Van joga a tanárnak orán elvenni a naplod?
Szunetbe,mentem érte és láttam hogy ott volt előtte és olvasta de amikor beléptem a terembe érte akkor is folytatta tovább nem zavarta hogy bementem!
azt mondta ha mégegyszer el kell vennie akkor a kukába találom
18: 27 vagyok diplomával (lefényképezzem és átküldjem, hogy elhidd?) és pont pár hónapja olvastam el a volt iskolám házirendjét. Közben fogtam a fejemet, hogy ők maguk is körülbelül naponta szegték meg az egészet.
Azon felül pedig igen, kruvára nem nyúlhatnának a dolgaidhoz, hacsak te nem adsz hozzá engedélyt. Hivatalosan egy ilyen esetben annyit tehet a tanár, hogy felszólít arra, hogy tedd el/add oda neki. Ha pedig nem engedelmeskedsz, akkor beírhat az ellenőrződbe és kiküldhet a teremből. Ha nem mész ki a teremből, akkor sem tehet semmit csak annyit, hogy hívja az igazgatót, aki pedig a szüleidet. Ennyi.
Problémás iskolába jártam, úgyhogy sok dolgot láttam annak idején. Egyik osztályhoz rendőrt kellett hívni, mert a gyerek nekiment a tanárnak.
Nekem ez az egész történet úgy, ahogy van, bűzlik. Túl sok a véletlen és túl sok a logikátlan cselekedet és ezek egy helyen vannak.
1, Amikor én tinikoromban naplót írtam, képes voltam az ágyam matracának a huzatába eldugni, pedig aztán az írásom külalakját leszámítva nem volt benne semmi durva. De jó, azt még beveszi a gyomrom, hogy véletlenül összefogtad a többi könyveddel, mert végülis miért dugdosná mindenki még otthon is?
2, Ha pakolásztál a táskádban, akkor látnod kellett volna, hogy ott van és ha nem akarod, hogy bárki is meglássa, akkor nem rakod ki az asztalra.
3, Ha mégis kiteszed az asztalra, mert figyelmetlen vagy, akkor ha már a padon van, feltűnik, hogy "úristen, ez itt van" és akkor gyorsan el kéne tenni.
4, Milyen véletlen az is, hogy elpakoltál és csak a napló maradt elöl...
5, És végül, ha csak a legvégén veszed észre, hogy az a naplód, ráadásul elöl is maradt, akkor turbósebességgel kellett volna elraknod, nem pedig elkezdeni lapozgatni.
Ezek engem arra engednek következtetni, hogy az a napló okkal került a táskába, majd a padra, szinte kierőszakolva valakitől (tanár, padtárs, akárki), hogy rákérdezzen mi az, és meg akarja nézni.
Szia!
A tanárnak joga van arra, hogy az óra keretén belül felfüggessze a tulajdonhoz való jogodat. Ez azt jelenti, hogy az óra időtartalmáig elveheti tőled a telefonodat vagy bármi mást, jelen esetben a naplódat is, ha azt látja, hogy nem az órára figyelsz, hanem arra. De pl. a szekrénybe nem zárhatja be, hanem pl. a tanári asztalra vagy más, félreeső asztalra gyűjtheti ezeket a dolgokat. Amint kicsöngettek, akkor pedig köteles visszaadni. Ez azt jelenti, hogy nem viheti magával a tanáriba, nem zárhatja el, nem adhatja vissza év végén, vagy nem mondhatja, hogy majd a szülő viheti el stb. Neked köteles visszaadni az óra végén!
Tehát az első, amit nem volt neki szabad csinálni, hogy a szünetben adta vissza. Ezzel megsértette a tulajdonhoz való jogodat. Ugyanis nem viheti magával a naplód, nem tarthatja magánál kicsöngetés után!
A másik, amivel megsértett, az, hogy beleolvasott a naplóba. Ezzel ugyanis személyiségi jogokat sértett. A tanárnak tilos a tanuló táskájában kotorászni, leveleit felbontani (még az órai levelezést sem olvashatja el, amit a barátaiddal művelsz, csak elveheti!). Ugyanígy a naplódat sem olvashatja el. Ezzel személyiségi jogokat sértett.
Ha van tanúd rá, akkor fel is jelentheted, de nem ajánlom, mert ez mégiscsak piti ügy, és nem fognak vele foglalkozni komolyabban. Csak azt érnéd el vele, hogy megutálna ez a tanár és a tanári kar is egy ideig rólad beszélne stb. Én a helyedben az igazgatóhoz fordulnék inkább. Panaszold el az igazgatónak a történteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!