Mézsör készítés?
Sziasztok!
Régóta akartam itthon csinálni mézsört, rá is szántam magam és találtam receptet hozzá viszont lenne egy-két kérdésem, de sajnos az oldalon, ahol a recept található nem találtam rá választ.
Szóval pofon egyszerű a recepet méz,viz és ízesítés (esetemben komló) összefőzése, megvárni míg lehül majd kenyeret és élesztőt rakni hozzá majd állni hagyni ruhával letakarva. Eltelt a két nap kivettem a kenyeret letakartam újra és 3 nap várás ismét, viszont az élesztő és gondolom más dolgok lerakódtak az üveg aljára amivel nem lenne bajom, de holnap átkéne raknom egy zárható üvegbe hagyni erjedni és nem tudom a habbal a tetején és a lerakódással az alján mit tegyek. Szedjem le a habot, óvátosan öntsem át, hogy ne keverjem fel a lerakódást, vagy igazából úgy ahogy van mehet minden egybe? Sajnálom a kusza lett és előre is köszönöm a válaszaitok!
én is néztem régebben recepteket, már nem is tudom miért tettem le róla, viszont rendes sört szoktam készíteni.
A lager söröknél szokott az élesztő az aljára menni és amikor az erjesztővödörben megnyitom a csapot, a csap pár centivel szándékosan a legalja felett van, ezért az élesztőből nagyon minimális kerül csak a sörbe, ami éppen felkeveredik. A profik akik teljesen tiszta sört szeretnének aktív szénnel megszűrik.
Eddig csak kvaszt csináltam, ami hasonló, de ott azt javasolták, hogy ne erőltessem ezt a nyíltlevegős erjesztést. Én azt csináltam, hogy szűrve palackoztam, és ott erjedt pár napig. Aljára leült egy kis seprő, azt eltávolítottam a hűtőben tárolás előtt. Alkoholos erjedés anaerob, tehát ha van szénhidrát és élesztőkultúra (levegőben dzálló + kenyér + hozzáadott élesztőkultúra), és volt idejük felszaporodni, akkor már nincs szükség levegőre.
Fogyasztás előtt szerintem érdemes szűrni gézzel vagy bármilyen mechanikus szűrővel ízlés szerint. Az üveg tetejét simán ihatod szűretlenül is. Erjedés közben nem probléma, ha rajta marad a trutyin. Minél kevesebbszer nyúlsz hozzá, annál kisebb az esély a fertőzésre.
Én kétszer csináltam, az alján szépen összegyűlt lerakódással nem volt semmi gond, finoman leöntöttem róla mikor elkészült.
Amúgy ahány ház annyi szokás, de az erjesztést és műanyag üvegekben tettem és két naponta nyitottam mert különben simán szétvágta volna az üvegeket akkora nyomás keletkezett bennük, főleg elején a végén - 50 nap - viszont már alig-alig nőtt a nyomás.
Köszönöm a válaszokat!
Mivel a recept azt írja, mielőtt berakom lezárt erjesztésbe vegyek ki a léből valamennyit, keverjem össze valamennyi mézzel majd öntsem egybe az egészet, szerintem belekeverem az alján lévő anyagot is, gondolom sok baj nem lehet belőle. Mikor palackozom azért átszűröm jópárszor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!