Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Miért nem dolgoznak az egyetem...

Miért nem dolgoznak az egyetemisták?

Figyelt kérdés

Vannak szakok, amik nyilvánvaló kivételek (orvosi).

De hogy teheti meg egy felnőtt ember, hogy otthon legyen heti 3-4 napot és ne csináljon semmit? Azért a szakok többsége nem igényel ennyi ráfordítást, főleg a BTK-n. De ezt tegyük félre - miért nem dolgoznak nyáron sem? A 23 éves fiúk az anyukájuktól kérnek pénzt, hogy elvigyék fagyizni a barátnőjüket? Miért viseli ezt el a legtöbb szülő? Nekem ehhez nem lenne pofám, sőt:D szépen néznének rám itthon...

Vannak ismerőseim, akik:

-Óbudain villamosmérnökin dolgoznak heti 20-25 órát.

-ELTE történelem-matek tanárképzésen

-BGE gazdaságinformatikán

-BGE, BCE pénzügy-számvitelen dolgoznak rendszeresen.

(most próbáltam kiragadni azokat, amik talán több ráfordítást igényelnek)

De miért pichognak mondjuk az anglisztikások, hogy nekik nincs idejük elmenni dolgozni? Hogy lehet, hogy vannak 22-25 éves emberek, akik életükben nem dolgoztak még?

2020. máj. 26. 23:30
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:
87%

Én pl. pont BTK-s anglisztikás vagyok és én is "pichogok", hogy nincs időm elmenni dolgozni. Egyszerűen maga az órarendem és az egyetemi teendők nem engedik meg, hogy dolgozzak. Eddig az összes félévemben olyan volt az órarendem, hogy minden hétköznap voltak óráim, összevissza szétszórva az egész nap folyamán "ahogy esik úgy puffan" módon. Szóval nem volt egy szabad napom sem, nem volt összefüggő 6 vagy 4 órám akár még egy napon sem, nemhogy mindig. Ennyire rugalmas és laza diákmunka pedig nem létezik, mert az szokott lenni az alap elvárás, hogy legalább heti 20 órát vagy heti 3/4 napot vállalj el a megadott munkaidőben. Ezt nem tudom megtenni már az óráim miatt sem, plusz még tanulni is kell és ezeken a szakokon az nem úgy néz ki, hogy pl. majd tanulsz a félév végi vizsgára stb. Nekem pl. az előadások kivételével (amiből mindig kevesebb van, pl. most összesen volt 2) minden tárgyamból óráról órára készülnöm kellett, mert mondjuk minden órán zh-t írtunk, minden órára voltak olvasmányok (versek, novellák, regények+szakirodalom), minden órára voltak beadandók (pl. műelemzés, nyelvészeti feladatok, prezentációk) és ez mind rengeteg időt elvesz. Plusz az is hozzátartozik, hogy én egy vidéki egyetemen tanulok és itt eleve kevesebb is a lehetőség, BTK-s szakoknál eleve nem játszik a szakmai gyakorlat stb., szóval nem gondolom, hogy annyira könnyű lenne diákmunkát találni. Pláne olyat, ami mellett még az egyetemet is normálisan tudod végezni. A nyarakat pedig otthon töltöm, ahol még ennél is rosszabb a helyzet, mert a diák/nyári munka fogalmát sem ismerik az emberek.

Egyébként engem is támogatnak a szüleim, és egyáltalán nem kell sem kuncsorognom, sem semmi ilyesmi. Ők önként szívesen támogatnak engem, ez nem okoz problémát számukra és soha nincs is belőle semmilyen konfliktus. Kapok tanulmányi ösztöndíjat, de az igazából semmire sem elég, szóval az én esetemben kb. az a "fagyipénz", ha úgy tetszik. Viszont a szüleim bármiben segítenek és mindenben támogatnak anyagilag is, ha megtehetik. Így tulajdonképpen nem is vagyok rászorulva arra, hogy dolgozzak.

2020. máj. 27. 10:45
 32/57 anonim ***** válasza:
18%
Diploma után is így lesz, nyugi.
2020. máj. 27. 10:47
 33/57 A kérdező kommentje:

Ha már tehetős család, csak egy példa. Egy közeli ismerősöm/barátom most csinálja a harmadik évét az egyetemen, érettségi után szakmát kezdett és azonnal el is kezdett benne dolgozni, mint könyvelő asszisztens. Mivel már rengeteg munkatapasztalata van, ezzel arányosan nagyon is jó az órabére. Megengedhette volna magának, hogy otthon maradjon. Na most ennek a 23 éves csajnak 1.5 milliós Hondája van kizárólag saját pénzből, és évente kétszer tud menni külföldre, ha végez nem nulláról fog kezdeni gyakornokként, hiszen már régóta nem az.

Csak egy példa...de persze otthon is lehet maradni és "szabadnak" lenni, de a netflix&chill nem visz előre.

2020. máj. 27. 15:06
 34/57 A kérdező kommentje:
Illetve nagyon sok egyetemista fiú szenved, hogy nincsen barátnője. Ki akarna olyan fiúval járni, aki 22 évesen annyira férfi, hogy az anyja pénzéből viszi moziba?
2020. máj. 27. 15:08
 35/57 anonim ***** válasza:
8%
Én nem dolgoztam egyetem alatt, csak nyáron, attól, hogy nem orvosi, ttik-s szak, te belegebednél. Ha volt egy kis időm tanultam, söröztem, pihentem. Még csúsztam is az egyetemmel direkt. Jah és egyből egyetem után kaptam állást a szakmámban vezető pozícióba, ismerős nélkül. Az msc-t levelezőn csináltam, már munka mellett. Aki nappali mellett dolgozik, az egy lúzer. Menjen levelezőre vagy ne akarjon tanulni
2020. máj. 27. 15:09
 36/57 anonim ***** válasza:
84%

33: ezt a "nem visz előrét" úgy írod mintha amúgy munkatapasztalat nélkül lehetetlen lenne egyetem után munkát találni. Ami nem igaz, mert az egyetem alatt nem dolgozó ismerőseim mind találtak munkát.

A csaj dolgozott. Jó neki. Neki belefért az órarendjébe, ő tudott úgy tanulni. Király. Örülök neki. De másnak miért lenne kötelező követni az ő példáját?

2020. máj. 27. 15:10
 37/57 A kérdező kommentje:
"Még csúsztam is az egyetemmel direkt." Na pont az ilyen vesztesek miatt van munka túlkínálat Magyarországon.
2020. máj. 27. 15:12
 38/57 A kérdező kommentje:
Igazából pont sírt egy friss közgazdász ismerősöm, hogy épphogy nettó 1000 az órabére. Lehet nem kellett volna 0 tapasztalattal lediplomázni?
2020. máj. 27. 15:14
 39/57 anonim ***** válasza:
83%

És akkor mivan? Majd néhány év múlva már nem sír.

5 éve pályakezdő mérnökként nettó 150 ezer forint volt a kezdő bérem (heti 40 óráért) úgy, hogy volt még egy félévem a mesterképzésen. Szívtam a fogam rendesen, de összehúztam a nadrágszíjat, szobát béreltem és mindig megoldottam, hogy maradjon is egy icipici hó végére. A munkahelyemen marhára idegesített, ha valamit nem értek, legyen ez belső folyamat, vagy szakmai kérdéskör, ezért mindig mentem/megyek a dolgok után, utánaolvasok, rágódok rajta, amíg teljesen meg nem értem miről van szó és megoldást nem találunk. Mára eljutottam oda, hogy kompletten tudom szemlélni a dolgokat, jó munkaerőnek tartom magam. Ezt a tudást és tapasztalatot nem lapátoltam volna össze a mekiben diákmunka közben.

A mai napig ugyanazon a helyen dolgozom, ahol kezdőként elhelyezkedtem. A különbség annyi, hogy ma már megbecsült munkaerőnek érzem magam, többszörösen előrébb léptem és a fizetésemre sem lehet panaszom. Azt gondolom, hogy a tenni akarásommal igenis letettem valamit az asztalra, amivel ezt kiérdemeltem és hálás vagyok azért a cégnek, hogy felkaroltak és gyakorlatilag szakmailag "felneveltek" maguknak. Ez valamilyen szinten oda-vissza adok-kapok.

Nehéz volt az elején? Jah, eléggé. Megbántam, hogy nem dolgoztam tartósan az egyetem mellett? Miért kellett volna megbánnom? Ma már válogathatnék a munkahelyek között, ha akarnék.

Az a baj sokakkal, hogy a semmire akarnak azonnal mindent. Ez nem működik és most bátran kitudom jelenteni, hogy egy erős nappali tagozatos szakon a tanulás a normális (főleg szakmai) munkával összeegyeztethetetlen. Lehet hogy szerezhettem volna egy kis tapasztalatot mellette, de az a tanulmányaim rovására ment volna, anyagilag pedig pont ugyanott lettem volna, mint az ösztöndíjjal, amit munka mellett lehetetlen összekaparni. Mindezek mellett pedig egyáltalán nem biztos, hogy a tapasztalatommal arányosan magasabb fizetést kaptam volna kezdőként, sőt. Szerintem csak kevésbé lettem volna alázatos.

2020. máj. 27. 15:32
 40/57 anonim ***** válasza:
5%

Én anno nettó 800-as órabérért kezdtem dolgozni most meg 3000-4000 órabér van szóval nem kell elkeseredni C:

Aki jó a szakmájában az mindenhol jóól fog keresni

2020. máj. 27. 16:13
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!