Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Vodkát miért nem érlelik...

Vodkát miért nem érlelik hordóban mint a rumot vagy a whiskeyt?

Figyelt kérdés
2021. júl. 7. 16:18
 1/7 anonim ***** válasza:
59%
Mert az oroszok már régen is nagyon szomjasak voltak, nem bajlódtak semmiféle érleléssel.
2021. júl. 7. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Phoney ***** válasza:
100%

Mert a hordós érlelés nemcsak egy ízesítő eljárás, hanem egyben egy alternatív finomító eljárás is. Tehát amit több évre hordóba tesznek, az normális esetben egy hiányosan finomított, félkész párlat, amit a hordó fog "befejezni".

A vodka viszont (törvény szerint is) szabályos finomszesz, így nincs mit érlelni rajta, legfeljebb ízesíteni szokták.

A Zubrowkának pl. tölgyfával ízesített változata is van, de érlelni nem volna értelme.


Egyébként régen (kb. 100 évvel ezelőttig) még minden nép "nagyon szomjas" volt, még whiskyből is az érlelés nélküli fogyott a legjobban (persze az ára miatt).

A vodka az oroszoknál csak úgy jött a képbe, hogy amikor 1895-ben a cári szeszmonopóliumot tervezték, az volt az uralkodó orvosi felfogás, hogy az alkoholizmus legsúlyosabb problémáit a töményszeszek mindenféle összetevői okozzák, és ha nagy tisztaságú etanolt iszik a paraszt, akkor ez majd mind megoldódik.

2021. júl. 7. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
54%
Mert,akkor az már nem vodka lenne.Hanem inkább whiskeyre hajazna..
2021. júl. 7. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Juliusz48 ***** válasza:
35%
Mivel a vodka burgonya párlat, és azt nem azért csinálták régebben, hogy sokáig a készleten legyen, nem volt fontos a hosszabb tárolást érlelésnek nevezni.
2021. júl. 9. 08:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Phoney ***** válasza:

júl. 7. 16:54

Meglepő, de akkor is igencsak vodka lenne, egy kis hordós mázzal az ízében. A skótok mai "majdnem vodka" gabonawhiskyje sem igazán hajaz a whiskyre, hiába érlelik 3+ évig, ezért is kevernek hozzá mindig rendes whiskyt is, hogy eladható legyen.


júl. 9. 08:07

1. Nagyon kevés mai vodka készül krumpliból. Ha mondasz fejből 10 vodkát, amit ismersz, szinte biztos, hogy nem lesz köztük krumpli. A krumpliszesz annak a kornak a slágere volt, amikor a legrosszabb földekben még csak krumplit tudtak termeszteni, ezért az volt a legolcsóbb.

2. Az összes párlatfajtára igaz, hogy "nem azért csinálták régebben, hogy sokáig a készleten legyen". Mármint ha "régen" alatt 100+ évet értünk, mert utoljára akkor létezett olyan "vodka", amit lett volna értelme érlelni.

2021. júl. 13. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
Huh, igaz én így kapásból a Chopint tudnám mondani burgonya vodkának.
2021. aug. 4. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Phoney ***** válasza:

ma 12:35

Én is azt az egyet tudom fejből... :) De csak mert Chopin többféle alapanyagból készül (búza, rozs, krumpli, kukorica), így mindegyikre rá van írva, hogy miből van. A lengyeleknél még mindig divat valamennyire a krumplivodka, de azokból szerintem egyet se lehet kapni itthon.

2021. aug. 4. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!