Cefre tetején ha vékony fehéres-rózsaszínű hàrtyaszerű valami képződik, akkor kuka az egész?
Szóval hogy elromlott ?
Vagy ez normális?
Naponta egyszer van lehetőségem keverni, akkor eltűnik az a valami, de mãsnapra ujra képződik.
Penész lenne vagy màs?
Lehet ellene tenni vagy jó ez így?
A gyümölcs egyébként tiszta volt, nem volt rohadt, viszont a nagy esőzések miatt kissé "vizesebb" mint ami azóta érik.
Meg nem kóstolom:)
Mi az hogy ecetesedni? Mármint az ecet tudom mi, de amit te mondasz, az rosszat jelent? Vagyis ha tényleg ecetesedik, az mit jelenthet?
Nyitogatàs... Anélkül nem tudom megkeverni, nem üzemem van, heeee!
10 cukorfok? Na jó, elmentek... Mondom nekem nincs üzemem sem laborkörülményeim, csak pár hordó gyümölcsöm...
Ők, a lenyomkodós módit egyszer majd kihagyom, vagyis kipróbálom myomkodãs nélkül. De és egyszer valóban eltűnik a bunda a tetejéről?
Igen, meg ha néha magát a hordót kicsit átmozgatod, akkor leszakad, ahogy azt írta a 3. válaszoló, de én van, hogy azt sem csinálom, inkább csak azzal a cefrével, amiben tényleg sok a szárazanyag, pl. alma. Nem feltétlen kell azt megvárni, míg lesüllyed a szárazanyag. Ha kotyogó van a hordó fedelébe építve, márpedig zárt hordónál nyilván szükséges, akkor észreveszed, ha kierjedt, mert a kotyogás először lelassul, majd később leáll. Eddig is csak nyomkodtad? Így értetted a "keverést"?
A gyümölcscefre egy kényes dolog, amit sokan nem akarnak befogadni hogy így van, egy sokkal kevésbé alkoholos közeg, mint egy szőlőből készült must (cefre). Szőlő cukorfoka igen magas a többi gyümölcshöz képest, ezért is kiemelkedő a szőlő cefre kihozatali aránya, a többi gyümölcs ettől jóval elmarad, ami azt is jelenti, hogy egy kevésbé alkoholos közeg alakul ki erjedés után, így az a betegségekre, rossz irányú erjedésre sokkal hajlamosabb, ezért kell rá fokozottan vigyázni ha a cél az, hogy a kihozatal közelítsen a tőle elvárhatóhoz. Ugyanis ha fertőzés éri, elindulhat akár egy "ecetesedés is", az ecetsav baktérium alkoholt ecetté alakítja át, egy savasabb közegben viszont nem érzi jól magát, ezért hasznos a cefre savazása, ettől függetlenül az ecetsav baktérium számára, ahogy a penész számára is szükséges a levegő, az oxigén. A citromsav azért alkalmatlan a savazásra mert azt ez a kis g.ci képes lebontani továbbá állítólag káros anyag is felszabadul a főzés során a citromsavból, no most én erről ennél többet nem tudok, mert sosem érdekelt, szerintem egy erősebb érv az ellene, hogy nem hatékony.
Nagy labor nem kell ám ehhez. Nálam minden hordóba, annak kb. első harmadába van építve egy műanyag csap, (900 forint jelenleg, de mikor vettem volt 400-500Ft körül). Ezen keresztül tudok mintát venni. Refraktometerrel figyelem a cukorfogyást (5000Ft), nem olyan pontos, mint a cukorfokoló, mert az alkoholos közeg megtudja némileg zavarni, de arra teljesen jó, hogy nagyságrendileg tudd, mi a helyzet. Ez azért úgy gondolom, még nem labi! :D Van ugyan pH mérőm is, az sem egy drága történet, de őszintén szólva jó ideje nem foglalkozom vele, mert ha úgy csinálod, ahogy mindentudó99 szokta, hogy 100kg-ra 100g borkősav, azzal nagy hibát nem vétesz. 1-3g között kellene rárakni a kevésbé savas gyümölcsökre kilogrammonként, de a gyak. meg azt mutatta nálam, hogy mindig az 1-hez közelített a történet, nem a 3-hoz, így a f.szom méregeti örökösen. Nem mindent savazok, pár gyümölcs van, ami megköveteli, van egy nyári almám (pamuk) azt muszáj, továbbá bodzát (bogyót) is muszáj, ill. van egy szilvafajta, amiről halovány fogalmam nincs milyen fajta, de azt okvetlen savazni kell, továbbá a búzával érő körtét is ildomos, a többi gyümölcsöt nem szoktam, mert nincs erjedési hiba és nem áll nálam sokáig a cefre, ha kierjedt én szinte azonnal főzöm. Járt már nálam másoktól, ismerősöktől cefre, eddig kivétel nélkül mind hibás volt, de mindannyian megvoltak arról győződve, hogy tökéletes, mert uh... ennek olyan erőteljes alkohol szaga van (ami körömlakk egyébként, nem alkoholos illat), hogy ez odaver. :) Egy kierjedt cefrében az alkohol illata/szaga egy bor alkoholos illatához kell, hogy közelítsen, nem pedig a körömlakk vagy lakkbenzin szagát kell felidézze.
Van mit tanulnom...
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!