Régen valóban kevesebb vagy nem is volt bullying és piszkálódás az iskolákban?
Olvastam, hogy régen sokkal nagyobb fegyelem volt az iskolákban, a tanárok jobban odatudtak csapni, ha gond volt valakivel.
Meg régen az emberek is sokkal összetartóbbak voltak, tisztelték egymást, ezt szüleimtől hallottam. De biztos hogy volt akkor is kivétel.
Mi az igazság?
Sajnos az otthon nyugtod volt is kétoldalú.
Oké, hogy nem tudtak közvetlenül zaklatni, de attól még bennem volt a stressz és gyomorgörcs, hogy másnap újra kezdődik az egész elölről.
Az internet kétoldalú fegyver, mert a bullyra is vissza tud ütni. Pont ezért általában interneten át nem támadnak és/vagy kifejezetten az ellenkezőhét mutatják a mindennapi agressziójuknak.
Illetve a támadott fél is könnyeben nyilvánosságra tudja hozni a benne lévő gondolatokat, fájdalmat, amivel adott esetben a bully ellen tud fordítani másokat. Vagy adott esetben könnyebben találhat magának hasonló társakat.
Amikor én fiatal voltam, nem volt internet, így eleve senkivel nem tudtam megosztani, hogy mi történik, hogy viselkednek, bánnak velem.
Sok esetben a tanárok azért nem tettek és tesznek semmit ma sem, mivel közöttük is akad bullyingoló, aki a hatalmával, illetve hatáskörével visszaélve előszeretettel alázza meg a diákot sok esetben az egész osztály előtt és ezzel erősíti annak kiközösítését.
Végül milyen megoldás marad?
Minden esetben az áldozat megy el másik iskolába, ha tud, de nem biztos, hogy ott jobb lesz a helyzet, mivel mindenhol vannak "patkányok".
Sajnos vannak, akik másokon élik ki a frusztrációikat, szeretnek kínozni másokat és élvezik annak szenvedését.
Van most is olyan youtuber, aki rendkívül felkapott, miközben nyíltan bullyingol másokat és na ő pont angol tanárnak készül..
Szóval emberileg, lelkileg, érzelmileg nem a megfelelő példát mutató tanerőből lesz utánpótlás, ahogy bullyingoló diákokból is mindig akad.
Ezt felső szinten kellene megoldani, de asszem nem tudna annyi tábor épülni, ahová ezt a sok kis terroristát össze lehetne gyűjteni és átnevelni. Vagy esetleg ott vannak a stadionok, csak félő, hogy nem épp erre a célra.
De a helyzet az, hogy az áldozatokon kívül senkinek nem érdeke ezt a bullying problémát megoldani (ellenkező esetben már rég lett volna alkalmuk tenni ellene), mivel sok esetben az is bullyingoló, akinek tennie kellene vagy tehetne valamit, de mégsem tesz.
A többi meg nem is mer. Így minden marad változatlan és egyre rosszabb. Miért?
Mert valszeg egyre több lesz az olyan eset a jövőben, amikor az áldozat már nem maga ellen fordul, hanem elkezd igazságot osztani és bosszút állni. Merthogy az igazság senkit sem érdekel és senki nincs, aki kiállna érte, aki megvédené, akire számíthatna. Egyedül van. És minden nap a túlélésért küzd.
Milyen élet ez egy gyermeknek?!
Milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekekből?
Mert míg egy fizikai bántás nyoma idővel elhalványulhat, de a lelki.. Nos, a lelki törés egy életre nyomot hagy az emberben és még felnőttben is, nemhogy egy gyerekben.
A bullyingolóknak ez csupán játék, szórakozás és ez a legfőbb probléma, ezért csinálják és ezzel életeket tesznek tönkre.
Akkor is, ha öngyilkos lesz az áldozat végül és akkor is, ha megvédi magát és odaszúr, mert utána őt viszik javítóba, holott a bullyingolót kellett volna kiemelni a közösségből, amíg még nem folyt vér!!
A közösségnek hatalmas felelőssége van és ha látjátok, hogy bántanak valakit, ne hagyjátok, ne fordítsátok el a fejeteket, hanem fogjatok össze és mentsétek meg - mindkettőt!
Az a baj, hogy ez a kérdés egyáltalán nem kap figyelmet, pedig iszonyúan súlyos probléma. Véleményem szerint az iskolákba kőkemény rendfenntartói jelenlétre lenne szükség. Ide már rég nem lenne elég a szigor (ami amúgy sincs).
Ide már vasököl kell.
A terrorizáló kölyköket verni kellene. Nincs ezen mit szépíteni, az ilyen eltorzult lelkű kölykök másból nem értenek. Addig ütni-verni, amíg le nem törik az arcuk. Az osztály előtt jól lepofozni, amíg a padlón fekve nem vinnyog.
Én szerencsére sosem kerültem komolyabb iskolaterror középpontjába, viszont láttam olyanokat, hogy a mai napig csak nézek. Volt, hogy az osztályom fele (igen, legalább 15 kölyök!) elkezdett óra végén ütlegelni egyet. És röhögtek rajta, a gyerek meg sírva hazament. Én meg csak néztem, hogy ez komoly???
Sajnálom, hogy nem vagyok egy Superman. Ha lenne hatalmam, biztos, hogy arra használnám, hogy megállítsam az erőszakot és a terrort.
Attól hogy a tanárok megütötték a diákot, nem oldódott meg semmi. A problémásabbak ugyanúgy csinálták a hü.lyeségeket. Gondolj bele, ugyanúgy ott volt régen a kollektív büntetés, amivel mindig azt hitték a tanárok hogy kibactak a rossz gyerekkel, mert ellenük fordult az osztály, de kb mindenki lexarta, mindenki teljesítette a büntetést vagy hazavitte az egyest aztán a következő héten a gyerek megint hü.lye volt.
Régebben olyanokért is bullying volt amin egy mai diák röhögne, például ha úgy vittek a suliba hogy te amúgy apa nélkül nőttél fel és apád lelépett a születésed előtt, valószínűleg el se vette édesanyádat, akkor a tanárokkal karöltve szídtak a diákok, mert anyád biztos prosti volt te meg egy förtelem vagyis ez volt amit a fejedhez vágtak.
Régen tényleg összetartó is volt mindenki, de ugyyanúgy nagyszűjú volt a hátad mögött. Sosem tudhattad kire bízod a titkod mert a faliu szégyene is lehettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!