Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi értelme drága röviditalt...

Mi értelme drága röviditalt egy hajtásra kiinni?

Figyelt kérdés
2023. dec. 27. 22:39
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:
#20 Amennyire ismerem ezeket, nem jelenteném ki, hogy a pálinka alapból rosszabb, mint a többi, van amelyik jóval drágább is, mint azokból egy átlag.
2023. dec. 29. 16:27
 22/26 anonim ***** válasza:
72%
@21 Viszont nem érlelt szesz, így komplexitásában jelentősen alulmarad mondjuk egy minőségi konyakkal szemben. Ez egyáltalán nem baj, mindkettőnek van létjogosultsága, csak azt szokás kortyolni, amelyiken van mit ízlelgetni hosszasan.
2023. dec. 29. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/26 A kérdező kommentje:
Tudom, emiatt én is ezt gondoltam, de kezdem átértékelni, már amennyire lehet kóstolás nélkül. Persze még mindig lehet, hogy sosem fog utolérni egy évekig érlelt whiskyt. Nem is értem, nálunk miért nem terjedt el valami ilyesmi, tehát érlelt gabonapárlat, és ha olyan jó a gyümölcspárlat, miért csak errefelé ismert.
2023. dec. 29. 17:56
 24/26 anonim ***** válasza:
71%
#23 mindenhol abból készül ital, ami rendelkezésre áll, ez a fő ok. Skócia földrajzi adottságai kevésbé alkalmasak a gyümölcstermesztésre, mint itt, vagy a délebbi országokban, így északabbra inkább gabonából indulnak ki. A hagyományok is visszavezethetők erre.
2023. dec. 29. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/26 A kérdező kommentje:
Ott nyilván, de van még 1-2 ország Skócián kívül is. Gabona itt is terem bőven legalább ezer éve.
2023. dec. 29. 18:21
 26/26 Phoney ***** válasza:

tegnap 18:14

Skóciában pont igaz, de amúgy csak ilyen "pálinkás mitológia". Magyarországon 500 éve gabonából készül a legnagyobb mennyiségű égetett szesz, ez alól kb. csak a szocializmus volt ismert kivétel, amikor nem szerették erre "pazarolni" a gabonát, ha egyszer ott volt a jó kis undorító cukorrépamelasz. De mivel a szocializmus kiölt mindenféle hasonló hagyományt, sőt, még az emlékét is, a mai Magyarországon a gabonaszesz kimerül a likőrnek és kommersznek való kukoricaszeszben, de így is abból készül a legnagyobb volumen. (Persze, léteznek skót és amerikai mintára készült magyar kisüzemi whiskyk is, de az elég marginális.)


Amerikában eközben nagyon jól terem a gyümölcs, a szesztilalom előtt nagyon elterjedt hagyománya is volt a gyümölcspárlatoknak (főleg alma, őszibarack), de az inkább kisüzemi műfaj, a kisüzemi szegmens pedig nem élte túl a szesztilalmat, így az utóbbi 100 év amerikátját nem jellemzi a gyümölcspárlat, hanem szintén csak az elmúlt 10 év kisüzemi főzdéiben hódít valamennyire.


Egyébként az nem igaz, hogy a pálinkának nincs értelmes komplexitásra; ilyet csak olyanok élnek át, akik vagy nem isznak pálinkát, vagy csak olyan pálinkákig jutnak el, amikre ez igaz. Ahogy hasonló esetben egyesek a másik oldalon is azt képzelik, hogy a whisky az olyan seízű valami, mert hát az égetett szesz az többnyire ilyen, hogy minél távolabb áll a betanult ízlésedtől, annál inkább "fehérzaj" az íze. Az a pálinka, amit lesatuzni szokás, az bizony nem jó pálinka.

2023. dec. 30. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!