Létezik 3szor lefőzött pálinka?
Kicsit bonyolultabb, szó szerint háromszor ugyanis semmit nem szokás lepárolni (tehát kétszer lefinomítani ugyanazt a párlatot, mert ennek így kevés értelme van, hacsak el nem rontottad az elsőt), és amit a whiskynél "háromszoros lepárlásnak" neveznek, az is kizárólag az ír whiskyknek egy részénél szokás.
Olyan a pálinkánál is és kb. minden párlatfajtánál előfordul, hogy úgy variálnak a párlatelválasztással, hogy sok marad vissza a finomításból, ezért a maradékot felteszik kármentésre, ezt általában inkább "2,5×-es" lepárlásként" emlegetik. Kisüsti módszerrel készült whiskyknél és brandynél gyakori; pálinkánál viszont (háznál legalábbis) inkább külön szokás venni a kármentést, és abból külön pálinka lesz, sokszor vegyes.
Az ír whisky (konkrétan az ír maláta- és pot still whiskyk) "háromszoros lepárlása" egy bonyolultabb, három főzésből álló módszer, ahol a végén 2×, 3× és 4× lepárolt frakciókat kapnak, majd ezeket keverik össze, tehát ott sem finomítják újra a teljes 2. főzést.
Szerintem egylépcsős pálinkafőzőknél végül is felfoghatjuk úgy, hogy 3X, vagy akár többször lett lefőzve.
Ez az "oszlopokban többszörös lepárlás történik" dolog csak amolyan "iskolás" magyarázat, ami éppen nem igaz, de ez a legközelebbi, mindenkinek érthető hasonlat arra a bonyolult deflegmációs folyamatra, ami az ilyen oszlopokban történik.
Az oszlopban nem többszörös lepárlás történik, és az végeredmény sem olyan, mintha az lenne. Amit egy rendes egylépcsős pálinkafőző csinál, az lényegében két lepárlás. (Amit bizonyos "egylépcsősnek mondott" tákolmányok csinálnak, az meg egyetlen lepárlás, deflegmátorral ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!