Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Létezik 3szor lefőzött pálinka?

Létezik 3szor lefőzött pálinka?

Figyelt kérdés
Whiskeynél divat hogy 3-szor is lefőzik, de a pálinka esetében még ilyenről nem hallottam. Mindig csak kétszer.
jún. 25. 15:09
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Egyszer muszáj voltam annyira opálos volt.Elveszti ilyenkor a legtöbb aromát és nagyon erős 80%-os lett.Nyilván ezért nem szoktak háromszor főzni.
jún. 25. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Phoney ***** válasza:
100%

Kicsit bonyolultabb, szó szerint háromszor ugyanis semmit nem szokás lepárolni (tehát kétszer lefinomítani ugyanazt a párlatot, mert ennek így kevés értelme van, hacsak el nem rontottad az elsőt), és amit a whiskynél "háromszoros lepárlásnak" neveznek, az is kizárólag az ír whiskyknek egy részénél szokás.


Olyan a pálinkánál is és kb. minden párlatfajtánál előfordul, hogy úgy variálnak a párlatelválasztással, hogy sok marad vissza a finomításból, ezért a maradékot felteszik kármentésre, ezt általában inkább "2,5×-es" lepárlásként" emlegetik. Kisüsti módszerrel készült whiskyknél és brandynél gyakori; pálinkánál viszont (háznál legalábbis) inkább külön szokás venni a kármentést, és abból külön pálinka lesz, sokszor vegyes.


Az ír whisky (konkrétan az ír maláta- és pot still whiskyk) "háromszoros lepárlása" egy bonyolultabb, három főzésből álló módszer, ahol a végén 2×, 3× és 4× lepárolt frakciókat kapnak, majd ezeket keverik össze, tehát ott sem finomítják újra a teljes 2. főzést.

jún. 25. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 L.. István ***** válasza:

Szerintem egylépcsős pálinkafőzőknél végül is felfoghatjuk úgy, hogy 3X, vagy akár többször lett lefőzve.


[link]

jún. 26. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Phoney ***** válasza:

Ez az "oszlopokban többszörös lepárlás történik" dolog csak amolyan "iskolás" magyarázat, ami éppen nem igaz, de ez a legközelebbi, mindenkinek érthető hasonlat arra a bonyolult deflegmációs folyamatra, ami az ilyen oszlopokban történik.


Az oszlopban nem többszörös lepárlás történik, és az végeredmény sem olyan, mintha az lenne. Amit egy rendes egylépcsős pálinkafőző csinál, az lényegében két lepárlás. (Amit bizonyos "egylépcsősnek mondott" tákolmányok csinálnak, az meg egyetlen lepárlás, deflegmátorral ;)

jún. 26. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!