Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » A tanárnak van joga megütni...

A tanárnak van joga megütni egy kisiskolást még úgy is hogy oka van rá?

Figyelt kérdés
2014. jan. 11. 11:47
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Nem vagyok tanár csak kíváncsi voltam ezzel a témával kapcsolatban válaszokra.
2014. jan. 11. 12:51
 12/22 anonim ***** válasza:
78%

"De saját magamról is tudom, hogy általános iskolában megérdemelten kaptam pofonokat, vagy "pajesz-tépést"... Mert sokszor pofátlan voltam."

Nem mutatták meg hogyan kell megoldani ezt a helyzetet. Már érzed, hogy lassan az agresszor helyébe lépsz, ezért már nem a gyerek szemszögéből nézed. Felmentést adsz a tanárnak, de valójában magadat mented fel, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül üthess. Na így öröklődnek a minták.

Hány meg hány tanár van, aki ütés nélkül is rendet tudott teremteni! Azok példáit tessék ellesni. Tény, hogy gyorsabb (azaz kényelmesebb) ütni, de ez csak a probléma elkendőzése, eltolása. Még senkit nem pofoztak jó emberré.

2014. jan. 11. 12:52
 13/22 A kérdező kommentje:
Hogyan lehet akkor az antiszociális gyerekeket rendbe tenni ütés nélkül?
2014. jan. 11. 13:36
 14/22 anonim ***** válasza:
82%
Elég sokrétű probléma. Először is a tanárnak és a szülőnek közösen kell fellépnie. A szülő felelőssége jóval nagyobb. A tanárnak tekintélyt kell építenie a diákok előtt. Ha ez nincs meg semmi sincs meg. Aztán a figyelmeztetések, beírások, később az igazgató bevonása, végső esetben eltanácsolás másik iskolába. Ha komoly viselkedésbeli problémák vannak, ami a tanulmány és az életének a rovására megy, akkor szakemberhez (pszichológushoz) kell vinni a gyereket.
2014. jan. 11. 13:42
 15/22 anonim ***** válasza:
47%
beírás, amikor beszél, mindig őt felszólítani, sokszor feleltetni. Igaz, hogy utálni fogja miatta a tanárt, de nem is kell, hogy szeresse. Én is szoktam beszélgetni (főleg angol órán, most vagyok 9. osztályos, mindenki s* gghülye angolból, nekem meg középfokú nyelvvizsgám van (igen, kilencedikben, a tanár nem tud róla, várom a megfelelő alkalmat, hogy hozzávágjam) akkor mindig engem szólít fel, megkérdezem a padtársamat, vagy akárkit, hogy hol vagyunk, válaszolok a kérdésre, azt annyi. Persze utána folytatom a beszélgetést, de akkor is sokkal jobb vagyok a többieknél). Máshogy nem lehet megoldani, esetleg elveszed a füzetét, megnézed hogy minden le van e írva, ha nem, akkor "fekete pont", vagy minusz, vagy egyes, attól függ, milyen szigorú az iskola.
2014. jan. 11. 14:13
 16/22 A kérdező kommentje:
De nem vagyok tanár. Ez csak egy kérdés volt.
2014. jan. 11. 15:35
 17/22 anonim válasza:
nem
2014. jan. 11. 17:55
 18/22 bumbi02 ***** válasza:

Hány meg hány tanár van, aki ütés nélkül is rendet tudott teremteni! Azok példáit tessék ellesni. Tény, hogy gyorsabb (azaz kényelmesebb) ütni, de ez csak a probléma elkendőzése, eltolása. Még senkit nem pofoztak jó emberré.

Ha ismernél, nem írnál ilyet, hogy önigazolást keresek, hogy én is üthessek, mert tudnád, hogy életemben nem ütöttem meg még senkit.

Másrészt, az emberek, valahol állatok. Még ha durván is hangzik ez a kijelentés. Ha egy kutya rosszat csinál, és megütöd (nem agyonrúgod, csak nevelő célzattal megütöd), akkor meg fogja tanulni, hogy azt nem csinálhatja. Egy gyerek ugyanígy működik. Következetes neveléssel, a gyerek megtanulja mit csinálhat, mit nem. És manapság van pár olyan gyerek, akinél a "többször feleltetem" nem igazán működik, illetve olyan szinten pofátlan dolgot szól be a nála jóval idősebb tanárnak, amiért nem mint tanár, hanem mint idősebb, van erkölcsi alapja nevelő célzattal megütni. (nevelő célzattal, nem pedig agyonverni)

Egy pofonba még senki se halt bele, és azért jobb nevelési eszköz, mint a többször feleltetem, mert az utóbbitól a tizenéves mártírrá válik az osztálytársai közt, "rám szállt a tanár, engem szivat", viszont egy pofon a leghangosabb, legpofátlanabb gyereknek az osztály előtt, amire nem tud mit reagálni, abban benne van az "alázás" is az osztály előtt, és nem kockáztatja meg a "vezérbika", hogy még egyszer legyőzöttként lássa az osztály.

Lehet siránkozni, hogy márpedig gyereket nem ütünk, de ha nincs más nevelési eszköz, akkor igen is kell. Szüleim sose ütöttek meg, mert normálisan neveltek, és következetesen, egyetlen egyszer csaptak rá bátyám kezére, mert az - viccből - megütötte anyukámat kisgyerekként, és tudatosítani kellett, hogy szülőt nem ütünk meg. Meg is tanulta. Ezzel ellentétben, osztrák családnál azt látom, hogy a gyerek ha ideges akkor elkezd olyan mozdulatokat tenni, mintha meg akarná rúgni az anyját, vagy gyomor szájon akarná vágni (7 éves), és a szülők csak "mosolyognak", mert kínjukba nem tudnak mit kezdeni. Ha az első ilyennél a gyereknek rácsaptak volna a kezére, lehet még egyszer bepróbálkoik, de a második csapás után, megtanulja hogy ezt nem szabad.

2014. jan. 11. 18:56
 19/22 anonim válasza:

A pofozást, verést közel 70 éve megtiltották a mi teljesen indokolt volt mert megalázó volt és nem is volt célravezető.

De napjainkban az iskolai agresszió (diák-diák, diák-tanár)

elburjánzott így femerül a kérdés milyen eszközeik vannak

a pedagógusoknak és az egyetemen kellően felkészítik-e őket

ezeknek a szitációknak a kezelésére?

2014. jan. 12. 13:08
 20/22 Regnum válasza:
0%
Sajnos, hogy nem teheti meg. Hiányozni fog az egész életében,hogy valaki nevelő szándékkal meg fenyítette.Majd ő is rájön huszon éves korában ,hogy nem azt teheti az életben amit csak akar.Kb akkor hibának tartom mint azt hogy eltörölték a katonaságot,semmi féle közösség formálás nincs.Nem beszélve a fegyelemről ,amit a mai fiatalok egyáltalán nem tudnak,sem azt hogy tisztelet valaki idősebb iránt.Kell nekünk a nagy demokrácia!!!
2014. jan. 12. 13:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!