Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kicsit sok élesztő ment a...

Kicsit sok élesztő ment a mézsörbe?

Figyelt kérdés
Szóóóval, már régóta akarok mézsört csinálni. Találtam is egy receptet, komló nélkül csináltam. A recept szerint 5 literhez kb 10 gramm élesztő kell bele. Hát én vettem rendes sörélesztőt és hozzáraktam. Na most, mivel nem olvastam el a sörélesztő tasakját, most döbbentem rá, hogy ez 20-25 literhez való mennyiség. :D A kérdés: Ezzel elrontottam, vagy nem lesz különösebb baja?

2020. ápr. 27. 23:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Ja egy csomag többnyire 20-25 literhez való, mivel az élesztő nagyban befolyásolja a sör ízét, szerintem túlságosan dominálni fog
2020. ápr. 28. 00:47
 2/18 A kérdező kommentje:
És ha hagyom kihalni?
2020. ápr. 28. 00:53
 3/18 A kérdező kommentje:
mondjuk az már mézbor lesz.
2020. ápr. 28. 00:55
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Hogy hagyod kihalni? A malátából jó sok cukor kijött+mézet adtál hozzá, az élesztő nagyon jól érzi magát..esetleg ha felmelegíted olyan hőmérsékletre, hogy biztos kipurcanjon, de akkor meg nem lesz benne alkohol..jobb ha hagyod és lesz ami lesz. Max nem lesz túl finom, 5 litert kiönteni akkorse nagy bukta. Adj neki esélyt.
2020. ápr. 28. 01:00
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Kiszűrni lehetne, erjedés után! Nem csináltam még ilyet, de ehhez szerintem pár mikronos szűrő kellene, szóval házi megoldások nem hinném, hogy célravezetőek, nem akarok nagy hülyeséget írni, de úgy rémlik, hogy 5 mikronos szűrő megteszi. Van is otthon 5 mikronos szűrő, sőt 1 mikronos is, de az összes ismerősöm szűretlenül szereti a sört, így még eszembe nem jutott, hogy szűrjem. Lényegtelen, ha rossz lesz, csinálsz még egyszer! Millió plusz egy hibát ellehet és el is követ az ember sör/bor/pálinkagyártásnál... El kell tudni engedni, át kell lendülni rajta, ne vegye el a kedved! Annyival vagy előrébb a másik kettőhöz képest, hogy az év minden napja a rendelkezésedre állhat arra, hogy kísérletezz, ellenben, bor/pálinkagyártás esetén nyilván nem, az szezonális. Borász, sörfőző mester, pálinkafőző mester nem véletlen, hogy úgy nevelődik, nem pedig születik, szóval még ha olvasol, kutakodsz, tanulsz is ezekről a területekről (szakterületekről!) akkor is rengeteg hibát elkövetsz. 7 éve foglalkozom gyümölcs cefrézéssel, pálinkafőzéssel, még mindig van mit javítani az előző évhez képest, azaz az sem véletlen, hogy e 3 területen beszélhetünk és említésre is kerül egy mester esetében az, hogy hányadik generációs, mivel a szakértelem, a tudás, az örökölhető és egy emberöltő is kevés lehet hozzá. A helybéli főzdében a mester nem foglalkozik annyi ideje pálinkafőzéssel, mint én! Szóval van aki bátor és határozott, van aki meg tisztában van saját magával! :)

Sörfőzéssel egyébként nem foglalkozom, csinálok sört sűrítményből (ok, lelehet szólni...), nekem az elégséges.

Magas hőmérsékleten egyébként tény, hogy elpusztul az élesztő, de igen, ahogy előttem írták, ha elpusztítod, akkor alkohol hogy lesz(?), de ha el is pusztítod, azzal még nem csináltál semmit. Másrészt ha elpusztítod, akkor miként karbonizálsz? CO palackkal/patronnal? Szóval a helyes út véleményem szerint a szűrés, majd CO-val karbonizálás, de a racionális út ilyen kis mennyiség esetében az, ha elfogadod, hogy ez most így sikerült és majd nekiugrasz még egyszer. Az is lehet simán, hogy ettől függetlenül számodra iható és élvezhető lesz a végeredmény, majd kiderül!

2020. ápr. 28. 07:38
 6/18 A kérdező kommentje:

Nos igazság szerint ennyi volt az egész:

https://www.youtube.com/watch?v=D9bocbLyPHc

Nincs benne komló, se maláta, csak méz, kis cukor, élesztő. Amúgy erjed, érezni az illatát, hallani, ahogy pezseg. Elsőnek nem akartam ízesíteni semmivel sem, valami autentikusat akartam csinálni, ezért is nem tettem bele pl. komlót, mert nem a a lényege nekem, hogy "sörös" íze legyen, hanem inkább valami hagyományos, egyszerű dolgot akartam megkóstolni. Az élesztő kinyírását nem a lé felforralásra értettem, hanem a teljes kierjedésére. Ismerősöm pl. 2-3 hétig hagyta forrni, aztán palackozta, meg rakott bele egy kis cukrot a szénsav miatt, ha én hagyom teljesen kiforrni az élesztőt, akkor elvileg már nem lesz szén-dioxidos.

Ugyan ez az ismerős, aki már többször csinálta ezt, mondta, hogy nem lesz baj a túl sok élesztőből (remélem). Egyébként ez ale típusú sörélesztő, tehát nem a süteményekhez használt cucc. A gond ott volt, hogy két receptet követtem, az egyik 1,5 deka élesztőmennyiséget írt, a másik (ismerős), meg nem írt élesztőmennyiséget. Mivel utóbbit próbáltam követni, az előbbi élesztőmennyiségét használtam fel. No de itt volt a hiba, hogy az sütőélesztős volt, én meg sörélesztőt vettem. Úgyhogy a recept szerint vágtam bele a zacsit, és utólag jöttem rá, hogy ez nagyobb mennyiséghez kellett volna. Na most elvileg ettől nem lesz semmi baja. Most forr, majd olyan 3 hét múlva megkóstolom milyen, ha nem élesztős, akkor ok, ha nem túl jó, akkor hagyom még, egyelőre ez a terv.

Legközelebb erre figyelni fogok + a megfelelő ízesítésen agyalok. Elsősorban a skandináv mézsör vonal érdekelne, de elég nehéz hozzá hagyományos receptet találni. Még évekkel ezelőtt kontárkodtam össze ilyen pirítóskenyeres, élesztős, gyümölcsös, mézes cuccot, volt benne mindenféle fűszer (szegfűszegtől kezdve fahéjig), de az nem volt túl jó és nem is ért hetekig. Talán még a komlós ízesítést is kipróbálom egyszer. Szóval ez most csak egy kis kezdő lépés, ami vagy jó lesz vagy nem. Csak hát, drága volt a méz, és nem akarom, hogy kárba vesszen. Ígyis-úgyis meg fogom inni, még ha rossz is, de azért remélem, nem lesz az. :D

2020. ápr. 28. 17:46
 7/18 anonim ***** válasza:
Hát nem csináltam még mézsört, csak rendeset, de abból sokat. Az elv az, hogy a malátában lévő keményítőből cukor legyen, abból pedig alkohol, a komló baciölő és a keserűségét adja. De alapból addig tart az erjesztés, amíg már nem maradt alkohollá alakítható cukor és akkor kell palackozni x mennyiségű cukorral, hogy szénsavas legyen a palackban. Na most ha csak mézet erjesztesz annak szerintem se íze se bűze, kapsz valami élesztős alkoholos löttyöt, ami nem sör, de majd írd meg, hogy sikerült, mert nagyon kíváncsi vagyok
2020. ápr. 28. 19:13
 8/18 anonim ***** válasza:
Most néztem, a videóban is tesznek bele sörkoncentrátumot, vagy minek nevezik..
2020. ápr. 28. 20:15
 9/18 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom. Ha nagyon nincs íze, legfeljebb szórok bele ánizst vagy gyömbért. De ismerősöm szerint finom, nem szokta ízesíteni és jó. Majd kiderül. :D
2020. ápr. 28. 20:32
 10/18 anonim ***** válasza:

Sörsűrítményt tett bele. Cukorból és mézből, azaz kvázi cukorból és cukorból nem tom mi lesz, nagy ízélmény biztos nem. Eleve egy főzött sörben is a többség akkor érzi ki a mézet, ha előre elmondod a fogyasztónak, hogy mézzel készült. Azt tudom javasolni, hogy legközelebb tegyél bele natúr sörsűrítményt vagy valami relatíve kevésbé karakteres sörsűrítményt.

[link]

Sűrítmény és az ahhoz javasolt cukor helyett használj mézet. Ezekből változó, de jellemzően 23L sör készíthető.

:) Értsd meg, hogy az élesztő nem döglik meg, pláne nem tűnik el, a cukor fogy el előle, ha adsz hozzá cukrot 3 hét kierjedt állapotot követően, akkor is újraindul az erjedés. Karbonizálni cukorral kierjedt állapotot követően is tudod, sőt akkor ajánlatos, mert úgy lehet jól számolni vele, ha nem várod meg akkor túl is lehet tolni és kihabzik az üvegből fölnyitáskor.

2020. ápr. 28. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!