Harmadnap ellen valami bevált taktika?
Nemrég töltöttem be a 30-at, de már jó ideje fennáll a dolog: a megszokott másnapok mellett megjelent a harmadnap is. Közel sem olyan vészes, mint a másnap, viszont ilyenkor tompa vagyok egész nap, nehézkesen állok neki bárminek is, meg kicsit még mindig ki vagyok száradva. Hét közben nem szoktam inni, de hétvégente azért majdnem mindig akad 1-1 ilyen alkalom, ami ha mondjuk szombatra esik, nem befolyásolja annyira jól a hétfői munkanapom.
Lehet ez ellen tenni valamit, vagy a korral jár, és meg kell szoknom, hogy ennek most már ez az ára?
Én két év után két hete ittam újra. 3 pálinkát ittam és 3 fröccsöt.
Mindent délelőtt 11-től este 6-ig. Másnap borzalmasan rosszul voltam. De még hétfőn is szédületem és hányingerem volt. 32 éves vagyok. Azt hiszem megint egy jó darabig nem iszok semmit, max kólát 😅
"Harmadnap ellen valami bevált taktika"
igen. nem kell előtte vedelni.
Próbáld ki a nyers fokhagymát, nekem eddig nagyon bevált. Mondjuk harmadnapos még nem voltam, de azért amióta ügyelek a fokhagymázásra, nem szokott az az istentelen másnap lenni, visszakortyolgatom magam 10-ig ha enyhébben lőtt túl a célon az este, és ugyanez csak délután kettővel, meg reggel egy korsó túl tömény, jól megsózott limonádéval indítva (falusi izotóniás ital).
A fokhagymához annyi a használati utasítás ebben az esetben, hogy törd vagy reszeld bele a közepes gerezdedet (vagy kb megfelelő mennyiséget) valamibe, ami finomabb lesz tőle, és told be nagy-nagy örömmel, lehetőleg legalább 4-6 órával az első alkoholtartalmú valami előtt. Természetesen a vízháztartás jóra reszelgetésére este is szükség van, és alvás közben se árt hallgatni a jó gondolatra, amikor hív a csövelés, és visszapótolni a vizet, tökmindegy is, hogy mikor ébreszt fel megint a kijáratnál.
A legdurvább másnapok egyébként a rosszul erjedt és a pancsolt izék után vannak, amikor sok a kozmaolaj (hosszabb láncú alkoholok, fura a magyar nevük, e van), sok az acetaldehid (amivé benned bomlik az alkohol, és ami benne marad a cefrében, ha az élesztő nem tudja végigvinni az ő "ellenkező irányú reakció" anyagcseréjét), esetleg egyéb illetlenségek, csöpp metanol, meg mindenféle hígító- és körömlakklemosó szagú elrontások. Az acetaldehidet egyébként a jellegzetes zöldalmás illatáról ismered fel, néha gyors lerészegedés közben is beindul szájízként. Amin már az első kortyok alatt érzed, azt lehet jobb lenne feketelistára tenni.
A nagy, közös tapasztalat egyébként az, hogy semmi csodaszert nem tud az ember csinálni, mindig ott a másnap. Vannak ilyenek, hogy igyál meg egy zacskó porélesztőt, vagy keverd pár jó kanál joghurtba, valamivel ivás előtt, és még képlet is van rá, hogy ahányat készülsz inni, annyi teáskanál vagy ilyesmi. Elméletileg működhet, az a rakat egészséges élesztő tovább fogja bontani alkohollá a közvetlenül bevitt acetaldehidet, de ennyi, a máj visszaalakítja acetaldehiddé azt is, és onnantól ő túl lassú többnyire, hogy könnyedén eltakarítsa a nagyját, mire ébredsz (ezen segít valamit a fokhagymában egy anyag, aminek nem emlékszem a nevére, és azt tudja, hogy felgyorsítja az acetaldehidet bontó májenzim termelődését, mert megad valami szükséges ritkaságot hozzá, és általában egyedül az hiányzik). Bakancslistás kipróbálni egyébként, mókás lehet azzal az intenzitással végigfingani egy-két napot, biztos nem fáj amúgy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!