Melyik az a tantárgy az alábbiak közül, amelyiknek szerinted az égvilágon semmi haszna nincs?
Éneket, rajzot, tornát én sem osztályoznék, - inkább megpróbálnám rávezetni a kevésbé tehetségeseket is a helyes technológiákra. Mindig is kiakadtam azon, amikor pl. egy testnevelés tanár kiadja az ukázt, "Öt kör (ilyen-olyan) futás!" De eszébe nem jut a legtöbbjüknek elmagyarázni a leghatékonyabb, leginkább helyes, futás iramához alkalmazkodó légzéstechnikákat. -Aztán "osztályozza"...
Ugyanez az éneknél! Speciel, mindig színötös voltam belőle, - ha a magatartásommal nem rontottam le a jegyet, - de gyerekfejjel sem tartottam etikusnak az osztályozást ebben a tantárgyban!
Vagy jó a zenei hallása valakinek vagy nem!
Vagy jó az ütemérzéke valakinek vagy nem!
Vagy mind a kettő jó egyszerre vagy csak az egyik a másik rovására, ill. egyik sem jó!
Ezeket nem lehet megtanulni, - osztályozható szintre legalábbis nem!
Az meg bőségesen elég, ha a gyerek ismer pár zeneszerzőt és hogy melyik korokban éltek, alkottak. Magasabb szint, ha a legfőbb műveiket felismeri hallásból és erről számot is tud adni, - de hogy ezeket osztályozni!
És ugyanez van a rajz esetében vagy a gyakorlati oktatás területén is, - más kérdés, hogy azért egy helyes ollóhasználatot el lehet sajátítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!