Hány liter vizhez mennyi élesztö és cukor kell ha szeszt akarok késziteni?
szeszt főzni továbbra is tilos, csak pálinkát nem. tehát gyümölcs alapú szeszesitalt.
és a dolog sokkal bonyolultabb annál,minthogy minden tudás nélkül (élesztő!) nekivágj.
Amiket kérdeztél, az egy külön szakma.
Teljes laikusan ne fogj bele, mert nem lesz belőle semmi.
Amúgy:
-1 kg cukor, 3 liter víz, 10 kilónként 2 dkg sima élesztő
-forrási idő 18-21 fokon, kb. 2 hét
-min. 2x kell lefőzni
-Mire kell ügyelni? Na innen szakma.
Tudod mi lesz élesztőből+vízbő+cukorból?
Egy nagy rakás SZAR.
Szakember ehhez a nevét/tudását nem adja.
A fenti kombóból sima etil alkoholt nyersz, ami minden hidegen kevert szeszesital (ún. kommerszek) alapanyaga.
Főzik ezt minden szénhidráttartalmú anyagból.
Az egészségre-helyes technológiával készítve- annyira ártalmas, mint az alkohol általában.
Az élesztő adagolása nem ördögtől való találmány, a nagyüzemi cefrekészítésnél is alkalmazzák, a forrási idő rövidítésére, mert az elhúzódó forrás, minőségi problémákat okoz.
Mire vagy kíváncsi, konkrétan?
Leginkább az íze lesz szar. (Nem akarok beleszólni, de azt hittem az élesztős-cukros víz önmagában nem erjed meg.)
Elkeserítő ez az igénytelenség, ami itt folyik, hogy valaki szerez egy lepárlót, és nem a világ legjobb italait akarja megcsinálni olcsón (amiket amúgy nem engedhetne meg magának, így viszont igen), hanem csak 1600 Ft helyett 160-ból akarja kihozni az okádéktöményet.
Ha neked az nem mondanivaló, hogy a lesztős cukrosvíz nem fog megerjedni, akkor csak nézzed szépen, míg el nem párolog.
A cukorszeszt nem használják, csak alsókategóriás "vodkának", vagy alsó/középkategóriás likőrhöz. Sok szerencsét, akármit is akarsz kezdeni vele.
Az élesztős cukros víz meg tud erjedni, csak éppen szar lesz, mint már írtam. Azt lepárolod, akkor meg töményebb szart kapsz. Íz, aroma, minden nélkülit.
Miért nem csinálsz akkor már pálinkát? Annak egy picivel több értelme lenne.
A fajélesztőt nem csak arra használják, hogy ne húzódjon el az erjedés, hanem arra is, hogy magasabb legyen a végső szeszfok, valamint hogy "lenyomjon" minden más mikróbát.
Ja, még valami. Én soha nem kínlódnék alkoholos víz lepárlásával, főleg többször. Annyival nem jár jobban, és mint írtam, legalább szart is kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!