Az apaszabadság nem 5 nap kiadandót jelent és akkor amikor én kérem?
Vitába kerültem munkáltatómmal. A vita: apaszabadság. A jogszabályban az van hogy gyermek születése esetén 5 nap extra szabadság jár az apának (nem a rendes szabadság terhére tehát) és ez az 5 nap akkor kiadandó amikor az apa kéri, a munkáltatónak ebbe beleszólása nincs.
És ha mondjuk hirtelen vészhelyzetben orvosilag megindított szülésről van szó, mely előre nem jelezhető még az se várható az apától hogy előre szóljon mikor akarja kivenni hiszen maga se tudja előre.
Ezeket rosszul tudnám?
Na pont ezért kérdezem!!!
Mert igen google első találat és mégis bent a munkahelyen azzal kábítanak hogy nem 5 nap csak 2 és majd ők eldöntik mikor adják ki, meg ha el akarok menni 5 napra vegyek ki rendes szabit-akkor ez mind csak átverés nem?

A 2 nap az, ami minden évben pluszban hozzáadódik a rendes szabadságodhoz.
Az 5 nap meg akkor egyszer jár, amikor megszületett.
Mondjuk azt azért el tudom képzelni, hogy nem tudják megoldani a helyettesítését apukának, ha egyszercsak hajnalban szól, hogy nem megy be egy hétig. Mindkét féltől szükséges némi rugalmasság.
"Mondjuk azt azért el tudom képzelni, hogy nem tudják megoldani a helyettesítését apukának,"
Ez még idáig oké lenne.
Na és az összes többi állítása a "T" munkáltatónak?
Hogy csak 2 nap meg akkor amikor ő akarja meg vegyek ki 5 napot ha akarok de akkor a rendes szabim terhére?
Ezek full kamuk!

Persze, kamu, olvasd el a linket, amit az első küldött.
Zárójelben azért megjegyezném, hogy a kórházi napokra szerintem felesleges szabadságot kivenned, anyuka jobban jár, ha a 2.-3. héten vagy vele odahaza, addigra már eléggé kimerül, és át tudod venni a babát, amíg alszik egyet napközben. ;)
A linket már rég elolvastam ezért is írtam ki a kérdés.
De most mást kérdezek! Gyakorlati kérdés!
Ha a munkáltató jogszabály ide vagy oda nem hajlik és nem adja ki se ekkor se máskor akkor érdemes emiatt belemenni csatározásba?
Mert úgy sejtem ha én ebből ügyet csinálok akkor megkapom amit akarok csak aztán hamarosan a felmondólevelet is megkapom.

Nem feltetlen kamu, van hasonlo tapasztalatom.
Elso gyerekre 10 + 21 napot kaptam szabalyosan Erdelyben.
Fel evre mas fonok, kolleganak megmondta hogy vagy a 10 vagy a 21, de a ketto eggyutt szoba sem johet. Pedig siman mehetett volna, nem kell az utcarol bearangatni valakit helyette ha elmegy szabira.

". 1000 másik cég van, ahol dolgozzak és meg is becsülnek,"
Ez utóbbit kétségbe vonom erősen.
Hogy küldölfön mi van azt ugyan nem tudom, de én mást se hallok tapasztalok csak hogy mindenkiből ömlik a szar a panasz ha a munkahelyről esik szó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!