Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Borkészítés! Mennyi vizet...

Borkészítés! Mennyi vizet kell pl 10 kg-ként tenni? Plusz cukor, de van aki nem tesz, ezért az is el is hagyható.

Figyelt kérdés
A víz mennyisége lenne a lényeg 10-12 fokos borhoz.

2023. okt. 7. 09:24
 1/7 anonim ***** válasza:

Vizet általában nem adnak hozzá.

Cukor nagyon ritka ilyen meleg ősszel 20 fok körüli a must cukorfoka.

2023. okt. 7. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Phoney ***** válasza:
88%

A bor mustból készül, ezt csak bizonyos gyümölcsboroknál szokták vizezni, szőlőnél nem.


10-12 maligánfokos borhoz 16-19 cukorfokos must kell, attól függően "kell" vagy nem kell cukrozni, hogy van-e neki ennyi. A mustot nem cukrozzuk csak úgy ész nélkül, hogyha fogalmunk sincs, hogy eredetileg mennyi van benne.

2023. okt. 7. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Erről még nem hallottam, hogy vizet adnak a borhoz előzetesen. Könnyebben elfertőződik, és a stabilizáláshoz szükséges savtartalom is felborulhat. Vagy utólag kevered fel desztvízzel (erjedés után), vagy idő előtt megállítod az erjedést. Nekem ezek a tippjeim.
2023. okt. 7. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
A must nagy része víz.Ahhoz nem kell még külön hozzáadni.Szőlő esetén a víz akkor játszik ha csigert kotyvasztanak.Vagyis a már kipréselt szőlőmaradvány a törkölyt felöntik vízzel.Azt állni hagyják egy darabig.Majd újból kipréselik.
2023. okt. 7. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Vizet?!?
2023. okt. 7. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 mindentudó99 ***** válasza:
Jó lenne leírnád mit is szeretnél csinàlni. Nehéz így hogy találgatni kell.
2023. okt. 9. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

#3 Nem hallottál ilyenről? :D

Pedig azért ebbe van múltunk, nem kicsi! Ezt hívják borhamisításnak. A musthoz vízben oldott cukrot adnak. Törvény szerint (tudtommal) akkor megengedett cukor hozzáadása, ha a must cukorfoka 16 vagy 16-nál alacsonyabb cukorfokkal bír és ekkor is 2 cukorfokot lehet emelni mustban(!) feloldott cukor hozzáadásával. Egyébként a bor fogyasztók elsöprő többsége nem tudja megmondani azt, hogyha egy borhoz vízben oldott cukrot adtak hozzá! Simán készíthető 1 hektó borra elegendő mustból 3 hektó is úgy, hogy ha nem értesz hozzá, átlag fogyasztó vagy, észre nem veszed, hogy annak a kétharmada víz meg cukor volt! Jellemzően egyes direkttermő vörös szőlőből, mert azt ha héján hagyod akkor vörös lesz a bor, hiába a kétharmada víz, és ha adsz hozzá borkősavat, a savtartalom is meglesz. Információim szerint a szocializmusban nagyban ment a borhamisítás, jellemzően az alföldön. Háztájnál rengetegen a mai napig így csinálnak bort. Szerinted egyeseknek 100m lugasból hogy van 10 hektó boruk? Olvastam, hogy a szocializmusban ebből fellépő cukorhiány is többször előfordult, akik olyan szinten kihígították a borukat, hogy az "rozé" lett, azok bodzát adtak a borhoz, hogy a színét visszanyerje.

2023. okt. 13. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!