Szerintetek mennyire jogos, helyes, ha betiltják a kávét és a koffeines teát egy gimiben (de közben energiaitalt be lehet vinni)?
Ehhez tényleg nem tudok hozzászólni... Nem az oviban vagyunk, ahogy nem is általános iskola alsó tagozatában. A gimnázium az a hely, ahová egyetem előtt járnak az 1-2 év múlva már választójoggal rendelkező fiatalok. A kávé és a tea is természetes koffeinforrás, semmi baj nincs azzal, ha valaki napi egyet, max. kettőt bedob. Nem ezt szokták vedelni az emberek, hanem a sokkal károsabb energiaitalt. Nem vagyunk fundamentalista mormonok, tudtommal az igazgató úr sem az, szóval semmi logikát nem látok benne.
17 éves vagyok, tea (vagy kávé/cappuccino) nélkül nem nagyon tudnék elviselni egykét napot. Három elég nehéz fakultációt viszek emelt szinten, amelyekből egy-egy emelt témazáró elég nehéz, rengeteget kell rá tanulni. Hiába kezdem tanulok óráról órára, hiába kezdem el napokkal előtte, előző nap szinte mindig belecsúszik az éjszakába az egész utolsó átnézése és akkor még nem beszéltünk a házi feladatokról a többi tantárgyból is. Emellett délutáni elfoglaltságaim is vannak: hangszer, emelt érettségi felkészítők, szakkörök, plusz nyelvórák. Vannak olyan napok, amikor 0. órával kezdek, illetve 9. óráim vannak, amelyek szintén baromi fontos órák, ahol fontos, hogy odafigyeljek. Még a "short sleeper" embereknek is kell kb. 5 óra alvás, nemhogy egy átlag embernek.
Teát, meg kávét, még a sportguruk is isznak...
Mennyire tartjátok ezt egy üdvözlendő döntésnek egy gimnáziumban?
Egy gimnáziumban 14 évesek is vannak. Én a következőt láttam gimiben, amikor még egy kicsit lazább világ volt: majdnem minden egyes szünetben ment a sorba állás a kávéért (nem ilyen szutyok automatás por, hanem rendesen főzték a büfében), majd tömeges átvonulás a dohányzóba. 45 percenként kávé+cigi, és ha dupla óra volt egybevonva, akkor már valaki remegett értük. Vagy ugyanez a kombó energiaital+cigivel. Biztos nem volt túl egészséges.
Ha nem az oviban vagytok, akkor ne viselkedj ovisként. Belőled is a függő beszél, nem az ember.
Jogszabály van rá, hogy az iskolai büfék mit forgalmazhatnak.
Vannak ilyen alacsony koffein tartalmú dobozos tejeskávék. Azok még beleférnek.
18 felett pedig kikérheted a presszó kávédat is akár.
Vinni, pedig ugyanúgy bevihetsz kávét, teát, ahogy energiaitalt vagy colát.
#3.
Azért ne vond már össze a teát, meg a kávét a cigarettával! Én speciel ritkán kávézom, de rendszeresen teázom. Semmi negatív hatását nem érzem. Az orvosaimnak sincs semmi baja vele, ha valaki mértékkel issza. A teának rengeteg pozitív hatása van, a cigarettának egy sincs. Teát, kávét bárki legálisan vehet 17 évesen is, de cigarettát nem.
#4.
Nálunk az sem. Víz, mert az az egészséges. XD Aztán az energiaitalt nyugodtan be lehet vinni.
Vegyél koffeintablettát, abból egy egy sima kávénak felel meg. Energiaital sem ördögtől való, csak az a gond vele, hogy sokan üdítőként isszák, ami már tényleg káros.
A büféből törvényileg akarják kitiltani, bár még nem ment át a javaslat.
#6.
Fogalmam sincs, hogy merre menjek tovább pontosan, több területen is jó vagyok, mindhárom kellhet valószínűleg a felvételinél, annak a függvényében, hogy miket jelölök meg. Plusz valószínű, hogy külföldre megyek. Amúgy matek, fizika, meg töri. És igen, kell az a plusz óra még délután, mert én 11. óta tanulom ezeket emelt szinten nyelvi tagozatosként, s ugyanazon emeltet fogom írni, mint azok, akik természettudományos vagy magyar-töris/földrajz-töris osztályba jártak már 9. óta. Szakkör az OKTV-hez kell. Nyelv szintén kell még pluszba, mert nem ismerek olyat, aki a magyar oktatásban jól megtanult volna egynél több nyelvet, úgy, hogy nem tanult még hozzá szabadidejében.
Tönkreteszem az egészségem napi egy angol/kínai teával, esetleg helyette kéthetente kávéval? Hát ok. Természetes koffeinforrás könyörgöm! Természet ajándéka. Ez nem műanyag üdítő. Sokkal károsabb még a kóla is ezeknél.
#8.
A tabletta tényleg mesterséges. Plusz én szeretem a tea ízét, kvázi egy rituálé számomra. Elvégre a Buddha is ezt itta. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!