Cefre tetején ha vékony fehéres-rózsaszínű hàrtyaszerű valami képződik, akkor kuka az egész?
Szóval hogy elromlott ?
Vagy ez normális?
Naponta egyszer van lehetőségem keverni, akkor eltűnik az a valami, de mãsnapra ujra képződik.
Penész lenne vagy màs?
Lehet ellene tenni vagy jó ez így?
A gyümölcs egyébként tiszta volt, nem volt rohadt, viszont a nagy esőzések miatt kissé "vizesebb" mint ami azóta érik.










"Cukor fölösleges"
Ez bizonyítottan nem igaz, még akkor sem igaz, ha törvényi előírás szerint nem alkalmazható, amit nem csodálok a magyar de úgy egyáltalán a közép- és kelet-európai mentalitást véve, hogy ilyen törvény született. Kicsit olyan, mint az alkoholnál a null tolerancia, ha nálunk megengednének 1 sört, abból nem egy lenne, az tuti! Keverj ki 5-7%-os alkoholt és áztass be abba gyümölcsöt 3 hétre. Majd keverj ki egy 10-15%-os alkoholt és abba is áztass be gyümölcsöt 3 hétre. Kóstold össze a kettőt és kóstold meg mindkét gyümölcsöt. A magasabb vagy az alacsonyabb alkoholos közegben jutott át inkább az alkoholba a gyümölcs íze/aromája? Továbbá melyik gyümölcs őrizte meg inkább a gyümölcsösségét, (ízét)? De nem kell ilyen nagy kísérletekbe sem belemenni. Cefrézd ugyanazt a gyümölcsöt kétszer, az egyiknek emeld az alkoholfokát cukor hozzáadásával, (2-5%) a másiknak nem és kezeld külön a lepárlás során is, majd hasonlítsd össze a két párlatot, és ha ezután is azt mondod, hogy felesleges, akkor rád hagyom a dolgot, igazat nem tudok adni akkor sem, mert ismerem a végeredményt, így max. a sajátomtól eltérő tapasztalatot tudom elismerni. Teljesen mindegy, hogy pektinbontást végzel-e vagy sem, az nem helyettesíti ezt. Ha az egyikhez adsz pektinbontót, akkor adj a másikhoz is! Az egy helyes állítás, hogy a hozzáadott cukorból semleges alkohol keletkezik de ezért nem ugyanaz, mintha a kész párlatodat hígítanád egy semleges alkohollal (magyarul snapszot készítenél), mert az a plusz alkohol a cefrében keletkezik és az alkohol az jól "kiáztatja" a gyümölcs aromáit, illatát, minél magasabb az alkohol fok, ez annál jobban és gyorsabban betud következni, de van egy szint, amikor már tényleg csak hígítod vele a párlatot, ezért szokták azok, akik cukroznak, a 2-5%-ot ajánlani. Példának okáért bodzabogyónál lazán ellehet menni az 5%-ig, addig csak hozzáad a párlathoz (ízben és illatban), nem elvesz belőle, de pl. egy érett cseresznyére/meggyre (pláne májusi cseresznyékre) simán elég a 2-3%, felette már megadod az esélyét annak, hogy picit tompítod a végeredményt.















Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!