Hogyan tudok kenyérsütővel kenyeret sütni a legkevesebb hozzávalóból? (víz, liszt (BL55), só cukor, élesztő)? Régen ment de elfelejtettem a receptet
Elsőnek igaza van, minden gépnek lelke van! Amelyik recept az egyikünknél sok éve működik, nálad, lehet, hogy nem sikerül (persze az igazi okot a lisztek, élesztők különböző minőségében kell keresni :=) ).
Én BL55-ös sima finomliszttel sütöm a legegyszerűbb kenyeret: 65 dkg liszt, 320 ml langyos víz, 4 dkg sütőmargarin (ennek egy részével ki kell kenni a sütőedényt!) kb.fél kocka élesztő jól elmorzsolva a lisztben, vagy 1 zacskó élesztőpor, 1,5 dkg só, 1,5 dkg cukor.
A kikent edénybe így "rétegezd" a hozzávalókat: víz, margarin, liszt és élesztő, só+cukor. Ha időzíted a sütést, akkor csak élesztőporral készítsd és a liszt tetejére szórd (így a kezdésig nem érintkezik nedvességgel).
Más nem is nagyon kell a kenyérbe, csak én még egy kicsi olajat, meg tejet szoktam bele tenni.
Nem csak a liszt minőségétől függ a dolog, sütöttem én már ugyanazzal a géppel ugyanazt a receptet, csak máshol, és teljesen más lett a víz keménysége miatt. Ennek az arányán is tudsz variálni, ha nem lesz jó.
Én így csinálom:
170 ml víz
100 ml tej
1 dkg élesztő
1,5 nagy mérőkanál cukor
Ezeket a pohárban összeöntöm, és hagyom az élesztőt picit megkelni, ha megkelt, beleöntöm az üstbe, és hozzáteszem a többit:
1,5 kis mérőkanál só
1,5 nagy mérőkanál olaj
500 gr finomliszt
Fehér kenyér programon sütöm, közepes héj árnyalattal, és az utolsó dagasztás után kiveszem a keverő lapátokat, hogy egyszerűbb legyen majd kivenni, meg szeletelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!