Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan tudok kenyérsütővel...

Hogyan tudok kenyérsütővel kenyeret sütni a legkevesebb hozzávalóból? (víz, liszt (BL55), só cukor, élesztő)? Régen ment de elfelejtettem a receptet

Figyelt kérdés
2010. márc. 22. 06:12
 1/4 anonim ***** válasza:
Szia! Mi mostanában olyan liszttel szoktuk, amiben benne van az élesztő is, de a régi receptünk ez volt: 0,5kg liszt, 3dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 élesztő. De vigyázz mert gépenként eltérhetnek a receptek, és lehet nem úgy fog sikerülni, ahogy pl. nekünk!
2010. márc. 22. 06:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Elsőnek igaza van, minden gépnek lelke van! Amelyik recept az egyikünknél sok éve működik, nálad, lehet, hogy nem sikerül (persze az igazi okot a lisztek, élesztők különböző minőségében kell keresni :=) ).


Én BL55-ös sima finomliszttel sütöm a legegyszerűbb kenyeret: 65 dkg liszt, 320 ml langyos víz, 4 dkg sütőmargarin (ennek egy részével ki kell kenni a sütőedényt!) kb.fél kocka élesztő jól elmorzsolva a lisztben, vagy 1 zacskó élesztőpor, 1,5 dkg só, 1,5 dkg cukor.

A kikent edénybe így "rétegezd" a hozzávalókat: víz, margarin, liszt és élesztő, só+cukor. Ha időzíted a sütést, akkor csak élesztőporral készítsd és a liszt tetejére szórd (így a kezdésig nem érintkezik nedvességgel).

2010. márc. 22. 06:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Más nem is nagyon kell a kenyérbe, csak én még egy kicsi olajat, meg tejet szoktam bele tenni.

Nem csak a liszt minőségétől függ a dolog, sütöttem én már ugyanazzal a géppel ugyanazt a receptet, csak máshol, és teljesen más lett a víz keménysége miatt. Ennek az arányán is tudsz variálni, ha nem lesz jó.


Én így csinálom:

170 ml víz

100 ml tej

1 dkg élesztő

1,5 nagy mérőkanál cukor

Ezeket a pohárban összeöntöm, és hagyom az élesztőt picit megkelni, ha megkelt, beleöntöm az üstbe, és hozzáteszem a többit:

1,5 kis mérőkanál só

1,5 nagy mérőkanál olaj

500 gr finomliszt


Fehér kenyér programon sütöm, közepes héj árnyalattal, és az utolsó dagasztás után kiveszem a keverő lapátokat, hogy egyszerűbb legyen majd kivenni, meg szeletelni.

2010. márc. 22. 07:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
köszi szépen a válaszokat, ma meg is próbálom az első hozzászóló receptjét
2010. márc. 23. 06:39

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!