Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A sör erjedés nagyjából...

Ethorus kérdése:

A sör erjedés nagyjából mennyi idő után indul be? (Mikor indul be egy kotyogó általánosan? Félek, hogy túl meleg volt a sörlé a beoltásnál, sajnos nem mértem meg.

Figyelt kérdés

Sziasztok!


A harmadik sörömet főztem a tegnapi napon így kezdőnek számítok azonban annál nagyobb a lelkesedésem. Nem várok pontos választ mert nincs is a kérdésemre olyan de remélem van valahol egy tapasztaltabb sörfőző aki nagy vonalakban tud választ adni a problémámra.


Szóval mint említettem tegnap főztem egy barna Saison sört(4,6% csoki malátával) és Pilseni malátával, Fuggles komlóval és Lallemand Belle Saison élesztővel(A várható IBU a kalkulátor szerint kb 40-44 lesz, fajsúlyt nem tudok mérni). Az egész folyamatot egy már bevált receptből követtem végig. Elkövettem azonban egy olyan hibát, hogy nem mértem meg a sörlé hőmérsékletét az élesztő beoltás előtt.....


Tény, hogy a 6 L lábos amiben 4,5 L sörlé volt 41 percet ült fedővel(!nem érhette levegő!) lezárva, félig elfedve hideg vízben vízcserékkel(3x+ 2 flakon jeges vizet is betettem a lábos mellé), majd amikor éreztem, hogy a lábos közepe-teteje környéke még forró beállítottam hideg vízbe a kádba ami már rendesen ellepte. Itt kb 35-40 percet ült.(A kád víz végig hideg maradt és az erjedőbe öntésnél az egész lábos és a teteje is amit nem ért a víz hideg volt). A sörlé 92 fokról indult. Szerintetek voltam olyan b...sz és kinyírtam az élesztőmet mert túl melegen oltottam be, vagy hozzávetőlegesen sikerült legalább 30 fok alá menni a hűtéssel? Amúgy ki kellett pótolnom a recept szerinti 5 L az erjedőbe kerülő sört így hozzáöntöttem még 0,5 L 18-20C körüli vizet ami jelen esetben még hűthetett rajta.


Hibát hibára halmoztam és egy kis (0,5-1gr) élesztőt ráélesztőztem miután türelmetlen kisgyerek módjára nem voltam elégedett azzal, hogy nem indult be a kotyogóm 6 órával a beoltás után. (Tudom hogy butaság volt). Ha türelmes lettem volna és beindul a kotyogóm a nagyjából becsült időintervallumban nem lenne kérdésem így nem tudom, hogy az a kis élesztő kezdett el dolgozni vagy a rendes beoltás mely során 3-4gr élesztőt használtam.


A kotyogó megindult az első beoltást követő 13 órát követően szép fokozatosan, most már pedig rotyog rendesen. A második pánik beoltás a kotyogó beindulását megelőzően 8 órával történt. (21,5 fok van a szobában stabilan ahová tettem)


Fentiek alapján öntsem ki a sört vagy várjak? Lehetséges, hogy a kis utóoltás indította be a kotyogót és tele van a söröm elhalt élesztővel vagy a hűtési metódus és az élesztő beindulásának idejét tekintve nyugodjak le és erjesszem szépen tovább? Minden portál kicsit mást ír de 12-25 óra között írják (kb) legyakoribb kotyogó beindulását esetben. Ha ez így van akkor a második oltásra még nem indulhatott be az erjedés tehát nem oltottam be túl melegen és az első beoltás sikeres volt.


Ott kezdtem el félni és indult el egy pánik reakció amikor seprő jelent meg az erjedő alján pedig előző két alkalommal csak letisztult állapotban láttam ilyet. Igaz azok nem barna sörök voltak.


Utolsó kérdés: Több siker élményt ad egy kicsit komlósabb sör elkészítése mondjuk 50 IBU környékén? Mindenhol azt olvasom, hogy nehezebb elrontani. Az elsősöröm kicsit savanyú lett de nem ihatatlan (30 IBU). A második finom itatós (45 IBU). A harmadikat fent kifejtettem.


Köszönöm az időtöket ha rám szánjátok. Egy biztos, tanultam a hibámból.



#élesztő #sörfőzés #kotyogó #túl meleg beoltás
2020. jan. 22. 21:49
 1/1 anonim ***** válasza:

Nem csináltam még sört túl sűrűn, mindössze 3x, és azt sem főztem, sűrítményből csináltam (az egy más kategória, ált. "lenézett" a sörfőzők által :D ), viszont gyümölcs cefrézéssel foglalkozom lassan 10 éve. Szóval én csak azt nem értem, hogy min aggódsz egyáltalán? Egyrészt az sem biztos, hogy az az 1-2gr. élesztő kezdett el működni fél nap után. Fél nap után akár spontán erjedés is beindulhatott. Másrészt ha az az 1-2gr. élesztő indította csak be, akkor mi van? Az élesztő szaporodik!

Az az alapvető problémátok (sörfőzők többségének), hogy csak úgy beugrotok a sörfőzésbe, nem tudtok cefrézni, a sörfőzés által tanultok meg cefrézni, de az annál elhangzottak egy jelentős része egyébként (s lehet, hogy kissé ellenségesnek tűnök ezáltal, de) nettó túlreagálás. Főleg a fertőtlenítés és a fertőzésveszély, na amellett még mindig nem tudok úgy elmenni, hogy ne borítana ki a dolog.

Hagyd, hogy kierjedjen. Erjedés elindult, zajos. Ki fog erjedni és biztosra veszem, hogy egészséges lesz! Ne nyitogasd! Akinél 25 óra elteltével indul be az erjedés, ott teljességgel kizártnak tartom azt, hogy a hozzáadott élesztő dolgozik, egy esetben tudom csak elképzelni, ha nagy hőingadozásnak teszi ki a cefrét. Egyébként miért nem veszel hőmérős matricát az erjesztőedényre? Asszem ilyen 8-900 forint... Azonnal látod a hőfokát a cefrének.

Általánosságban elmondható a gyümölcsöknél is, hogy változó az erjedés elindulásáig eltelt idő, de ált. 2-6 óra között optimális hőmérsékleten, megfelelő élesztővel el kell induljon. Sörnél meg mint írtam nincs nagy tapasztalatom, 3 különböző sűrítményt próbáltam csak eddig, mindhárom esetben kb. 4 óra elteltével indult meg a CO képződés. Ennyi idő alatt, a leírtak szerint ez a (mennyi is?) 4.5 liter cefre? Ennek le kellett hűlnie 25 fok alá, tuti! Nyugodj meg!

2020. jan. 26. 22:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!