Borkészítés! Mennyi vizet kell pl 10 kg-ként tenni? Plusz cukor, de van aki nem tesz, ezért az is el is hagyható.
Vizet általában nem adnak hozzá.
Cukor nagyon ritka ilyen meleg ősszel 20 fok körüli a must cukorfoka.
A bor mustból készül, ezt csak bizonyos gyümölcsboroknál szokták vizezni, szőlőnél nem.
10-12 maligánfokos borhoz 16-19 cukorfokos must kell, attól függően "kell" vagy nem kell cukrozni, hogy van-e neki ennyi. A mustot nem cukrozzuk csak úgy ész nélkül, hogyha fogalmunk sincs, hogy eredetileg mennyi van benne.
#3 Nem hallottál ilyenről? :D
Pedig azért ebbe van múltunk, nem kicsi! Ezt hívják borhamisításnak. A musthoz vízben oldott cukrot adnak. Törvény szerint (tudtommal) akkor megengedett cukor hozzáadása, ha a must cukorfoka 16 vagy 16-nál alacsonyabb cukorfokkal bír és ekkor is 2 cukorfokot lehet emelni mustban(!) feloldott cukor hozzáadásával. Egyébként a bor fogyasztók elsöprő többsége nem tudja megmondani azt, hogyha egy borhoz vízben oldott cukrot adtak hozzá! Simán készíthető 1 hektó borra elegendő mustból 3 hektó is úgy, hogy ha nem értesz hozzá, átlag fogyasztó vagy, észre nem veszed, hogy annak a kétharmada víz meg cukor volt! Jellemzően egyes direkttermő vörös szőlőből, mert azt ha héján hagyod akkor vörös lesz a bor, hiába a kétharmada víz, és ha adsz hozzá borkősavat, a savtartalom is meglesz. Információim szerint a szocializmusban nagyban ment a borhamisítás, jellemzően az alföldön. Háztájnál rengetegen a mai napig így csinálnak bort. Szerinted egyeseknek 100m lugasból hogy van 10 hektó boruk? Olvastam, hogy a szocializmusban ebből fellépő cukorhiány is többször előfordult, akik olyan szinten kihígították a borukat, hogy az "rozé" lett, azok bodzát adtak a borhoz, hogy a színét visszanyerje.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!