Sört borospincében hűvösen tartani jó ötlet?
A palackban túlnyomás uralkodik ezért oda nem jut be semmi a külvilágból míg zárva tartod.
A sör a fényre és a melegre érzékeny. Nem véletlenül teszik barna üvegbe.
#1: de az üveg felületén lehet szennyeződés, ereszthet, esetleg össze is törhet.
#2: épp hogy nem a sör biztonsága a fontos, hanem a pincéé.
Állítólag egyetlen kenyérmorzsa is befertőzheti a pincét, innen a gondolat, hogy lehet, hogy akkor sört se szabad levinni...
Mivel fertőzi be? :)
Na jó, tegyük fel, nem viszel le egy üveget se. A földben élő több milliárd baktériummal mi lesz? A spórákról nem beszélve, amik azonnal bekerülnek a pince levegőjébe, ahogy ajtót nyitsz.
Meg aztán ott a hajad, ruhád, cipótalp!
Ugye érzed te is, hogy a semmiért aggódsz.
Régen a pincében tárolták a kenyeret. Inkább "régen"... :D Akkor, amikor még otthon sültek a kenyerek, vagy a falu kemencéjében. Több kenyér készült, ami nem lett megvágva azonnal, az ment le a pincébe s úgy egyébként (nálunk annyira nem jellemzően, de a székelyeknél pl. igen) hogy "feketén" azaz azt nem verték le, csak fogyasztás előtt.
Ettől függetlenül lehet igazad van és egyetlen kenyérmorzsa "megborítja" az egész pincét, ezt nem vitatom, bár nehezen tudom elképzelni, de hogy egy palackozott sörből nem jut ki élesztő az bizonyos, me' egyrészt nincs benne egy deka sem! Pasztőrözik, szűrik. Másrészt azért sem, mert ha szűretlen sörről van is szó, akkor sem "ereszt", még véletlenül sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!