Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kicsit sok élesztő ment a...

Kicsit sok élesztő ment a mézsörbe?

Figyelt kérdés
Szóóóval, már régóta akarok mézsört csinálni. Találtam is egy receptet, komló nélkül csináltam. A recept szerint 5 literhez kb 10 gramm élesztő kell bele. Hát én vettem rendes sörélesztőt és hozzáraktam. Na most, mivel nem olvastam el a sörélesztő tasakját, most döbbentem rá, hogy ez 20-25 literhez való mennyiség. :D A kérdés: Ezzel elrontottam, vagy nem lesz különösebb baja?

2020. ápr. 27. 23:24
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Na jól van. Végül is tegnap délután csináltam meg, kezd forrni. Egy kis bodzasziruppal elkevertem gyömbért, ánizst és szegfűszeget, kis cukrot, és beleöntöttem gyorsan. Ízre egyébként nem rossz így kezdeti stádiumban sem, kb mint egy szörp, kicsit érezni az élesztőt, meg ahogy a nyelveden pezseg. :D Ha most ilyen, akkor eztán csak nem lesz rosszabb.
2020. ápr. 28. 21:33
 12/18 anonim ***** válasza:
Azért ha csak úgy sterilizálás nélkül utólag beledobálsz minden félét, nyitogatod, belekóstolgatsz, számíthatsz valami jó kis félreerjedésre, fertőzésre. Remekül illenek a mézsörhöz a lópokrócos jegyek, vizeletes lecsengéssel. Esetleg még pár kanál jégkrémet dobj bele, meg egy kis fokhagymát, az még kimaradt :D röhögök, bocsi, de várom a fejleményeket.
2020. ápr. 28. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Jó, hát majd kiderül mi lesz belőle. Ne vegyük el a kedvét a cefrézéstől és egyébként ha nem sikerül, az ne vegye el a kedved!

Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, de hibázni kell ahhoz, hogy 1. a hibából tanulj, 2. a hibajelenség arra ösztönözzön, hogy utánanézz a dolgoknak, mi volt a hiba, hogy tudod kiküszöbölni stb.

Úgyhogy akkor pár mondatban erről, ha főzni nem akarsz sört, gyors módszerrel megelégszel... most nem tudom miben cefrézel, de első körben vegyél egy ilyet: [link]


Ha ezek közül bármi megvan, akkor pótold azt, ami nincs, külön-külön is megvehetőek.

Aztán vegyél chemipro oxi fertőtlenítőt vagy egyéb fertőtlenítőt, esetleg boltban mosószódát. Mosd el alaposan a cefrézőedényt, fedelét, csapot stb. majd én erősen ajánlom, hogy mindent alaposan öblíts is el csapvízzel.

Ha ez megvan, akkor konkrétan a te mézsöröd:

veszel, ahogy már ajánlottam is sörsűrítményt, pl: [link]

de van ezer féle, válogass.

Ezt beleöntöd az edénybe, felmelegítesz 3 liter vizet, (legyen forró!) ráöntöd, majd addig kevered, míg a sűrítmény teljesen elhígul. Utána véleményem szerint a mézet is hígítsd el meleg vízben. Legyen mondjuk ugyanúgy 3 liter, majd ezt is öntsd rá. Aztán önts rá (3 liter meleg víz esetében) 16 liter hideg vizet, így teszi ki a 19 litert. S amikor lement ennek hőmérséklete 25 fok alá, akkor oltsd be élesztővel (rászórod a tetejére, elkevered). Ez jár a sörsűrítményhez. Aztán lezárod, kotyogóba a jelölt csíkig vizet töltesz és hagyod erjedni, nem nyitogatod, mert azzal fertőzésnek teheted ki. Amíg a kotyogó egy picit is pöfög, addig hagyod.

Méz nem tudom mennyi cukornak felel meg, de 1kg-nyi cukor helyett kell mézet tegyél, meglátod, szerintem az 1kg mézzel nem lősz mellé.

Na ebből így lesz is valami. Üvegeket beszerzel, szám szerint legalább 46 fél literest, ezeket is fertőtleníteni kell palackozás előtt. Ha leerjedt, akkor 1 üvegbe teszel 5 gramm cukrot, majd erre mehet rá a kész sörlé, aztán zárod koronazárral. Hagyod szobahőmérsékleten legalább 2 hétig, hogy a CO kialakuljon. Utána javaslom, hogy legalább 1 hétre tedd hidegre, pince, hűtő, spájz...

2020. ápr. 29. 07:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
Na?:))
2020. ápr. 30. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 anonim ***** válasza:

:D :D

Egy sörnél is a főerjedési időszak majd' egy hét. Én két héttel ezelőtt, szerdán cefréztem 23 litert, most hétvégén lehet majd csak palackozni.

Egyébként ha arra gondolok, hogy bodzavirágból is lehet egész kellemes bodzabort csinálni, abban is tisztán csak a hozzáadott cukor adja az alkoholt és a virág az ízt, még a végén lehet, hogy ebből is lesz valami. Ismerősöm követett el ilyet (én a termést szoktam cefrézni pálinkának), így nem gondoltam volna, hogy a virágból és cukorból bármi is lesz, aztán sikerült neki (az más kérdés, hogy Ő is pálinkának csinálta, s lefőzve már lényegesen jellegtelenebb pálinkát adott, mint az enyém a terméséből).

2020. máj. 1. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 A kérdező kommentje:

Még nincs semmi. :D Sztetoszkóppal hallom, ahogy pezseg.

Ami a szén-dioxidot illeti, azt így oldottam meg:

[link]

Viszont nálam nem ilyen szép a kesztyű, csak megy bele egy kicsi és ennyi, időnként kinyomom, de nem lesz ilyen buci. 28-án raktam el, még várok. :D

2020. máj. 5. 23:33
 17/18 A kérdező kommentje:

Nos, fejlemények:

Lassan 3 hete érik a cucc. Kiöntöttem egy pohárnyit, leszűrtem, tettem hozzá még egy kanál mézet és elkevertem benne. Az illata nagyon jó, édeskés, az íze.... hát azt kell, hogy mondjam... NEKEM BEJÖN. :D Szerintem egyáltalán nem rossz, a szegfűszeg meg a gyömbér aromája kijön, kicsit szúrós, édeskés, a méz feldobja. Az alkohol... Nincs mérőm, úgyhogy nem tudom pontosan, viszont egy pohártól éreztem a fejemben egy kis bódultságot. Olyan, mintha megittam volna egy felest. Szerintem fasza. :D A többit még hagyom érni 2 hétig, hogy meglegyen az egy hónap, aztán meglátjuk. De így sem rossz, lehet nem bírom megállni és leszűrőm az egészet, kitudja. Nincs élesztőíze. Jó lesz ez :D

2020. máj. 16. 15:27
 18/18 anonim ***** válasza:

Zsír! Azért azt mertem feltételezni, hogy iható dolog lesz, ha az erjedés nem fordul rossz irányba.

Ha nem adsz hozzá mézet, úgy édes-e még?

1 hónap? Irányított erjesztéssel ennek már ki kellett volna erjednie! Nem hogy 3 hét alatt, kb. 12-14 nap alatt! Szerintem már leállt az erjedés, nincs értelme várnod az átfejtéssel még 2 hetet. Én azóta már a második (23L-es) adagot palackoztam le! Ha egy pohárnyit már éreztél és ez egyébként szokatlan a számodra, akkor valószínűleg 10% fölött van az alkoholmennyiség, ami jó azért, mert így eltarthatóbb lesz, rossz azért, mert ez így eléggé "veszedelmes".

Másodjára búza készült, ismét azt kell, hogy mondjam, hogy nem rosszabb/üresebb egy fikarcnyival sem, mint a bolti (relatíve olcsóbb) búzák többsége, OK, nem egy frissen csapolt Franziskaner (s akkor nem a búzák királyát mondtam), de ahhoz is közel jár.

A sűrítményekkel az otthonfőzők elsődleges problémája azon túl, hogy nem a saját receptjük (nyilván), leginkább az, hogy ezek alapsörök többnyire, ugyanakkor az alapsöröknek meg az a jó tulajdonsága, hogy egyensúly van bennük, gusztusosak, szép a habjuk. Az IPA mostanra már gyak. iható, minimális édes ízt még lehet érezni a hozzáadott cukor miatt, de ízlés dolga, ez akár még a komlóból adódó erősebb keserűség mellett el is férhet, (nálam nem), lassan "elfogy" a cukor. Egyébként IPA-ban is jó helyre talál a méz, ittam már mézest, szerintem jól áll neki! Majd linkelek képet, ami esetleg biztat arra, hogy inkább ilyennel "szórakozz" szabadidőben, mint hogy cukorból és mézből csinálsz kvázi bort... mert ez már sörtől bizonyosan nagyon távol áll!


Meglehet lenni nélküle, de ha gondolod cukorfogyás figyelésére vegyél egy ilyet:

[link]


Ezzel alkoholtartalmat nem lehet vizsgálni, ne értsd félre! Az a második, alkoholra vonatkozó skála azt mutatja, hogy várhatóan mennyi alkohol lesz az édes cefrében, ha az kierjed.

2020. máj. 17. 08:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!