Szerintetek mennyire jogos, helyes, ha betiltják a kávét és a koffeines teát egy gimiben (de közben energiaitalt be lehet vinni)?
Ehhez tényleg nem tudok hozzászólni... Nem az oviban vagyunk, ahogy nem is általános iskola alsó tagozatában. A gimnázium az a hely, ahová egyetem előtt járnak az 1-2 év múlva már választójoggal rendelkező fiatalok. A kávé és a tea is természetes koffeinforrás, semmi baj nincs azzal, ha valaki napi egyet, max. kettőt bedob. Nem ezt szokták vedelni az emberek, hanem a sokkal károsabb energiaitalt. Nem vagyunk fundamentalista mormonok, tudtommal az igazgató úr sem az, szóval semmi logikát nem látok benne.
17 éves vagyok, tea (vagy kávé/cappuccino) nélkül nem nagyon tudnék elviselni egykét napot. Három elég nehéz fakultációt viszek emelt szinten, amelyekből egy-egy emelt témazáró elég nehéz, rengeteget kell rá tanulni. Hiába kezdem tanulok óráról órára, hiába kezdem el napokkal előtte, előző nap szinte mindig belecsúszik az éjszakába az egész utolsó átnézése és akkor még nem beszéltünk a házi feladatokról a többi tantárgyból is. Emellett délutáni elfoglaltságaim is vannak: hangszer, emelt érettségi felkészítők, szakkörök, plusz nyelvórák. Vannak olyan napok, amikor 0. órával kezdek, illetve 9. óráim vannak, amelyek szintén baromi fontos órák, ahol fontos, hogy odafigyeljek. Még a "short sleeper" embereknek is kell kb. 5 óra alvás, nemhogy egy átlag embernek.
Teát, meg kávét, még a sportguruk is isznak...
Mennyire tartjátok ezt egy üdvözlendő döntésnek egy gimnáziumban?
#3.
Pont, hogy nem a lattézás, kávézás, teázgatás jellemző a menőgyerekekre, hanem az energiaital.
#11.
Ez teljesen rendben van. Hány és hány embert ismerek, akiknek kell a tea vagy a kávé a reggelhez. Többet, mint aki egyáltalán nem iszik.
Másrészt már nem azért, de 18 évesen semmi köze nincs az iskolának ahhoz, ami nem egyértelműen egy káros dolog. A cigi az, az alkohol az, a napi kávé és a tea nem az ennyi idősen.
Szükség van valamire, ami ad egy kis löketet, ha este fél hatkor még suliban vagyok, plusz aznap reggel 0. órával kezdtem és még át kell néznem 30 oldalnyi anyagot a másnapi témazáróhoz.
De gondolom ez is a mocskos, lusta, egész éjszaka csak játszó és csetelő fiatalok ellen szól, ahogy a diri már párszor megfogalmazta, hogy mit gondol a mai fiatalságról... Bezzeg anno!
Más kérdés, hogy valaki néha kávézik, néha teázik, mert szereti, plusz kell neki egy kis löket, ha aznap 5 órát aludt csak.
#4.
Idéznéd az erre vonatkozó törvényt?
Tudtommal csak ajánlást adtak ki 2017-ben (?), meg 2023-ban (?).
#11.
Másrészt nem minden napomhoz kell, hanem ahogy írtam is: 1-2 napomhoz kell igazán, amúgy meg szeretem az ízét, a szagát stb.
Elég meredek szabályozás éppen a teát és kávét kitiltani (energiaitalt meg nem).
Véleményem szerint 18 év alatt a kávéra sem lehet még szüksége a fejlődő szervezetnek - nem szabadna idejekorán hozzászokni.
Az erős tea másképpen, lassabban, folyamatosan hat, de pont ezért elég otthon reggel meginni egy teát, ami délutánig kitart.
Az iskolai büféknek előírják, mit tarthatnak, de nem is volna értelme presszógépet működtetni, viszont egy ásványvíz és tea-választékkal működő ital-automata simán elmenne egy középiskolában.
Az energiaitalokat totálisan károsnak tartom, fejlődő szervezet számára egészségromboló, semmi helye az iskolában. Én az üzletekben is betiltanám mindet (de ott első a haszon, akár méreg, akár nem).
6.
Azért, hogy emeltezzen, mert kitalálták, hogy csak az emelt érettségi ér annyi felvételi pontot, ahány százalék.
Minden jó egyetemre készülő diák ki van zsigerelve, mert muszáj minél inkább kimaxolni az emelteket, vagy nyelvvizsgákat, vagy versenyeket.
Az orvosikról már nem is beszélve.
Ehhez meg fakt kell.
Nem nagyon vagy képbe mi megy az oktatásban mi?
#18:
Még jó, hogy te igen, okostojás uraság. 🤓
Kérdező!
Vigyél be teát termoszban otthonról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!