Szerintetek mennyire jogos, helyes, ha betiltják a kávét és a koffeines teát egy gimiben (de közben energiaitalt be lehet vinni)?
Ehhez tényleg nem tudok hozzászólni... Nem az oviban vagyunk, ahogy nem is általános iskola alsó tagozatában. A gimnázium az a hely, ahová egyetem előtt járnak az 1-2 év múlva már választójoggal rendelkező fiatalok. A kávé és a tea is természetes koffeinforrás, semmi baj nincs azzal, ha valaki napi egyet, max. kettőt bedob. Nem ezt szokták vedelni az emberek, hanem a sokkal károsabb energiaitalt. Nem vagyunk fundamentalista mormonok, tudtommal az igazgató úr sem az, szóval semmi logikát nem látok benne.
17 éves vagyok, tea (vagy kávé/cappuccino) nélkül nem nagyon tudnék elviselni egykét napot. Három elég nehéz fakultációt viszek emelt szinten, amelyekből egy-egy emelt témazáró elég nehéz, rengeteget kell rá tanulni. Hiába kezdem tanulok óráról órára, hiába kezdem el napokkal előtte, előző nap szinte mindig belecsúszik az éjszakába az egész utolsó átnézése és akkor még nem beszéltünk a házi feladatokról a többi tantárgyból is. Emellett délutáni elfoglaltságaim is vannak: hangszer, emelt érettségi felkészítők, szakkörök, plusz nyelvórák. Vannak olyan napok, amikor 0. órával kezdek, illetve 9. óráim vannak, amelyek szintén baromi fontos órák, ahol fontos, hogy odafigyeljek. Még a "short sleeper" embereknek is kell kb. 5 óra alvás, nemhogy egy átlag embernek.
Teát, meg kávét, még a sportguruk is isznak...
Mennyire tartjátok ezt egy üdvözlendő döntésnek egy gimnáziumban?
19.
Nem okostojás vagyok, csak próbáltam rávilágítani a miértre, egy 11-es dupla faktos gimis és egy medikus anyjaként.
Te értetlenkedtél, okoskodtál, meg vádaskodtál.
Mind ezt csináljátok. Az energiaitallal, a telefonnal, minden olyan dologgal, ami tudálékos, majd én megondom mi a helyes ostobaságaitok hajtogatására ad lehetőséget.
Itt is a fekete teáról van szó!
Egy kis l-theaninnal a koffein remekül korrigálható.
Pont azért, mert 17 évesen már nem tudsz létezni koffeinforrás nélkül úgy, hogy amit te életed kihívásának gondolsz, valójában nulla ahhoz képest, amit pár év múlva naponta kell letenned az asztalra, ha akarsz valamire jutni az életben.
Az meg nagyon vékony mezsgye, ha ide akarod keverni azt a témát is, hogy helyben megvenni, vagy bevinni, és mit hogyan lehet szankcionálni, ellenőrizni.
#24.
Bocs, napi egy teával/kávéval sokan élnek 80-90 éven át komolyabb függőség nélkül, ellenben napi egy cigarettával vagy napi egy felessel kevesen állnak meg. Egészen pontosan kb. senki. Plusz az egészségügyi hatása is teljesen más. A ciginél füstöt juttatsz a tüdődbe szándékosan, úgy, hogy sokan már akkor is köhögnek, ha égetnek valamit a szomszédban. Nem jó a szervezetnek és ezt jelzi is. Az alkohol pedig egy könnyű méreg. A kávé és a tea pedig teljesen egészséges, ha mértékkel iszod. Több kárát látod egy cukros üdítőnek, amivel az ég világon semmi baj nincs. Absztinens vagyok, alkoholt max. újévkor iszom szimbolikusan. De akkor is vagy két kortyot. Cigizni sem cigizem. Ellenben az osztálytársaim e kettőt aktívan űzik. Valaki még füvezik is. Valaki a suli előtt. Az energiaital meg kb. népital. Nem hiszem, hogy én élek ott egészségtelenül.
Nem írtam sehol, hogy nem tudok létezni nélküle. De nekem szükségem van rá, hogy elindítsam a napot, amennyiben korán keltem. Sokkal jobban működik az agyam, sokkan több az energiám. Ezek szerint egész népek fognak korán megdögleni? Egy ideig éltem kinn az Egyesült Királyságban tanulási céllal: általános a jó kis koffeines tejes kávé reggelente, sőt, a legtöbb munkahelyen, suliban még délután is van teaszünet. Van indiai ismerősöm: teljesen normális és megszokott a kora hajnali tea. Ladakh környékén tesznek bele sót, meg jakvajat is. Délebbre natúrban isszák cukor, meg minden nélkül. Ki fogok menni idén Kínába, mivel tanulom a nyelvet. Van így is több kínai ismerősöm. Náluk - a japánokkal egyetemben - is teljesen megszokott a reggeli tea. Náluk konkrét rituáléja van neki. Ezek a népek élnek a leghosszabb ideig, pedig nem élnek vízen és nyers zöldségeken... Voltam kinn egy hónapig Egyiptomban is szintén hasonló célokkal: náluk is hulla normális egy jó erős arab kávéval indítani a napot. Ez még igazabb a valódi "arab" arab országokban az al-Gazirán, meg Izraelben is. A mindennapig teázás igaz a dél-amerikai indiánokra is.
Az orvosok megállapították, hogy napi 1-1 kávé egészséges:
Ugyanez a teáról:
A mértéken van a hangsúly. Ha naponta 30 csészével iszol, az cseppet sem normális, de napi 1-2 teljesen normális, sőt, kifejezetten egészséges, ha az ember fia idősebb mondjuk 15 évesnél. Ahogy említettem: a természet ajándéka. Még a napi 3-5 is normális, sőt, egészséges a cikkek szerint. Soha nem felejtem el a délutáni cream tea-ket, amiket az angolok, skótok a teaidőben ittak és ettek naponta. Akkor kezdtem el angol teát fogyasztani.
#23.
Már bocs, de a matek és a fizika nem magolás. Nem is lehetne magolni. Álláspontod szerint, aki sokat tanul=magol????? Maga normális??
Matekot és fizikát rengeteget kell gyakorolni. Mármint emeltszinten. Középszinten kisujjból kirázod, az nem ügy. De például a trigonometrikus egyenleteket és egyenletrendszereket gyakorolni kell. Fizikából vannak irtó nehéz részek emelt szinten (pl. atomfizika), amit sokat kell tanulni, a számolást pedig szintén sokat kell gyakorolni. A töri meg egy tanulós tantárgy. Nagy lexikális tudás kell hozzá, de gyakorolni kell még hozzá a keményen logikához kötődő összefüggéseket, párhuzamokat, következtetéseket, ténymegállapításokat, korszakok átívelését esszéknél, előzmények, következmények elemzését stb. is. Ez a legreálabb bölcsészettudomány. Az idegen nyelvek meg bocs, de részben magolások. A német, meg az angol még jobb. A kínai nyelv ráadásul duplán magolás, hisz egyszer megtanulod a pinjint és ezzel együtt a kiejtést, másodszor megtanulod a karaktert. Én pont hogy próbálom még a szavakat is "nyelvészeti" technikával tanulni: elemzem a szót, hogyan alkotom, képzem, látom el toldalékokkal, hogy rakom össze szavakból stb. De attól még ezt is meg kell jegyezni. A nyelvtan(ok) olyan szempontból jók, hogy azok megint csak logikusak, de azt is be kell gyakorolni. Másrészt meg van olyan dolog, amit bármennyire is megértesz, de meg kell tanulnod. Ennyi. A tételek ilyenek matekból, fizikából, töriből, magyarból, földrajzból is. A többiről nem tudok sem emelt, sem közép szinten nyilatkozni.
#21.
Ez lesz. Ha meg beleszagol a mostanában ajtóban ácsorgó, túlbuzgó igazgató, akkor vállalom, leszek én a mártír: cs*sszenek meg engem azért, mert azt mertem inni, amit én szerettem volna.
#22.
Sajnos egyet kell, hogy értsek.
#25: Nem kell mindenért bocsánatot kérni.
De azért értőolvasni nem ártana.
szerinted az generális igazság, hogy, aki gyerekként napi rendszerességgel fogyaszt koffeint, mert úgy gondolja szüksége van rá, az 80-90 évig fogja ugyanazt a dózist fogyasztani, míg aki más tudatmódosító, függőséget okozó szerekkel él, az biztosan csak emelheti az adagját?
#16.
Kár, hogy ez nem vélemény kérdése, hanem orvosi tény. Senkinek nem árt 16-17 évesen a kávé, akinek 18 évesen nem árt. Egy ilyen szabályozás meg a 18-19 éves diákokat is érinti.
Bocs, de a törvény szerint az egyértelműen káros alkoholt nem lehet 18 év alatt kiadni, nem a mértékkel még egészségügyileg jótékony hatással rendelkező kávénak/teának. A mérték napi 1-2 csésze.
#19.
R*hadtul nem vagy tisztába azzal, hogy mennyire le van terhelve ma egy a jövőjére nem tojó diák. Egy diák, aki azért fáradt, mert tanult, nem azért, mert egész éjjel tiktokozott. Nem is vagyok fenn ilyen szutykokon. Az igazgató úr álláspontja szerint ugyanis aki fáradt ennyi idősen, az kizárólag amiatt lehet, mert egész éjjel játszik, meg tiktokozik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!