedd a tálra a tartórácsot, állítsd bele az MCM süvegcukrot, majd alaposan locsold meg rummal (legalább 60 %-ossal) és gyújtsd meg. Tápláld a lángot kanalanként az erõs rummal, így a karamellizált cukor lassan belecsöpög a borba. Ez adja italod utolérhetetlen aromáját.
Ihatod forrón, de ha lehûlt, se dobd el, isteni!"
=======================
Nagyanyáink társasági itala, a krampampuli
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!