Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Cefre tetején ha vékony...

Cefre tetején ha vékony fehéres-rózsaszínű hàrtyaszerű valami képződik, akkor kuka az egész?

Figyelt kérdés

Szóval hogy elromlott ?

Vagy ez normális?

Naponta egyszer van lehetőségem keverni, akkor eltűnik az a valami, de mãsnapra ujra képződik.

Penész lenne vagy màs?

Lehet ellene tenni vagy jó ez így?

A gyümölcs egyébként tiszta volt, nem volt rohadt, viszont a nagy esőzések miatt kissé "vizesebb" mint ami azóta érik.

jún. 18. 23:43
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
46%
Lehet semmi baja folytasd tovább
jún. 19. 11:12
 2/15 anonim ***** válasza:
66%
semmi baj nincs tőle. Nálam minden évben van, de soha nem okozott gondot.
jún. 19. 11:26
 3/15 anonim ***** válasza:
71%
Nem kell nyitogatni, azzal folyamatosan kapja az oxigént és kb borítékolható a penészedés, vagy minimum valami laktobacillus elszaporodása. Jól záró fedő, kotyogóban rézeleje, stabil 18-20 fok közti hőmérséklet, és mindent intéz az élesztő. Ha nagyon zavar a bunda, az első pár nap, míg dolgozik ezerrel, naponta megkörözteted a lezárt erjesztőt, hallod ahogy leszakad, de hátulról bereflektorozva láthatod is, ahogy elmerül. Ég és föld a különbség a nyitogatás meg a tiszta technológia végeredménye közt, legalábbis ha hibátlan a gyümölcs és a higiénia is inkább túlzó.
jún. 19. 12:05
 4/15 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Mikor felejtitek már el ezt az áljandó jevergetést? Ettől romlik neg. 3 naponta beleforgatod a tetejét azt csá. Lehet kezd ecetesedni köstold neg
jún. 19. 12:28
 5/15 A kérdező kommentje:

Meg nem kóstolom:)

Mi az hogy ecetesedni? Mármint az ecet tudom mi, de amit te mondasz, az rosszat jelent? Vagyis ha tényleg ecetesedik, az mit jelenthet?

Nyitogatàs... Anélkül nem tudom megkeverni, nem üzemem van, heeee!

jún. 20. 09:01
 6/15 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Nem kell kevergetni. Csak pár naponta belenyomni a tetejét. Ha ecetesedik tönkre megy és lehet kiönteni. Ha megnyalod a levét abba nem halsz bele.
jún. 20. 11:09
 7/15 anonim ***** válasza:
Én sem nyomkodom. Teljesen jól írta le a 3. válaszoló. Nem kell felnyitni a hordót, nyomkodni sem szükséges igazából, de én nem akarok senkit sem eltántorítani a jól bevált módszereitől. A nyomkodás a nyíltkádas erjesztésből maradt meg, mint hagyomány. Ha nem nyomkodod, ugyanúgy kierjed, némileg hosszabbodik az erjedési idő, de ennyi... 10 cukorfok környékén szoktam adni hozzá még egyszer tápanyagot, akkor egyszer felnyitom.
jún. 25. 08:59
 8/15 A kérdező kommentje:

10 cukorfok? Na jó, elmentek... Mondom nekem nincs üzemem sem laborkörülményeim, csak pár hordó gyümölcsöm...

Ők, a lenyomkodós módit egyszer majd kihagyom, vagyis kipróbálom myomkodãs nélkül. De és egyszer valóban eltűnik a bunda a tetejéről?

jún. 28. 00:32
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Igen, meg ha néha magát a hordót kicsit átmozgatod, akkor leszakad, ahogy azt írta a 3. válaszoló, de én van, hogy azt sem csinálom, inkább csak azzal a cefrével, amiben tényleg sok a szárazanyag, pl. alma. Nem feltétlen kell azt megvárni, míg lesüllyed a szárazanyag. Ha kotyogó van a hordó fedelébe építve, márpedig zárt hordónál nyilván szükséges, akkor észreveszed, ha kierjedt, mert a kotyogás először lelassul, majd később leáll. Eddig is csak nyomkodtad? Így értetted a "keverést"?

A gyümölcscefre egy kényes dolog, amit sokan nem akarnak befogadni hogy így van, egy sokkal kevésbé alkoholos közeg, mint egy szőlőből készült must (cefre). Szőlő cukorfoka igen magas a többi gyümölcshöz képest, ezért is kiemelkedő a szőlő cefre kihozatali aránya, a többi gyümölcs ettől jóval elmarad, ami azt is jelenti, hogy egy kevésbé alkoholos közeg alakul ki erjedés után, így az a betegségekre, rossz irányú erjedésre sokkal hajlamosabb, ezért kell rá fokozottan vigyázni ha a cél az, hogy a kihozatal közelítsen a tőle elvárhatóhoz. Ugyanis ha fertőzés éri, elindulhat akár egy "ecetesedés is", az ecetsav baktérium alkoholt ecetté alakítja át, egy savasabb közegben viszont nem érzi jól magát, ezért hasznos a cefre savazása, ettől függetlenül az ecetsav baktérium számára, ahogy a penész számára is szükséges a levegő, az oxigén. A citromsav azért alkalmatlan a savazásra mert azt ez a kis g.ci képes lebontani továbbá állítólag káros anyag is felszabadul a főzés során a citromsavból, no most én erről ennél többet nem tudok, mert sosem érdekelt, szerintem egy erősebb érv az ellene, hogy nem hatékony.

Nagy labor nem kell ám ehhez. Nálam minden hordóba, annak kb. első harmadába van építve egy műanyag csap, (900 forint jelenleg, de mikor vettem volt 400-500Ft körül). Ezen keresztül tudok mintát venni. Refraktometerrel figyelem a cukorfogyást (5000Ft), nem olyan pontos, mint a cukorfokoló, mert az alkoholos közeg megtudja némileg zavarni, de arra teljesen jó, hogy nagyságrendileg tudd, mi a helyzet. Ez azért úgy gondolom, még nem labi! :D Van ugyan pH mérőm is, az sem egy drága történet, de őszintén szólva jó ideje nem foglalkozom vele, mert ha úgy csinálod, ahogy mindentudó99 szokta, hogy 100kg-ra 100g borkősav, azzal nagy hibát nem vétesz. 1-3g között kellene rárakni a kevésbé savas gyümölcsökre kilogrammonként, de a gyak. meg azt mutatta nálam, hogy mindig az 1-hez közelített a történet, nem a 3-hoz, így a f.szom méregeti örökösen. Nem mindent savazok, pár gyümölcs van, ami megköveteli, van egy nyári almám (pamuk) azt muszáj, továbbá bodzát (bogyót) is muszáj, ill. van egy szilvafajta, amiről halovány fogalmam nincs milyen fajta, de azt okvetlen savazni kell, továbbá a búzával érő körtét is ildomos, a többi gyümölcsöt nem szoktam, mert nincs erjedési hiba és nem áll nálam sokáig a cefre, ha kierjedt én szinte azonnal főzöm. Járt már nálam másoktól, ismerősöktől cefre, eddig kivétel nélkül mind hibás volt, de mindannyian megvoltak arról győződve, hogy tökéletes, mert uh... ennek olyan erőteljes alkohol szaga van (ami körömlakk egyébként, nem alkoholos illat), hogy ez odaver. :) Egy kierjedt cefrében az alkohol illata/szaga egy bor alkoholos illatához kell, hogy közelítsen, nem pedig a körömlakk vagy lakkbenzin szagát kell felidézze.

jún. 28. 09:13
 10/15 A kérdező kommentje:

Van mit tanulnom...

:)

jún. 29. 23:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!