Voltam coffeshop-ba és a kávém meg a tej mellé adtak egy kupica vizet is. Minek?
A kávézóban a kávé mellé adott víz kizárólag(!) azt a célt szolgálja, hogy a kávé fogyasztása előtt kitisztísd vele a szád, és így semmi ne zavarja a kávé ízének élvezetét. Ennek megfelelően kis mennyiségű, hideg vizet szoktak felszolgálni jobb helyeken.
Helyes fogyasztása tehát közvetlenül a kávé ivása előtt meginni. Bár a kávé valóban vízelvonó hatású, a felszolgált víznek ehhez semmi köze.
#12:
Legalább ne minősítenél, ha baromságot írsz. Legközelebb, ha valakit meg akarsz cáfolni, indokold is meg!
A leírtak úgy helyesek, ahogy azt le is írtam. Kerestem hozzá neked forrást is: [link]
"- Sok helyen tapasztalható, hogy a kávé mellé vizet is szervíroznak. Ez miért van?
- Jellemzően az espresso technológia esetében jelenik meg szervírozásnál víz. Nyilván a kávénak vízhajtó hatása van, és bizonyos fokú vízpótlás indokolt lehet, de nem ezért van a víz. Jellemzően az emberek ezt a szervírozott vizet úgy használják, hogy az elfogyasztott espresso után isznak belőle, pedig ennek a valós szerepe nem ez. Sokkal inkább azért van, hogy az espresso elfogyasztása előtt kvázi kiöblítsék a szájukat, hogy az ízlelőbimbóikat, illetve egyáltalán a szájban mindent, ami az aromák azonosítására vagy felismerésére szolgál, egy tiszta, friss állapotba hozzák. Ily módon a víz alkalmazása vagy használata láthatóan és jellemzően helytelen."
Tóth Sándor, barista
Nem elképzelhetetlen, hogy valahol így tanítják, bár logikátlan és felesleges.
A sültkrupli vagy bármilyen más étel után is megszomjazunk, mégsem szolgálnak fel hozzá vizet. A vízhajtó hátását meg később fejti ki, ennek ellensúlyozására 1 dl víz nem is elegendő, és plusz folyadékpótlás pusztán emiatt nem is indokolt. Ez meg olyan lenne, mitha a hamburger mellé meg fitness bérletet adnának...
Egy profin elkészített eszpresszó jóval több mint egy sima ital, komoly technikai és emberi feltétlei vannak hogy elkészülhessen, és ennek megfelelően fogyasztásának is saját szokásai vannak. Ehhez tartozik, hogy elötte inni kell egy kis pohár vizet, ahogyan most harmadszorra is elmondom.
Vihar egy pohár vízben ! De azért érdemes elgondolkodni egy autenkikus válaszon, hátha mi nem tudunk valamit jól.
Jótól, jót tanulni soha nem késő...ha valaki ínyencként ül be a egy kávézóba, és valóban ízlelni, kóstolgatni szeretné a kávé jellegzetes aromáját ízét, nem marhaság a szájöblítésre szánt víz szervírozására.
/ egy korábbi válaszoló, aki csak a vízpótlásra gondolt /
#Öcsipók:
Egyetértek. Ezért is lenne fontos, hogy az emberek csk olyan témákhoz szóljanak hozzá, melyekre valóban tudják a választ.
De én nem azok ellen emeltem fel a hangom, akik leírták a véleményüket, de azon dühös lettem, hogy még én lettem lebarmozva sőt, ...mindegy is nem írom le megint.
A hozzázólásom alatt továbbra is ez áll: "A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik." Nem mintha ez egy lényeges kérdés lenne nade akkor is... Sokat elmond az emberekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!