Az apaszabadság nem 5 nap kiadandót jelent és akkor amikor én kérem?
Vitába kerültem munkáltatómmal. A vita: apaszabadság. A jogszabályban az van hogy gyermek születése esetén 5 nap extra szabadság jár az apának (nem a rendes szabadság terhére tehát) és ez az 5 nap akkor kiadandó amikor az apa kéri, a munkáltatónak ebbe beleszólása nincs.
És ha mondjuk hirtelen vészhelyzetben orvosilag megindított szülésről van szó, mely előre nem jelezhető még az se várható az apától hogy előre szóljon mikor akarja kivenni hiszen maga se tudja előre.
Ezeket rosszul tudnám?

"A RENDKÍVÜLI SZABADSÁGRA (és ez az) ez nem érvényes. "
Akkor írd meg melyik törvény melyik paragrafusa szerint van így, mert az MT nem tartalmaz ilyet!

Nem ismer a Tv rendkvíüli szabadságot... ÁÁÁÁÁ NEM!!!!!
Felhívjuk a figyelmet, hogy az új Munka törvénykönyve újraszabályozza a szabadság rendszerét, az új szabályok 2013. január 1-jén lépnek hatályba.
Az évi rendes szabadság mellett sajátos kategóriát jelent a rendkívüli szabadságok csoportja, jóllehet a két jogintézmény elhatárolása nem is olyan egyszerű: mindkét szabadságfajta fizetett, és a rendkívüli szabadságot is kötelező kiadni, ha a törvény úgy rendelkezik.
A munkavállalót jogszabály által meghatározott esetekben rendkívüli szabadság is megilleti.
A rendkívüli szabadság oka olyan körülmény, amely rendkívüli a munkavállaló életében, bekövetkezése esetén azonban speciális jogvédelem válik szükségessé

"Kedves" Tamás!
Jogra hivatkoztál, paragrafust mégse tudtál írni, csak netes cikkeket.
Az általad másolt linkből:
"Ezt a kifejezést így ilyen formában nem találjuk az Mt-ben"
Másik cikkben: "A Munka Törvénykönyve hatályos rendelkezései nem ismerik a rendkívüli szabadság fogalmát"
Viszont a cikkek nem írják, hogy az apaszabadság kivételénél ne lenne elvárható, hogy szóljon a dolgozó!
Ergo az a mondatom, hogy "az MT nem tartalmaz ilyet" továbbra is érvényes, és valós. Évek óta foglalkozom munkajogi kérdésekkel, így nem véletlenül írtam le amit írtam.
Konkrétan írd le az MT melyik mondata szerint nem kell az apa szabadságot előre bejelenteni!
(Bár stílusodból úgy vélem, nem nagyon fog menni a jogi szöveg értelmezése)
Egyébként régebben lehetett rendkívüli élethelyzetre hivatkozva szabadságot kérni, de ez a jogszabályi kötelezettség megszűnt.
"Évek óta foglalkozom munkajogi kérdésekkel, így nem véletlenül írtam le amit írtam. "
Na akkor ha olyan bölcs vagy tessék itt egy lehetséges gyakorlati szitu. Oldd meg! Vizsgatétel vedd úgy!!
A feleség várandós ki van írva mondjuk (hasamra ütök)májusra. A férj be is jelenti előre hogy ha születik a gyerek akkor ő hiányozni fog.
A feleséget baleset éri /rosszul lesz és meg kell indítani a szülést. Senki se látta előre.
Apa reggel betelefonál hogy feleség a szülészeten éppen császározzák koraszülés lesz.
Most venné ki az "apaszabit". Most és nem máskor.
Szólni előre? Hogy tudott volna. 1 órája még a jóisten se tudta hogy ez lesz.
Na tessék.
Te vagy a főnök, a joghoz értő.
Mit lépsz?
", hogy szóljon a dolgozó! "
Tessék. Szólt. reggel egy telefon.
Na szólt.

"Kamu az egész,"
Kamu.. 28 as hozzászólással.
Ja.
mi lenne ha nem lenne kamu?
pfff...

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!