A tanárnak van joga megütni egy kisiskolást még úgy is hogy oka van rá?
Sajnos az én tanuló időmben még alkalmazhatták a tanítók és tanárok sőt mág a papok is a testi fenyítést (pofozás, nádpálcázás ezen belül tenyeres, fenekes), a nádpálca (spanyolnád!)hivatalos tartozéka volt az oktatásnak és az
oktató döntötte el milyen és milyen mértékű testi fenyítést alkalmaz az adott esetben.Lehet, hogy az alkalmazásra voltak szabályok, előírások de ezeket a tanulók nem ismerték, fellebezésnek helye nem volt.Panaszra ugyan az iskola igazgatójához el lehetett menni de ilyen nem szokott történni mert legközelebb többet kapott az illető.
Számtalanszor lehetett tapasztalni, hogy az oktató az otthonról hozott családi problémákból adódó vagy más módon keletkezett dühét a tanuló sokszor indokolatlan verésével vezeti le.
Mindezek ellenére nekem is az a véleményem, hogy egy jól irányzott, megfelelő időben adott nem nagy nyakleves (lásd Makarenkói pofon)eléri hatását, mert az ilyen fajta fenyítésnek inkább pszichikai mint fizikai hatásúnak kell lenni.
Azzal is egyetértek, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése nagy felelőtlenség volt, többet ártottak vele mint használtak.Én speciális alakulatnál voltam sorkatona ezért a szogálati idő 36 hónap volt az általános 24 helyett.Nem volt könnyű de nem bántam meg pedig anyagilag is visszavetett.A szolgálati időt letöltött fiatalemberekből öntudatos, fegyelmezett, rendszerető, tisztelettudó, önellátó embereket neveltek, sokszor még a saját édesanyjuk sem ismert rá az elkényeztetett fiacskájára.Napjainkban pedig generációk nőnek fel úgy, hog fegyelmet nem tűrő, izgága,tiszteletet nem adó emberek lesznek és a gyakorlati életben kell rájönniük, hogy mindezekre szükség van.
Manapság az iskolákban az elharapódzott erőszak és fegyelmezetlenség miatt és főleg az oktatók tehetetlensége miatt a fegyelmezés "kelléke" lett a beléptetőkapu, a biztonságiőr, a nyugdíjas rendőr, a tv kamera.Ezután kérdés az,hol van a pedagógia tudománya és miért tanitják az egyetemen a pedagógiát ha a gyakorlatban nem tudják alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!