Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Rajtam kívül van még itt...

Rajtam kívül van még itt olyasvalaki, akit a művészeti iskola lehozott az életről?

Figyelt kérdés

Külföldi berkekben elég gyakran éri támadás a művészeti sulikat a volt vagy jelenlegi diákok/hallgatók által, több külföldi fórum-videó-blogbejegyzés, stb. szól arról, hogy hogyan vágta tönkre egyes tanulók önbizalmát.

Lényeg, ami lényeg, én világéletemben imádtam rajzolni, az általános és középiskolás rajztanáraim is dicsértek, a közösségi oldalakon is pozitív visszajelzéseket kaptam, melyek után kész hidegzuhanyként ért, hogy a művészeti oktatásban finoman szólva sem voltak elájulva a produktumaimtól, hiába adtam bele a munkáimba apait-anyait.

Többnyire nem is technikai oldalról kötöttek bele, szimplán csak nem érezték kellően művészinek, egyedinek, formabontónak vagy éppen "mélynek" az alkotásaimat, a stílusomat sem igazán méltányolták, lévén különböző populáris, mainstream stílusok ötvözete. Ráadásul sajnos nem csak oktatói oldalról tapasztaltam ezt, hanem a többi tanuló is azt éreztette velem, hogy semmi keresnivalóm közöttük. Egymást állandóan dicsérték, biztatták, motiválták, engem pedig többnyire levegőnek néztek. Olykor próbáltam bevonódni, dicsérni másokat (már akiknek őszintén tetszettek az alkotásai), bedobni a saját rajzaimat a "közösbe", stb. Néha csurrant-cseppent egy-egy bók egy-két illetőtől, amit nem tudtam hová tenni. Ötletem sem volt, hogy annak a pár embernek vajon őszintén tetszenek a munkáim, vagy csak szimpla szánalomból, kedvességből dicsértek. Mindenesetre alapvetően hidegen hagyta az ottani embereket minden, amit én szenvedéllyel, szívből csináltam.

Olyannyira traumatizált a dolog, hogy ki is léptem onnan és azóta sem fejeztem be egy rajzomat sem, csak firkálok, skiccelek, szenvedek. Próbálom összeszedni magam, mert frusztrál, hogy nem tudok túllépni az engem ért sérelmeken és visszatérni a régi alkotási kerékvágásba. Pedig kimondottan negatív kritikát nem igazán kaptam, de számomra a közöny meg az érdektelenség is felér egyfajta negatív kritikával.

Folyton azon gondolkodtam, hogy mi a baj velem és a munkáimmal? Hogyan tudnám kihozni belőlük a maximumot? Egyáltalán mit csinálok rosszul a többiekhez képest? Hiába kértem véleményt, használható kritikát nem vagy csak elvétve kaptam.

A legrosszabb az egészben talán az, hogy ez is egy olyan triggerként maradt meg bennem, miszerint, hiába teszed oda magad, hiába űzöl valamit szívvel-lélekkel, hiába vagy lelkes és szorgalmas, ez nem mindenhová elég. Ez pedig szembemegy azzal a hiedelmememmel, miszerint bármi lehetséges, ha kellően akarjuk és teszünk is érte. Azt hiszem végső soron ez az, amit nem tudok feldolgozni ebben a történetben. Tehát, hogy a szorgalom, szenvedély és az idő/energiabefektetés NEM minden esetben térül meg.

Más is csalódott a hazai művészeti oktatásban, vagy csak engem ért pofáraesés?

(Intézményt egyébként nem szeretnék írni, mert nem feltétlenül lejáratókampánynak szántam a rantemet, egyébként is, amennyire informálódtam, nem feltétlenül egyetlen intézményhez köthető az általam tapasztalt jelenség. Ettől függetlenül ti írhattok, ha szeretnétek.)

ma 10:55
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%
Ne szórd a gyöngyöket a disznók elé.
ma 13:15
 22/25 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a skicceid jobbak, mert frissek, spontának, nincsenek túldolgozva, nem "döglött meg" a rajz. Nem feltétlenül a belefektetett időtől lesz jobb egy kép. Ld a keleti tusrajzokat. Lehetséges hogy nagyon elmentél egy giccs irányba, de ez csak egy tipp, hiszen nem láttam, miket csinálsz, csak próbálok következtetni az információmorzsákból. Ha akkreditált egyetemre/főiskolára jártál, nem fizetős szakra, akkor valamiért fölvettek, hiszen mindenhol van alkalmassági vizsgálat. Ha fizetős szakra vagy fizetős, nem akkreditált képzésre jártál, ott sem a felvételi sem az oktatás nem jelent túl sokat, igy az ott elhagzott véleményeket is pont annyira kell komolyan venni, mint amennyire komolyak ezek a pénznyelő iskolák. Amúgy a giccsnek is óriasi piaca van, még akár az art faireken is sokat látni. Amúgy is a legtöbb kiallításon a munkák 30%-a fos, 60%-a közepes, és jó esetben 10% igazán jó (most optimista voltam). Nem (csak) a munkák minőségen múlik, hogy ki fut be. Nyilván vannak megkerülhetetlen emberek, de ez egy kis százalék.
ma 13:21
 23/25 anonim ***** válasza:
100%

Leírtuk, szubjektív a művészet. Ne azért csináld hogy másoknak meg akarj felelni mert az finoman szólva nem lesz kifizetődő.

Tanulj azoktól a művészektől akiknek értékesebbnek tartod a műveit mint a sajátod.

A művészeted azért középszerű mert a megfelelési kényszer árnyékában csinálod és ez simán lehet hogy látszik rajta, és nem őszinte, önazonos. Ami tovább nehezít az amúgy is nehéz vidámabb témás művészeteken.

Mondjuk ennyi rizsa után már kíváncsi vagyok egy-egy ilyen rajzra. Viszont úgy lehetetlen pozitív értékeléseket szerezni ha azokat elveted mondván hogy csak nem akarnak megbántani, és csak az lehet igaz aki rosszat mond.

ma 13:28
 24/25 A kérdező kommentje:

Ha másoknak akarnék megfelelni, akkor nem a saját hülye fejem és ízlésem után mennék, hanem meglovagolnám az aktuális hypokat.

Én szimplán csak annyit szeretnék, hogy egy szakmabeli vagy legalább velem egy szinten lévő elismerjen. Egyetlen ilyen személy rengeteget számítana és alighanem javítana az önbizalmamon is. De ezidáig sajnos csak olyasvalakik dicsértek, tekintettek rám “példaképként”, akik vagy egyáltalán nem tudnak rajzolni, vagy nálam is klasszisokkal amatőrebb alkotók. Ez nem valami hízelgő. Bár lassan már számukra sem leszek “példakép”, mert ezer év nem osztottam meg semmit. :’)

A legtöbb embertől azt a visszajelzést kapom, hogy alapvetően jók a rajzaim, de valami hiányzik belőlük. Csak épp azt nem tudja senki megmondani, hogy konkrétan mi.

Amit még gyakran megkapok, hogy látszik a munkáimon a lelkesedés, az ambíció, átjön, hogy szeretem csinálni. Amúgy ez nem ellentmondásos kicsit? Hogy lehet valaki egyszerre megfelelési kényszeres és lelkes? A kettő nem üti egymást? Másfelől meg ez sem tekinthető bóknak. Nekem a lelkes szóról mindig az “amatőr” ugrik be. Akin látod, hogy ügyetlen, de ennek ellenére próbálkozik, nem adja fel. Azokra, akik igazán jók/tehetségesek, sosem használják a “lelkes” jelzőt.

ma 15:48
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Nem ellentmondásos. Látszik, hogy lelkes vagy, átjön, hogy szereted csinálni, de valami még hiányzik belőle. Van egy olyan sejtésem, hogy tettél már itt fel kérdést, ami alatt hosszasan megtárgyaltuk már ezt (abban is főleg erre volt panasz, hogy a művészeti suliban lenézik meg nem értékelik, meg nem kap pozitív visszajelzést, online is alig kap lájkot), olvass vissza.

Lehetsz alkotói válságban is, olyankor szokott ez lenni, hogy mindenbe belekap az ember de semmit nem fejez be, dolgoz ki rendesen, közben azt érzi, hogy nem is jó, amit csinál. Szerintem lazíts egy kicsit. Menj ki karácsonyi vásárba, korizni, sétálni, önkénteskedni akár, készülj az ünnepekre. Majd januárban, az ünnepek után, ess neki megint, megújulva, kicsit ki kell szakadnod ebből a rossz spirálból.

ma 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!