Barackból pálinkát szeretnék főzni . Mikor lehet hozzáfogni? Hordóba a cefre még sűrű. Úgy hallottam, hogy akkor jó, mikor le van ülepedve.
Milyen barackból?
Az őszibarack értéktelen pálinkának.
Sárgabarackból cefrét én is készítettem bent a munkahelyemen céges piának. Mielőtt a hordóba dobáltuk volna, kimagoztuk, mert a sárgabarack magjában van valami mandulára emlékeztető cianidszerű anyag, ami keserű mellékízt ad, ha a cefrébe kerül.
Általában leülepszik, de a műanyag hordón keresztül látni lehetett, ahogy a massza úszik egy vízszerű anyag tetején.
Akkor azt hitték, hogy valaki vizet öntött bele. Nem az volt, hanem a barack leve.
Ha már nem édes a massza, hanem alkoholos íze/szaga van, akkor főzethető ki.
Magyarán szólva: az etil-alkohol az erjesztő baktériumok váladéka, és amikor eléri a cefre a 12-14 százalékos alkoholtartalmat, akkor ezek a mikroorganizmusok elpusztulnak, és az erjedés leáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!